自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

仲係bb牙就已經有蛀牙了,可以點?有無人試過?

pdcynthia_ip  去睇牙醫補牙 €la. 我仔都係o甘.  發表於 12-3-26 08:36

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

回覆:未夠6歲就有蛀牙,點算?

睇牙醫囉

已刪除用户

BK Milk勳章 畀面勳章

大宅

回覆:廷廷媽 的帖子

知唔知有無得e啊陰公豬其實佢都已經好少食糖

大宅

引用:我姪仔試过,e生話只有等恒齒出去代替

原帖由 ANDREAMLEE 於 12-03-25 發表
我姪仔試过,e生話只有等恒齒出去代替
但我好似唔知係邊度睇過話如果有蛀牙即使將來出咗恒齒都會再爛過,好似話因為牙根壞咗wor

子爵府

回覆:bobleon 的帖子

睇牙醫,牙醫會話你知嚴重性。女女同學6歲,有3隻(乳臼齒),要杜牙根解決,因為有排未出恆臼齒,唔可以mook,補都唔掂,所以要杜牙根。

男爵府

畀面勳章

補~我個仔四歲幾嗰陣有三隻蛀牙~仲俾牙醫問我做咩咁遲先帶佢去補......

子爵府

好媽媽勳章

快D去睇牙醫

大宅

引用:睇牙醫,牙醫會話你知嚴重性。女女同學6歲

原帖由 basilmama 於 12-03-25 發表
睇牙醫,牙醫會話你知嚴重性。女女同學6歲,有3隻(乳臼齒),要杜牙根解決,因為有排未出恆臼齒,唔可以mo ...
知唔知點樣杜牙根法,要唔要整d藥水入個口度同開機?前2,3個個衰仔有2隻門牙要甩,但佢去牙e度搞到一個e生 加3個姑娘用咗足足半個鐘佢都唔俾人搞佢d牙,今次我真係暈得了

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我仔只小臼齒, 都係蛀左小小, 學童牙保時, 牙醫幫佢補左, 唔洗 $

大宅

引用:補~我個仔四歲幾嗰陣有三隻蛀牙~仲俾牙醫問

原帖由 靚叉燒 於 12-03-25 發表
補~我個仔四歲幾嗰陣有三隻蛀牙~仲俾牙醫問我做咩咁遲先帶佢去補......
而家點?好返未?其實我都發現咗成個月了!咁睇離我又要幫佢約牙e了

禁止訪問

子爵府

回覆:bobleon 的帖子

呢個真係唔知。有學童牙保未?

水晶宮

熱血勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆 bobleon 的帖子

試兩個K2都補牙啦

大宅

如果是乳齒不用理會,等脫牙換上,恆齒就要補啦!
以後臨睡要提醒擦牙啦,多用牙線,改善習慣

大宅

引用:呢個真係唔知。有學童牙保未? +

原帖由 basilmama 於 12-03-25 發表
呢個真係唔知。有學童牙保未?
澳門唔知有無

大宅

引用:回覆+bobleon+的帖子 試兩個K2都補牙啦

原帖由 ctyying 於 12-03-25 發表

試兩個K2都補牙啦
我個k3,而家一同佢講睇下有無新牙出佢就驚到喊佢對睇牙e有恐懼症

ctyying    發表於 12-3-26 00:22

男爵府

畀面勳章

我都拖左幾耐下先決定帶佢去補~補嗰陣個牙醫都話只係試下~因為蛀得都幾深~又未要杜牙根~而家要一路留意住D補牙物料有無跌出黎~其實隻牙蛀左都無得話好返架喇~佢仲要蛀左都幾深下~唯有等佢換牙同平時做足D清潔~有蛀牙緊係早D補好D啦~

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

我細囡都有蛀牙- 門牙和乳臼齒, 一發現有一點棕色就去睇牙醫, 但可惜我個囡吾肯俾醫生補牙, 唯有一直觀察, 我位牙醫好好, 每次只做到簡單補牙, 都好有耐性去(乙水)她, 而佢講明只可以頂到好短時間 ( 1 星期至兩個月), 掉出來就再黎補過, 因我囡囡只肯俾他望幾秒, 做幾十秒就豪哭 .... ! 經過由一秒都吾肯至現在, 睇左 10 次以上, 上次終於肯俾醫生澈底補牙 ... 補到隻乳臼齒, 我真係好開心 ! 我都好擔心有日要杜牙根 !

用戶要求終止服務

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由+ctyying+於+12-03-25+發表回

原帖由 bobleon 於 12-03-26 發表
我個k3,而家一同佢講睇下有無新牙出佢就驚到喊佢對睇牙e有恐懼症

...
快d約去睇,小朋友牙註得快好多,我仔上年8月check過冇蛀,三個月後一大個洞,因為一註,牙就脆弱易崩佢好驚架,好彩牙醫耐心肯同我仔整,否則全身麻醉要成萬蚊

首頁

尾頁

跳至