懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

回覆:有無人自己一個人坐月

我最初都諗住請陪月架,不過搵唔啱又貴到死佢地今年大支嘢到不得了,又唔憂無嘢做,無經驗都開$15,000好過去搶...最後我同老公決定唔請,自己搞掂~我訂咗坐月餐,又決定餵人奶,仲要我係嚴重燥底,所以大補嘅嘢都要到時睇下食唔食到,至於湊B就邊學邊湊囉~不過之前我妺生仔都係我陪佢坐月,佢個仔就幫佢湊到半歲,所以應該ok,至於我阿媽就更加唔會預佢,佢份人樣樣得過講字,真係講就天下無敵,做就無能為力mouth:我宜家37w喇,佢咩都無煲過比我食,尋晚突然懶好心話煲白果腐粥糖水比我食,仲要係成家人面前話為咗我而煲添...結果係煲完出黎比我發覺d白果連條芯都無整走,我阿媽仲問番我轉頭,之後就頼我老豆好唔整囉大佬呀~有毒架,又苦點食呀!所以我已經同佢講咗我咩都搞掂哂,佢連假都唔駛請,我果個月會謝絕探訪,咩人都唔好黎煩我,既然你幫唔到我就唔好黎搞亂我,費事到時我忍無可忍媽叉佢

時間真係過得好快,轉眼27W...要好好享受同阿囝兩位一體嘅日子~~

別墅

引用:我都為左請唔請陪月同我老公嘈左好多次,自

原帖由 妹妹2 於 12-03-25 發表
我都為左請唔請陪月同我老公嘈左好多次,自己好想請,.因`為自己唔識湊,阿媽又唔想咁辛苦,奶奶身體又唔舒服, ...
我而家仲有幾日坐完月,未生之前真係想像唔到湊b真係好辛苦,有諗過唔駛請陪月,覺得好貴。但原來陪月真係幫到好多,起碼日頭佢响度,你可以好放心咁瞓覺休息下,因為夜晚要捱夜餵奶都幾辛苦,最重要啲人話坐月係要瞓多啲,如果唔瞓等於無坐月。啲男人根本唔知我哋慘,陀仔辛苦,生仔又辛苦,經歷十個月嘅辛苦之後,又要繼續辛苦湊阿b,我老公都係禽晚見我辛苦到喊,佢先幫我餵咗兩餐奶。你真係要為自己著想請一個可以信賴嘅陪月,開頭情緒真係會好唔穩定,加油!

別墅

回覆:有無人自己一個人坐月

我預產期係6月中,但我無請定陪月,因為我同我老公唔係太放心搵外人湊bb,所以考慮咗好耐,唯有搵我媽咪幫我陪月。但我媽咪要照顧我中咗風嘅阿爸,而且佢哋又住得遠(成個鐘車程),我都擔心到時媽咪會好辛苦,始終佢年紀都唔細,所以我都諗住叫佢一星期過嚟一、兩日煮飯比我食算,最多煮多少少for第二日,再唔係佢幫我買定,我自己煮都ok,因我老公完全唔識煮。但尋日聽兩個生過嘅舊朋友講,佢哋話坐月真係好緊要,叫我千祈唔好掂生水,否則之後啲關節會經常痛。所以我而家都考慮可能有需要請個鐘點姐姐幫手做吓家務、煮飯比我食,而我就自己專心湊bb,我老公到時都會請兩三個星期假陪我坐月,希望咁嘅安排都ok啦~

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我係自己一個做月.
老公收工買好曬送,洗好整好等我第2日自己蒸黎食.
花膠發好放冰箱.每日自己去燩雞.
頭一個月好辛苦不過好享受.
事關我5想奶奶佢地黎煩我,下令出院頭一星期5比人黎探我自己亞媽徐外(我係衰d不過我怕奶奶煩我,我會燥低.)

人就是如此!喜歡隨著環境轉變.是對是錯,當下覺得好玩就不顧後果!做了媽媽時常會大罵孩子的好奇.好勝心.但做媽媽的會否反醒自己也不是如此!

大宅

我雖然第一胎, 唸住都會係自己坐月. 因為媽咪係外國, 奶奶又係咩都唔識, c6又唔識煮飯, 已經報定湊b課程, 而家唸緊三餐點攪, 可能會叫送餐. 家務自己同c6一齊做或者再請鐘點.. 應該會好辛苦, 不過冇計, 媽媽們冇野做唔到, 我地要一齊努力加油

男爵府

dormami 發表於 12-3-26 11:50
我雖然第一胎, 唸住都會係自己坐月. 因為媽咪係外國, 奶奶又係咩都唔識, c6又唔識煮飯, 已經報定湊b課程, ...

無錯,我都係咁話,唯有盡量做到幾多得幾多

子爵府

引用:我最初都諗住請陪月架,不過搵唔啱又貴到死

原帖由 ruby1386 於 12-03-25 發表
我最初都諗住請陪月架,不過搵唔啱又貴到死佢地今年大支嘢到不得了,又唔憂無嘢做,無經驗都開$15,0 ...
我同你一樣都有個「大隻講」阿媽。我而家20w嘞,佢淨係黎過我屋企煮咗一次飯比我食咁大把(果次仲要係我唔舒服問佢可唔可以來煮飯比我食)。補品果d佢更加唔會買比我,因為佢覺得我個b係跟夫家姓,應該由我99去使$$幫我補身。
所以就算初時佢知我有咗自告奮勇,叫我唔使請陪月我先生叫我唔好理佢,自己請定陪月先。

首頁

尾頁

跳至