夫婦情感

跳至

首頁
34567...16

尾頁

子爵府

hmmhmm 發表於 12-4-13 16:00
結婚十年,我老公都好多優點..

份糧俾晒我處理
人有好既優點就記,你還記得曾經、、、你真好!
有小三,如果你想繼續同老公,要有心理准備長期作戰。我撐你!其實人來生活,唔系為LEE樣作戰就為個樣作戰啦。離開一段婚姻有離開所面對既困難同風險。我比較隨遇而安,做人又唔講究面子。
“份糧俾曬我處理”
財權響埋你樹,都有小三候,你老公除左錢系有好多優點畀人貪同距一齊啦。當然距某缺點又的確要夠大先會有小三既。

“..BB出世後,壓力大左,問題多左..於是..有小三”
如果你老公都認同LEE 個系距有小三既根源,0甘你叫你老公如果真系愛個小三既(唔系玩人既),就叫個小三去做手術絕育喇。費事到時個小三生左 BB,壓力大左,問題多左..於是..有小四。阿,更好叫你老公自己去做手術絕育,0甘絕對唔會壞事重演嘛。你同老公講,聽左唔好生氣,你都系為你老公同小三好0者。

子爵府

AnnGartafield 發表於 12-4-9 17:56
我老公係以我為先,雖然佢搵得唔多又唔穩定,我都要正職之餘做part-time幫補,但佢搵幾多就俾幾多我,寧願 ...
我0念你老公對人人都0甘好。我老公就系對人人都0甘好。只系距都好似人人0甘得一個身子不能分身,一日只有24小時。真系分身照顧唔到0甘多距周圍既人。只可照顧好自己身邊既人先。

子爵府

jason520 發表於 12-4-9 15:17
我老公的優點係超傻,識左三個月(唔係奉子成婚的)就娶左我,縱容我做大食懶,仲有..就係好有耐 ...
識左三個月就有你敢嫁距又唔會鬧離婚,距執到寶啦。
不過,我同老公都系由相識到結婚三個月到。而加結左婚,女都有三個,已經十六、七年啦。

子爵府

回覆 AnnGartafield 的帖子

無野隱瞞我,佢所有email、iphone、fb既password我都知,唔介意我幫佢check email,話無秘密。

” 我0念你自己性格夠大方,夠信任距,唔吃醋先有老公放膽畀你知。
我老公都系乜都話我知。距都話唔系全部都盡話,但我又無所謂,有D野唔會無啦啦講起0者。
好似距話響facebook樹開左個戶口,但系覺得個戶口有距既性別,年齡,就有好多單身女仔賣既告白來招“朋友”,距覺得唔好,就決定完全唔上去啦。畀左個戶口我搞。

子爵府

回覆 ndw 的帖子

因為我地互相都無秘密,每次有女仔埋佢身,佢都會主動備案,佢去到邊都主動同人講佢有老婆,如果個女仔都仲要搵佢,佢會介紹俾朋友識。佢試過facebook個account放左我張相落去,話睇下有無人add佢老婆後來都係我改返佢張profile picture。

試過有個女仔由澳門追到來香港,剛巧我出trip,個女仔發曬脾氣話我老公唔陪佢,人地山長水遠來到都拒絕佢......咁我老公就唯有帶多個朋友一齊出去,我老公仲特登揸車去接個女仔,但架車就擺定曬啲公仔同飾物。個女仔都覺得奇怪,但唔死心,得閒就打俾我老公。後來有次我地揸車返屋企,個女仔打俾我老公,佢就叫我接電話,我無話我係邊個,不過個女仔就好愕然,之後佢就再無搵過我老公。

我總覺得,當初你肯嫁俾佢,一定有佢既優點,而佢既缺點你又容忍到,咁咪唯有繼續發掘囉,否則點過人世喎。

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章

之前我有病時,晚晚幫我搽藥粉!!!
每逢星期六他休息就會同囡囡去踩單車,食早餐;有時候會帶囡囡接我收工。
沒有工人姐姐之前,他一放工回家就抺地,洗衫,洗廁所;得閒會煮飯。
他很顧家,雖然他係細仔,但係他很有責任心。

子爵府

回覆 Auathena 的帖子

“他很顧家,雖然他係細仔,但係他很有責任心。”
我老公都係細仔,又係好顧家,很有責任心,好主動照顧人。真系好無私。所以唔系所有做細既都會系如我0甘“自我中心”太強 。我現正在改善中。

