心聲留言

跳至

首頁

尾頁

大宅

BK Milk勳章

辛苦到手震

我之前發表過我這年工作好辛苦,而我又有兩個小朋友,細果個只有3個月,我這3個月都好似無訓過場好覺,但日頭又要早起返工,重要係一份要打醒十二份精神的工,放工後亦好多工作做,我都發覺自己越來越疲累,但我估唔到我會累到手震,今日放工返到屋企時倒杯水,發覺連拿杯的手震得好勁,重要係要無力拿穩個杯,我覺得我已經有都市病啦,偏偏我唔可以休息唔做份工。 :-( :-( :-(
[img][/img]

禁止訪問

Re: 辛苦到手震

男爵府

屋企人可唔可以幫輕下你呀?
如叫你老公或99或媽咪幫你湊下bb咁呀。
人唔可以過份工作架,小心身體。

公爵府

戴安娜:

你知唔知你已經收到警號?!
你真係要小心d,
我唔係嚇你~

mrs.chan

恭賀新禧,迎春接福!

大宅

BK Milk勳章

但我唔可以唔做播,我兩個細佬已經失業,我重要養我爸我媽,一個月外家已經要比一萬做家用,重有好多其他支出,本來老公好高人工,但我大肚時公司要他去上海,我老公知我唔想他去,所以無去到,但我成日覺得好似我搞到他連份工都無左咁,好內咎。而家屋企無左老公份人工,係使緊儲備咋,我係一個好杞人憂天的人,我而家會擔心到訓唔到覺呀,偏偏我連一日病假都唔敢請。 :-( :-( :-( :-(
[img][/img]

公爵府

戴安娜:

你稍等一會, check pm

mrs.chan
恭賀新禧,迎春接福!

公爵府

戴安娜:

我打好了, 你CHECK PM.
我之後休息了半年時間.

小心身體~

mrs.chan
恭賀新禧,迎春接福!

大宅

唔好"甲"硬黎呀, 真係要小心身體.

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

諗諗佢,睇下有咩方法可解決獨力支撐的問題,健康最重要,你諗下若果你自己也倒下.......還有誰可依靠...??

例如:轉份工作時間短些的工作,細佬申領失業援助金,同爸媽商量慳d駛.....

男爵府

環保接龍勳章

好明白你感受. 但係你現作為家庭的支柱. 首要條件是先要令自己健康才能有魄力去拼搏的. 家務有人能幫輕你嗎?可以的話假期找人幫你照顧一下小朋友. 好讓你可以真正休息一下,你是疲勞過度了。我不是嚇你亦不想你有事. 我只想說我朋友的一件慘事.她老公才三十出頭. 人也生得高大威猛. 就是為挑起頭家. 日做夜做. 身兼數職. 去年的除夕夜.忽地暈倒. 從此不起了.遺下母親,太太及兩個兒子. :-( :-(
應當一無罣慮,只要凡事藉著禱告、祈求,和感謝,將你們所要的告訴神。
神所賜、出人意外的平安必在基督耶穌裡保守你們的心懷意念。

男爵府

大n

咁你有無同你老公傾下, 叫佢是旦搵份工先啦, 騎牛搵馬, 起碼每月有份糧先, 唔好理多少人工喇, 儲備越少, 你會越不安的, 情況會更差。

如果你份工太辛苦, 可否轉全職私人家庭教師? 有得10個8 個固定學生, +埋星期6日既兒童班, 應該幾好架。

公爵府

diana

有冇同老公傾下呀, 小心d, 唔好捱病, 仲有兩個小朋友要照顧架.

加油

洋房

diana,

其實香港人都跑得很疲累,但為生活冇法.

你可以找方法減壓, 如做運動或食維他命B Plus.
[img align=left]http://www.my-smileys.de/smileys2/autobus.gif[/img][/quote]

複式洋房

diana,

加油啊
[img align=left]http://www.my-smileys.de/smileys2/4_17_10.gif[/img][/img][/quote]

男爵府

DIANA,

你老公做既職位愈高就較難搵工,不過唔好自己怪自己俾咁多壓力, 於事無補架, 叫你老公搵d野做下騎牛搵馬咁.....唔好太擔心住, 會好快搵到架啦~

珍珠宮

好媽媽勳章

其實可唔可以叫你老公負責夜晚睇BB, 一兩晚都好呀, 比你一覺訓到天光.

加油呀, 明天會更好.

大宅

BK Milk勳章

Ava, Vilma
可能過左年再找工會易d啦,但我老公再找都好"監介"話哂以前咁高人工,一係人地怕你做唔長,一係就怕請你唔起,總知我就有少少怪自己當初咁強烈唔想老公去上海啦!不過我果時重有一個月就生,無法啦。
我最唔明就係我咁擔心,但我老公完全無野播,重話我地已經比好多人好,有鋪頭、有樓,但我真係樂觀唔到播,可能這就是男人和女人的分別吧!
[img][/img]

男爵府

DIANA,

既然老公咁講.你暫時唔好咁擔心住啦....希望你老公快d搵到好工啦~

男爵府

diana 寫道:

重話我地已經比好多人好,有鋪頭、有樓,但我真係樂觀唔到播,可能這就是男人和女人的分別吧!

其實你地真係比好多人好得多, 我估係你岩岩生完, +上工作壓力, 又+d賀爾蒙未完全正常 = 有少少緊張及產後抑鬱。

我都覺得你要放鬆d, 得閒落去焗下桑拿、打下波減壓丫。

雖然我18號見唔到你, 但我都好希望你在果日, 完全放鬆, 玩個痛快。

順祝各位姊妹, 有個愉快既聖誕, 日日都開心。

[size=x-large]聖誕快樂~~~
呵~呵~呵~

公爵府

牛年勳章

女人唔同男人就是咁, 女人就算有幾拾萬, 見到老公失業, 都會擔心頂得幾耐, 一頭家的開支, 自己份工的壓力變大了, 男人就會覺得, 怕什麼喎, 有排都未乾塘, Anyway ! 放鬆d, 唔好怪自己, 我相信無一個女人, 希望自己老公返大陸做野, 在加上就生, 咁唔看量的公司, 無謂幫佢打一世, 魚唔過塘唔肥, 當是一個新挑戰,我們仲有鋪頭, 唔洗怕的 :wink: :wink:

首頁

尾頁

跳至