自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

【明報專訊】智能手機續成扒手目標。鐵路警區今年首兩個月,已有64宗扒竊個案,當中智能手機被偷個案佔六成,相較去年全年僅佔四成,升幅極大。鐵路警區指揮官譚澤恆指出,扒手多揀選正以智能手機收聽音樂的乘客下手,拉耳筒線「釣」走手機,女士亦較易「中招」,出入閘位、電梯上落位均為扒竊黑點。

警方罪案數字顯示,2012年1至2月鐵路總區扒竊有64宗,當中六成涉及智能手機。2011年,扒竊總數有322宗,當中四成涉智能手機。譚澤恆補充,2011年鐵路罪行宗數與2010年相若,不過在鐵路發生扒竊宗數持續上升,2010年平均每月21宗、2011年平均26宗,今年則為32宗。

譚澤恆指出,扒手多向戴着智能手機耳筒的乘客埋手,扒手有時單獨行動,亦有二人為一組。他舉例,扒手接近目標乘客後,沿着耳筒線「釣」起電話偷走,受害乘客多把電話置於外套口袋,或未有拉上拉鏈的手提包。當乘客察覺有異時,「共犯」會嘗試分散事主注意力及阻礙追截。譚提醒,扒手多挑上落車廂或電梯時下手,出入閘口也是黑點之一。

非禮每月13宗 促受害勿啞忍
另外,非禮個案未有上升趨勢,但譚澤恆稱,非禮仍是鐵路主要罪行之一。2010年非禮宗數平均每月12宗,2011年及今年首兩個月,平均為每月13宗。譚預期,夏天時非禮案件或會增加,提醒女乘客遇到非禮時不要啞忍,要向港鐵職員、當值警員或乘客求助,警方亦已加派便裝特遣隊人員在鐵路範圍巡邏。譚指出,隨着更多港鐵站啟用,警方會相應增加人手,並提醒乘客小心保管個人財物,特別是中轉站、出入鐵路閘口等擠擁環境。

http://hk.news.yahoo.com/%E6%B8%AF%E9%90%B5%E6%99%BA%E8%83%BD%E6%89%8B%E6%A9%9F%E6%89%92%E7%AB%8A%E5%A4%A7%E5%A2%9E-%E6%8B%89%E8%80%B3%E7%AD%92%E7%B7%9A%E9%87%A3%E8%B5%B0%E9%9B%BB%E8%A9%B1-%E5%90%8C%E9%BB%A8%E9%98%BB%E8%BF%BD%E6%88%AA-211534192.html

背熟佢,被罵者一定比你罵到目定口呆!
講 你 又 唔 聽 , 聽 你 又 唔 明, 明 你 又 唔 做 , 做 你 又 做 錯 , 錯 你 又 唔 認 , 認 你 又 唔 改 ,改 你 又 唔 服 , 唔 服 又 唔 講 ...

水晶宮

開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

瑪瑙宮

畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:扒手,拉耳筒線「釣」走手機,女士亦較易「中招」

好可惜,一直以為好深既緣分,原來好淺-節錄<野豬.黃子華> »

公爵府

畀面勳章

珍珠宮

2018復活節勳章

大家要小心, 自己或見到人地被扒or非禮記得幫手, 起碼幫口.

My Egg Egg Egg Egg Easter House

侯爵府

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

好彩我唔會聽歌同聽收音機o者....

男爵府

畀面勳章

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

男爵府

我成日都係咁聽歌

禁止訪問

好媽媽勳章

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

我試過係放工時間係金鐘轉車去尖沙咀,好迫人,當時我就係用iphone聽緊歌,放iphone入褸袋。係開車門準備入車箱之際,聼到有個女人係我身後叫,我令轉頭一看,有個鬼婆啤實我身後個樣貌似內地鄉下人既男人,個鬼婆即刻叫我小心褸袋。個男人就嘰嘰咕咕唔知講乜。

跟住車門開我就被人潮推入車箱。我入到去企定定再回頭睇,巳經唔見咗個男人。

好感激果位見義勇為既鬼婆

大宅

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

續....

第二日打去港鐵金鐘站,諗住叫職員留意下有d咁既事。點知我講唔夠幾句,果個自稱係站長既男人,就好俘顯咁叫我打去報警。咁我又冇俾人偷到,點報警呀?

個站長話又係噃,就叫我繼續講詳情,但好明顯好俘顯了事,我未形容完個疑犯就趕住收我線。

吹帳。

翡翠宮

子爵府

水晶宮

畀面勳章 BK Milk勳章

知足常樂 自得其樂 苦中作樂

翡翠宮

想生BB熱投 hashtag影視迷勳章

大家都要小心自己的財物呢!!
最近好多同事朋友都唔見手機...........

公爵府

人生沒有劇本,沒有固定的線路,但我相信每一條路上都能看到雲起雲落,只要我們耐心而堅持!------鳳凰衛視著名主持人-陳魯豫

水晶宮

育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

首頁

尾頁

跳至