每日早起,我地D女好中意團住老公坐響暖氣出口處嘆一輪先畀距地個爸爸(我老公)起身煮早餐畀大家食。

子爵府

AnnGartafield 發表於 12-4-14 07:17
回覆 ndw 的帖子

因為我地互相都無秘密,每次有女仔埋佢身,佢都會主動備案,佢去到邊都主動同人講佢有老 ...
0華!有D女仔真系博你老公有瞞住老婆既意欲而入喔,除非LEE單系來機含糊一案,個女子從澳門過來時,你老公仲未判斷到個女子既心意。所以沒有特寫同你既夫妻關系畀個女子明知。後來到 你地揸車返屋企 個次,你老公至落到大成數既判斷個女子系對距有心。所以想你來接電話做測驗來證實距既判斷系咪准。結果試驗結果是 positive : "個女仔就好愕然,之後佢就再無搵過我老公"
我0念你接電話個次對話 對個女子日後會唔會再揾你老公 都幾關鍵性。對個女子講0野唔會有挑戰性。又唔會追問太多人地打來揾你老公既動機以免個女子誤會以為你心脅。 表現談吐都大方得體有禮貌同尊重各人。

我老公有日帶完D女去公園玩完翻來話我知,有一個女士打扮得幾注重,響公園裡對老公既行為有D唔尋常既古怪。 話說老公坐響公園既長凳看住我地D女玩。那女士隔離有空凳唔坐特選坐響我老公隔離。又喜歡同我老公傾計。總之人地唔知,看來還以為距同個女士系兩公婆啦。老公覺得唔對路,就叫翻D女唔玩翻屋企。

我老公平時成日同C9傾計嫁啦。未遇過老公有此警惕過。我無對個女士反感仲話,會唔會個女士覺得有鹹濕佬跟蹤距,所以想揾你做保護啊?想畀個色狼知,我有老公保護嫁。

我老公話:唔會光天化日下0甘既環境有D 0甘既事發生喔。

講完大家都笑。

子爵府

回覆:ndw 的帖子

再瘋強既女人都有啊!你老公都好錫你啊,會顧住頭家!

個次我乜都無同個澳門女人講,只係話「XX揸緊車,返到屋企叫佢打俾你。」

子爵府

回覆 AnnGartafield 的帖子

我0念你都系如此正常同簡單地回。0甘0岩既,我都會系0甘回應喔。好似你如此適度既回應就系大方得體同尊重人啦。

有次早晨,老公接個電話,一時講到去紐約旅游,一時講到唔知邊。我聽有唔似同距家姐傾喔。老公傾完電話笑笑口同我講系我地個女 平安 既物理治療師 XX ,我同距好話題都講到既。
我話,喔,原來系距。我都覺得坳曬頭,你同邊個傾到紐約去呢。距幾好嘛?

我又唔介意喔。因為我覺得我同老公仲無所不談。我同老公可以一個坐廁所,一個洗手,同時可以講聖經又講笑。

系,我老公都好錫我。所以距失業過段時間,我後來都唔嫌距消磨時間向距自作既撲克游戲上。

而家老公打正牌做緊家庭主男。最近響屋企做緊裝修。自己一手一腳做。換地板,換廚櫃,拆牆再建改建空間。搞到 平安 既物理治療師 XX 來到見到我老公可以做到既,都好欣賞我老公做主男做得0甘“成功”。我有個“盛女”朋友來又話我有個“handy man”。我話:我知啊。

我LEE個“盛女”朋友系要自己供樓,自己搞裝修嫁。距都好自立同堅強。可惜我老公體力資源只可以夠搞自己屋企。其他既只能動口不動手,只畀意見同手續 (give out instructions on how to do it)。

