自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

都不知從何時開始,坊間搞了好多形形式式的不同遊學團, 然後年年去英,美,澳,加, 吾貴吾去. 美其名去學外語,但又吾覺那2-3星期又有什麼太大幫助.
為何學習定要用金錢堆砌出來, 搞到D學校開跟風辦,如果吾參與,就好似吾係一個好父母咁. 唉, 還有什麼補習班呀,興趣班呀, 遊學團呀....為何香港D教育搞成咁.

珍珠宮

育兒性格勳章 畀面勳章

familyking 發表於 12-3-31 21:25
都不知從何時開始,坊間搞好多了形形式式的不同遊學團, 然後年年去英,美,澳加, 吾貴吾去. 美其名去學外語,但 ...
我個女復活節都話要去新加坡 遊學團

侯爵府

回覆:完全吾明現在為何搞咁多遊學團,簡直浪費金錢!

完全有同感!可憐無錢比小朋友遊學的中產,真係有苦自己知!

kat0318  同意. 尤其是對我呢個中產下游的人~  發表於 12-3-31 23:52

珍珠宮

好多play group 都係架

子爵府

我細仔舊年就加拿大,今年大仔又話澳洲, 我全部無参加. 我覺得無必要. 如果你話比佢地去下山區, 看下人地D山區學校,做下義工,更有意義,我會同意.

htts  Can opt not to join?  發表於 12-3-31 23:05

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

其實..我覺得有錢既...當去下旅行..學少少野OK..

最唔明係點解要有基金比D冇錢既人去...
好多中產..公一份婆一份都未必有能力比小朋友去遊學..
反而果D 2公婆生多幾個食阿公果D有得出...
不勞而獲既觀念入晒小朋友腦..
第二日想佢地唔KEEP住食阿公都幾難

cicicat    發表於 12-4-1 13:48
Sumyeema1    發表於 12-4-1 00:19
牛精仔    發表於 12-4-1 00:03
maxisau  agree  發表於 12-3-31 23:38
pikma  Agree  發表於 12-3-31 21:57
pikma  Agree  發表於 12-3-31 21:57

水晶宮

引用:其實..我覺得有錢既...當去下旅行..學少少

原帖由 月希 於 12-03-31 發表
其實..我覺得有錢既...當去下旅行..學少少野OK..

最唔明係點解要有基金比D冇錢既人去...
Cant agree more

kat0318  十萬個SUPPORT  發表於 12-3-31 23:53
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

男爵府

我仔都有,綜援同書津全免嘅只需$1000就可以去新加坡遊學,我呢D中產唔係,低收入又唔係嘅,書津半免要去就比$4000,無書津重衰,多謝盛惠$7500:;pppp:我期好想比個仔去見識下,我呢D月光1族,自問真係無本事,大拿拿攞幾千銀嚟比個仔去

子爵府

我同我仔講, 你呀媽我幾十歲人都未去過澳洲, 英文都吾見得差過去左澳洲遊學個D人. 個幾萬元,夠一家大細去旅行啦.我話如果你去左,我地全家今年邊度都吾洗去.

htts  agree  發表於 12-3-31 23:06

水晶宮

引用:我仔都有,綜援同書津全免嘅只需$1000就可

原帖由 溫柔 於 12-03-31 發表
我仔都有,綜援同書津全免嘅只需$1000就可以去新加坡遊學,我呢D中產唔係,低收入又唔係嘅,書津半免要去就 ...
好貴!

xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

侯爵府

溫柔 發表於 12-3-31 21:46
我仔都有,綜援同書津全免嘅只需$1000就可以去新加坡遊學,我呢D中產唔係,低收入又唔係嘅,書津半免要去就 ...

我都係咁話
辛辛苦苦賺$交稅反而無$去
但食阿公,做都吾洗做就有得去:;pppp:
有無人同新特首反映吓

kat0318  無奈.....  發表於 12-3-31 23:55
conniechan125    發表於 12-3-31 21:55

翡翠宮

familyking 發表於 12-3-31 21:32
我細仔舊年就加拿大,今年大仔又話澳洲, 我全部無参加. 我覺得無必要. 如果你話比佢地去下山區, 看下人地D山 ...

同意...得著會更多!遊學團只係另一種商業產品

珊瑚宮

溫柔 發表於 12-3-31 21:46

7500...我會同阿仔講...
唔駛跟學校啦..我地自己去重HAPPY:;pppp:

子爵府

我覺得並不是有無錢去,學習可以好多方法,吾一定要很多錢. 以野前我地都好多人去野外定向呀, 而家好似好少聽人講去, 係咪現在D小朋友吾挨得?

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

珊瑚宮

familyking 發表於 12-3-31 22:05
我覺得並不是有無錢去,學習可以好多方法,吾一定要很多錢. 以野前我地都好多人去野外定向呀, 而家好似好少聽 ...

有好..都好多架...我諗係圈子問題....
我識一GROUP朋友..佢地D小朋友比較大..係童軍果D成日都好多戶外活動...

familyking  我兩個仔都係童軍,但暫時都無. 但時有露營,宿營,我都好贊成佢地去多D野外.  發表於 12-3-31 22:12

別墅

引用:我細仔舊年就加拿大,今年大仔又話澳洲,+我

原帖由 familyking 於 12-03-31 發表
我細仔舊年就加拿大,今年大仔又話澳洲, 我全部無参加. 我覺得無必要. 如果你話比佢地去下山區, 看下人地D山 ...
同意呀令佢知道自己有幾幸運

禁止訪問

引用:我覺得並不是有無錢去,學習可以好多方法,吾

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至