自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

男爵府

BK Milk勳章

回覆:梁先生~~我都想係屋企穿膠花呀!

有得穿,我都想做,幫補吓都好吖,可惜依家乜都冇晒

禁止訪問

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 陪月勳章

禁止訪問

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

我阿媽以前係屋企車公仔衫, 整個錶帶! 以前啲阿媽好叻, 又要揍仔, 唔只揍一個, 又要煮飯, 又要幫補家計, 不過我們無一個在外國讀書!

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

me2, 特別係望住ipad發呆嘅時候

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

我都好懷念以前一班兄弟姐妹一齊串膠花的日子,我地以前有好多嘢可以攞返屋企做,因為有山寨廠,例如,膠花,珠仔,包糖,手表配年,我牙菜仔都「meet」過,收到錢就同細佬妹去士多買汽水,好開心。經濟轉營左,無可能再有膠花串了,就算有廠都用晒機器,世界係會進步的,好多嘢已經可以用機器和電腦取代,所以無可能返轉頭,其實大家都唔想個社會返轉頭的,係咪?

水晶宮

虎到金來勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

珍珠宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章

男爵府

睛靈勳章

既然社會及科技發達左, 而家又係互聯網世界, 應該有好多工作都唔使o係公司做, 可以拎返屋企做丫....例如: 打字員, 網絡打手點解我搵唔到呢D工嫁??

水晶宮

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

有我又唔介意呀!!我都好想搵多份錢呀! 我細個日日放學都已經3兄妹齊齊剪嘜頭, 又剪線頭!!

當年個個星期同我媽去交收完, 搵到o既錢!!我媽都會俾$10我地3兄妹買雪條食(當年好多ga 喇, 一支大腳板都係$3.5點知我家姐亞哥佢地一人一支, 唔夠錢買第三支, 我媽又唔知, 我次次得吱吱冰一支:;pppp:)

不過我都好懷念以前點窮都無諗過靠政府, 唔似得依家果d係咪都食老綜, 派埋罐頭都話想食死佢~~:;pppp:

侯爵府

好媽媽勳章

伯爵府

kam825 發表於 12-3-29 14:29
既然社會及科技發達左, 而家又係互聯網世界, 應該有好多工作都唔使o係公司做, 可以拎返屋企做丫....:questi ...

我都想揾打字員做呀,網絡打手就唔好搞啦,我都想知邊到可以揾到,有次朋友話可以幫大學生打論文,之後又係無咗聲氣.
http://hk.myblog.yahoo.com/handmadeson

大宅

好媽媽勳章

梁先生~~我都想係屋企穿膠花呀!

我都好想做,我仲係一個有經驗的Parttime(整表帶,剪線頭),細個一到暑假就幫阿媽手一齊做。好懷念!

複式洋房

貧窮令我地失去左好多野~富有令我地失去左更加多野~矛盾~~

首頁

尾頁

跳至