自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

我都極不贊成用「$」堆砌知識,現在科技咁先進發達,上網一CLICK已經好多資訊彈出來,要學咩都有,多到你學唔完。

但我好贊成「讀萬卷書,不如行萬理路」,所以我年年都全家去旅行,係自己PLAN自遊行,叫D細路自己PLAN埋一份,去到佢地要做埋「領隊兼導遊」,咁樣先真正學倒野! 我地上次去CAMBRIDGE 見到EF團啦, MIX埋D B6學生,見佢地都唔講英文,普通話+廣東話咋,...我叫阿女去買入埸票,佢都迫住用「有限公司」英文啦! 我地成家自遊行(暑假中期, 兩大兩細, CX機,12日, 自駕) 埋單(已經包埋手信,所有消費, CLICK LEG QAU LAC ), 都平過兩個小朋友自己學校遊學團費.

學校都問點解我個女永不參加遊學團,宿營,(有時我連學校旅行, 水運會..都唔去!)我無理佢,咁我每次都同阿女分析,結論都係唔去好過去,所以so FAR阿女都無咩,學校見我個女學習ok,更加無野可以「講」啦。所以係無「壓力」架。
[img align=left]C:\Documents and Settings\Student\My Documents\Stuff\My Pictures\a.jpg[/img]Aurora Borealis

公爵府

我諗揾到中產既定義,都要睇必要支出幾多
快樂擁抱我!

大宅

回覆:完全吾明現在為何搞咁多遊學團,簡直浪費金錢!

呢邊(美國west coast)興喺8th grade 復活假組校團去Washington DC,我都同老公講每個月儲少少錢都想自己個細佬第時有得去。原因係我哋兩公婆想爭取2人世界••••••

男爵府

引用: 都不知從何時開始,坊間搞了好多形形式式

原帖由 familyking 於 12-03-31 發表

都不知從何時開始,坊間搞了好多形形式式的不同遊學團, 然 ...
我朋友個仔,去英國睇曼聯練波,學英文八天,要四萬,五年級生,其實係米有呢個需要

珍珠宮

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

引用:其實..我覺得有錢既...當去下旅行..學少少

原帖由 月希 於 12-03-31 發表
其實..我覺得有錢既...當去下旅行..學少少野OK..

最唔明係點解要有基金比D冇錢既人去...
Agree with your point of view! Hate

伯爵府

+3金熱血

引用:Quote:瑄婷+發表於+12-3-31+21:28+完全有同

原帖由 babyellow 於 12-03-31 發表
中產...但冇錢俾小朋友去??
唔...搵幾多錢一個月才是中產?
三萬五

禁止訪問

好媽媽勳章

引用:我仔都有,綜援同書津全免嘅只需$1000就可

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

話就話讀萬卷書不如行萬里路,如果經常俾仔女去,佢地咪覺得挣錢好易?

水晶宮

畀面勳章

如果真係想體驗,不如一到年齡去外國working holiday
細時用遊學錢一家大細去旅行,同去野外定向等等另外一種都有不同的體會

首頁

尾頁

跳至