懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

陪月勳章

差不多踏入第10週,懷孕反應越來越強烈,每個有知覺的時刻都感頭暈作嘔,什至嘔不停... 本身腸胃又不好,餓不得又飽不得,從前只有聽過生仔過程痛苦,從來都沒有想過頭3個月是這麼的艱辛! 我覺得這3個月是我人生最漫長的日子呀!!

男爵府

回覆:有冇人同我一樣預產期係10月? 大家一齊分享下最近感受?

注意休息啊,食得幾多就食幾多~

複式洋房

我預產期係10月尾, 而家都係感覺麻麻, 不過就冇人咁嚴重, 有反胃不過冇嘔到, 同埋成日肚漲肚痛, 又係唔餓得唔飽得, 有時又擔心唔知BB係肚度點樣, 你有冇肚痛呀?

大宅

陪月勳章

我都係10月尾呀~ 可能我地時間都參唔多呀!
我前幾晚試過嚴重胃痛,差D要掛急症架喇!! 每次嘔到心肝脾肺腎翻倒果陣就真係好擔心BB唔知會唔會"CHOK"親佢呀!
妳有冇返工架?

大宅

陪月勳章

回覆:Fatbumok 的帖子

我都係10月,又係餓又反胃飽又嘔,最慘早晩刷牙就重想嘔

大宅

回覆:十月十六 的帖子

我都係10月尾,但大懵的我,前幾日先知自己有左!都係成日無胃口,但有心思思想食。有時有好濟感覺想作嘔!流啡及肚脹,胸脹,尿頻,磅數肥了八磅!要節制下!

大宅

陪月勳章

十月十六媽媽﹕我上網睇第9週好似係最辛苦嘅高峰呀! 我每朝瞓醒都好希望自己會比昨天更好呀!! 加油呀~

Consbaby媽媽﹕嘩~ 咪即係2個月先知?! 妳之前冇懷孕反應咩?! 如果冇都好d呀,至少唔使受咁耐苦呀... 我第6週已經開始好大反應喇~ 已經折磨左我個幾月喇

複式洋房

大家如果反胃可以試下有隻"一斤果醋" , 係P字頭超市買嫁, 飲左感覺舒服D, 我都係呀嫂介紹我飲, 飲左仲有助排便呀~

大宅

我預產期10月14日,我比其他媽媽算好了.... 有反胃感覺,但無嘔過,經常覺得好濟咁,嗅到食物香味已經想反胃,但還是會迫自己食晒佢。

前排好易胃痛,所以一feel 到小小肚餓即刻食餅/飲奶。

經常想去小便,但又唔係 "痾" 得好多....

做媽媽真係唔容易!各位媽媽努力啊!

複式洋房

我預產期都係10月14日,係我第二個bb啦,,,我2個月到已知有左,好彩係我都係嘔左一次就知中左,近日都嘔左一次,但唔知係未食錯野所以嘔,so far暫時身體都無咩唔舒服既事...我老公想係龍女,但我同個女就想係龍仔...

男爵府

各位媽咪~~你地都辛苦啦~~好多野唔做得~~好多野唔食得~~但系林下將來你地個BB健康聰明~~無系起跑線上輸人~~一切都系值得噶~~加油啊!

大宅

回覆:有冇人同我一樣預產期係10月? 大家一齊分享下最近感受?

我預產期係22/10,而家11w,由6w開始成日反胃,一聞到飯味就想嘔但又嘔唔出,琴晚終於嘔咗第一次,不過係嘔我啱啱食完嘅紫菜食野又唔可以太多,唔係就會頂住個胃又反胃。
琴日去了醫院照超聲波,醫生說bb頸皮有2.5~2.7,比同期周數厚咗d,加上心臟有條血管流嘅方向相反咗,擔心係唐氏bb,建議我做絨毛/洋水測試,我選了洋水因聽說小x風險低d。
我係同我c6一齊去的,我當時雖然好擔心但都算冷靜,反而我c6聽到後擔心到粒聲都唔出,我唯有強裝無事逗佢講笑,返到屋企佢仲忍唔住喊咗佢說驚如果真係中咗,阿b會好辛苦...
原來有小孩擔心嘅日子,係由咁早就開始,做父母真係好不容易呢

大宅

陪月勳章

吾好咁擔心,必須要保持心境開朗。做埋第二期頸皮先睇需吾需要做絨毛啦!定搵多個私家醫生check 多次

大宅

陪月勳章

回覆 Szeman2009 的帖子

但lee幾日一直都有其他準媽媽分享NIFTY,因為中大研究母親體內的血液包含BB嘅DNA,所以可以利用這個TEST去代替抽絨毛/羊胎水,而且這個TEST沒有小產風險,準確度都有99%呀! 你地會唔會考慮呀?

大宅

我都係10準媽媽,預產期10月23。下星期會去做OSCAR,好緊張呀!始終之前小X過,難免有陰影

男爵府

畀面勳章

@我十月一,我冇嘔,仲好易餓,係咁食野,都幾恐怖=.=
但我搭車就會好易暈好辛苦

大宅

回覆:happymummi 的帖子

因為我情況特殊,本身染色體有遺傳問題,醫生說不會幫我做普通的篩查,只會做絨毛或羊水抽驗

大宅

我琴日都有睇呢個新聞,我都想問下醫生呢個測試對我嚟講啱唔啱用。

公爵府

有冇人同我一樣預產期係10月? 大家一齊分享下最近感受?

我十月五曰預產期,無任何害喜反應,頭二個幾月仲好好胃口,但呢排突然無乜胃口,今曰連忘了食中午飯也沒有肚餓的反應,只有胃口食生果,瘦了兩磅,有啲擔心,要強迫自己點都要食少少。

大宅

我儍儍地,現家先知!但之前係成日病,成日暈!所以都係辛苦。今日11weeks,唔知點解今睌訓吾到,不知是否聞到天拿水?

首頁

尾頁

跳至