子爵府

老公成日有新鮮感畀我。

結婚十七年上下,老公間唔中就變,跟老公搬過7次0甘上下既家,老公想過許多不同行業來做,也努力過進取過。常在變,很是新鮮。
有日,我回家,家私被大調動。
有日,我回家,所有小朋友的玩具收埋曬。
有日,我回家,家裡搞到一塵不染。
有日,我回家,廁所衝廁系統更換了。
有日,我回家,廚房地板煥然一新。
有日,我回家,小孩子用的浴室成了童話世界。
有日,我回家,客廳有個占空間的自制室內千秋給小孩子玩。
有日,我回家,我的衣櫃空間多了一倍,是老公騰出來給我用的。
有日,我回家,老公裝好了幾個衣櫃給我用。
有日,我回家,walk in closet 不見了,被拆倒用來鄺建廚房空間之用。
有日,我回家,老公裝修好廚房,浴室,粉飾了內牆。
有日,我回家,早上家裡入侵的螞蟻全跑掉,因為老公把屋子內外都噴過殺蟲劑。

近日,我回家,老公企了個籃球架在院子裏給小孩子投籃。
老公還笑我入屋時擦身而過也不知道。

數不盡的新鮮事。

子爵府

回覆:一起數數老公的優點啦...think positive

錫我,就我,我脾氣都幾差,但係佢就成日都忍我。以前拍拖果陣去到啲多人既地方佢就會爭住行我前面,有次我忍唔住問佢:人地個個都比自己女友行先,點解你調轉,之後佢答出街咁多人,我行先幫你開路,唔洗人地逼親你。果下真係好感動,到而家佢重係咁,每次我都諗反起佢講果句

ndw  所以人與人之間相處溝通好重要。若你唔問點解,你就不知還認定他沒風度  發表於 12-6-7 10:26

別墅

男爵府

老公唔係好叻, 個人都比較悶.冇咩情趣. 做野算勤力~ 最大缺點係搵錢比較少~唔會買D咩靚野比我.不過冇所謂. 夠用就得了~知足常樂~

絕少同朋友OR同事出街. ONLY陪我,一年都得1至2次.
每個星期日都陪我家人. 好鍚我家人~成日話我媽咪即係佢媽咪~
放假做家務..整生果比我食~
出糧所有錢比晒我(但唔多細)
出街食飯, 如去食碟頭飯,我諗唔到食咩, 我講左3樣.選揀中,佢會買晒3樣,返到來比我揀,,我揀左, 餘下的他自己食~
晚晚幫我蓋被. 早上幫我執好手袋先返工(一定放電話,KEY,銀包,外套入去), 因我好大頭蝦. 成日唔記得拎~
到我訓左後,佢會開個小燈,因怕我夜晚尿尿睇唔到路,PK~~
不準朋友,家人話我, 如我嬲佢家人, 我幾年唔同佢返去,佢都由我, 但我知佢心係掛住家人的~

ndw    發表於 12-6-7 10:29

別墅

回覆:一起數數老公的優點啦...think positive

老公每日出門口都會鍚我!放假我話去邊就陪我,永無say no! 較辛苦既家務佢負責!鍚埋我既屋企人!為左將來,好比心機做野!生BB都無比壓力我,佢話最緊要我身體同心理都準備好先!

嫁比佢,係我咁大個囡做得最岩!

ndw  真系嫁得岩!  發表於 12-6-7 11:19

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

禁止發言

瑪瑙宮

咁多年佢優點, omg~~~ 重响度, 無走左去囉

ndw    發表於 12-6-7 10:53

大宅

我老公優點:
風趣、有幽默感、心地好、顧家、湊仔、跟功課、非常勤力、一力承擔家務、完全唔洗我幫手、買餸煮飯、從來唔比我執枱洗碗。

老公好錫我,我大肚時日日燉燕窩比我,生完喺醫院一日三餐都親自煮飯煲湯及送去比我,早餐仲要準時八點送到,令我好感動,好難忘!

珍珠宮

由拍拖到結婚已經17年, 有個5歲大仔仔.

1) 家務老公包晒, 湊仔沖涼煮飯, 洗碗又洗衫
2) 唔會花天酒地, 收工即刻返屋企
3) 唔賭$
4) 會瞓暖張床比我
5) 會替我蓋被
6) 瞓覺時會攬住我/拖住手
7) 間中會接我收工
8) 每日都準時打電話比我報到
9) 煮餸好好食
10) 好勇敢, 屋企有小強, 四腳蛇, 蜈公都可以一手消滅 (man爆)
11) 見義勇為, 抱打不平, 不畏強權
12) 顧家又錫個仔
HE IS MY HERO

Love and Kindness are never wasted.

首頁
34567...16

尾頁

跳至