婆媳關係

跳至
Del  

首頁
12345...9

尾頁

男爵府

回覆:龍鳳鈪

打死唔好制,到時無野送係佢地無面咋嘛!

水晶宮

hashtag影視迷勳章

你男友都幾奇怪,好似覺得你可以變兩對鈪出黎。。。

大宅

Del

jenniferzhu  你個男友嫁唔過WO  發表於 12-4-12 14:16
joycehang41010    發表於 12-4-5 09:07
citty  你男友好有問題喎!  發表於 12-4-2 22:07
krauterweiblein    發表於 12-4-2 21:24

琥珀宮

親子達人勳章 畀面勳章

成家都有問題

joycehang41010    發表於 12-4-5 09:07
wong191    發表於 12-4-2 20:10

大宅

引用:你叫佢阿媽同佢家姐借十萬比你去買2對鈪先

原帖由 小歪仔 於 12-04-02 發表
你叫佢阿媽同佢家姐借十萬比你去買2對鈪先,到時結婚儀式完成晒,就還返果2對鈪比佢當還返晒果十萬~:wahaha ...
哈哈,又係好主意喎!

大宅

回覆:michelin888 的帖子

Del

大宅

其實我覺得如果係你自己開口話借其實冇咩問題, 不過佢地開口既話證明佢地面皮都幾厚. 第時肯定有排煩.
幾十歲竟然連十萬八萬都攞唔出又學人儲新抱真係罕有

男爵府

畀面勳章 陪月勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

嘩~~你屋企都唔會買多對借佢威啦~你咪話無就算~~~因為你借人龍鳳鈪都要比番利是人啦~況且要借都係佢地自己去借~而唔你你幫佢借埋~

珍珠宮

Stepmother 發表於 12-4-2 15:20
男友話佢地冇錢買,只會封斟茶利是比我,我聽到呢到已經覺得佢地好痴線,重要嘅係,我同佢屋企人關係麻麻地 ...
如果係我,我又唔介意佢地淨係封斟茶利是喎~ 一黎佢地冇錢,我理解,二黎佢地比得少野我,即係將來我需要對佢地做既野都少d~ 有d人會覺得男家送左鈪比個新抱,新抱就好似成世都欠左男家咁架啦,所以冇仲好,0負擔~
如果佢屋企人想自己有face既話,你可以提議佢地出去租鈪比你,你陪佢地做完戲之後還返比佢地囉~ 咁做夠晒好人啦,但租鈪既錢要佢地自己比架喎~

侯爵府

咁我覺得要睇吓男家係咪好窮, 好窮嘅話我會睇諒, 我99唔算窮, 不過睇錢睇得好緊, 我個時未結婚前, 99已經多次話要租金俾我帶, 後黎我地2家人傾過禮d野, 我阿媽話過大禮要過埋金器, 之後會俾返男家當日出門同我帶, 我99好意思問我得2條金連, 不如就咁帶金連算, 因為如果轉龍鳳鈪會蝕手工, 我就當然唔制啦, 最終去攞咗去換, 但牙痛咁聲講咗好耐~~~
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

伯爵府

no way..你男朋友又開到口既..好魚皮呀:;pppp:

珍珠宮

畀面勳章

樓主你話諗住呢"幾年"結婚,婚期都未有就咁快講定冇,呢家人似乎太小人之心。

男爵府

引用:男友話佢地冇錢買,只會封斟茶利是比我,我

原帖由 Stepmother 於 12-04-02 發表
男友話佢地冇錢買,只會封斟茶利是比我,我聽到呢到已經覺得佢地好痴線,重要嘅係,我同佢屋企人關係麻麻地 ...
你屋企人買嚟送俾你,咩叫有多?你未來99同姑9無又要充,而你未來老公都好有問題。

男爵府

下?比著我唔會咯。當日你先係主角。
無人會留意佢地咯。
著得好好睇睇就算啦。
你又可以叫佢地去借比你。
話晒佢取新抱。連會都唔比你,佢咪仲肉酸。:;pppp:

大宅

龍鳯鈪邊會有多? 就算你阿媽有大把錢剩都唔會買多兩對龍鳯鈪啦.
佢唔係諗住你斟完茶俾你阿媽之後, 除返對鈪出嚟去佢嗰邊再戴過咁核突呀?
封封利是囉, 或者第二啲金器都得架.

侯爵府

點會有多架?即係由女家出門後除返對釲出黎,入男家門由佢地再戴呀?
無咪無囉,何必要充呢?一於企硬唔制.

子爵府

Stepmother 發表於 12-4-2 14:04
我同男友諗住呢幾年會結婚,佢同我講,結婚時,叫我借兩對龍鳳鈪比佢,一對比佢亞媽,一對比佢家姐,佢話斟 ...

俾我就諗唔諗嫁啦 ! 無謂浪費呢幾年青春.
仲有幾年先結婚,就已經咁, 將來有事都唔慌企係你個邊,
而家已經係咁, 到結咗婚容咩易好似另一個post
叫你除咗養家仲要俾埋錢佢養埋阿媽同家姐

luck_tang    發表於 12-4-12 19:21

伯爵府

引用:無都OK架+但夾硬扮有,+無$充大頭鬼就更肉酸

原帖由 小肥楊 於 12-04-02 發表
無都OK架
但夾硬扮有, 無$充大頭鬼就更肉酸.
X2

慢慢來, 吾洗急, 但最緊要快.

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

點會有多,就算自己父母送兩對,都會斟茶時即時幫你帶,唔通帶一對,然後留一對比男家?重有幾年先結婚,而家就稔呢 d?

子爵府

引用:男友話佢地冇錢買,只會封斟茶利是比我,我

原帖由 Stepmother 於 12-04-02 發表
你男友,好有問題!好縮骨,我結婚時c6知6299無錢買金器比我帶,怕唔好睇,佢自己出錢買左比6299幫我帶,我地自己手頭都唔係鬆動,都係慳返黎架咋!你叫男友出錢買黎比父母幫你帶,多小都好,最後都係你兩公婆袋返,帶完即刻放又得,擺到升左先放又得!我就會留比個女做嫁妝!仲有幾年先結,每個月儲多小小都買到!或者而家買住輕啲,幾年後啲金升左,比多小小換重啲!至於佢家姐,唔一定要送金啫,無就唔好沖!

首頁
12345...9

尾頁

跳至