烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

我昨天整腸仔包,已掃上蛋漿,180度焗左20分鐘,先有少少色,但焗太耐我驚會硬同乾?但書話焗10-15分,係咪我步驟出錯?

]MY Baby is Kelsey...^_^. She is 2 months and 14 Day 媽咪1號生日 + Daddy17號生日=18 (10月8日Kelsey BB出世啦) :-P 快D入黎參觀下我個小天地啦 :-D [img align=left]http://bb4.babyhome.com.tw/UPLOAD4/70137/70965.4518324.gif[/img] [img align=left]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD4/70137/s180/70965.5717339.18690.jpg[/img] [img align=left]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD4/70137/s180/70965.5853425.14930.jpg[/img] [img align=left]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD4/70137/s180/70965.5853424.61806.jpg[/img]

男爵府

造型包搽左蛋䊢,都唔上色,點解呢?

我琴日整,但焗完好硊硬呀!都唔似出邊咁軟

伯爵府

可能爐溫唔夠,慢慢加大10度再試下,唔得再大20度,或者買支溫度計(焗爐用果d)度下爐溫
自煮有快樂

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

企鵝仔 發表於 12-4-2 17:31
我昨天整腸仔包,已掃上蛋漿,180度焗左20分鐘,先有少少色,但焗太耐我驚會硬同乾?但書話焗10-15分,係咪 ...

你點5上色呀, 有無相睇下???

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

ERICBB 發表於 12-4-2 18:46

焗完好脆同硬.....
好多原因....

1. 麵糰無搓到起薄膜
2. 麵糰未發酵夠
3. 爐溫過高

大宅

回覆:造型包搽左蛋䊢,都唔上色,點解呢?

我覺得色唔夠,外表又唔靚,已用液種,但入面唔太鬆軟,唔知邊度出錯?

]MY Baby is Kelsey...^_^. She is 2 months and 14 Day 媽咪1號生日 + Daddy17號生日=18 (10月8日Kelsey BB出世啦) :-P 快D入黎參觀下我個小天地啦 :-D [img align=left]http://bb4.babyhome.com.tw/UPLOAD4/70137/70965.4518324.gif[/img] [img align=left]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD4/70137/s180/70965.5717339.18690.jpg[/img] [img align=left]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD4/70137/s180/70965.5853425.14930.jpg[/img] [img align=left]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD4/70137/s180/70965.5853424.61806.jpg[/img]

大宅

回覆:造型包搽左蛋䊢,都唔上色,點解呢?

會唔會係唔夠火?較大少少個火可能會好D?

男爵府

造型包搽左蛋䊢,都唔上色,點解呢?

你掃咗幾多層蛋汁?

水晶宮

企鵝仔 發表於 12-4-2 20:43
我覺得色唔夠,外表又唔靚,已用液種,但入面唔太鬆軟,唔知邊度出錯?

...
唔好講出錯.....未完美啫 ~:mrgreen:

做型唔得, 發酵時間掌握未夠 ~

慢慢練習啊~

水晶宮

ERICBB 發表於 12-4-2 18:46
連條腸都焗爆....

妳爐應該爐溫偏高罷~

最好還是買個入爐溫度計, 超過起碼 30度了 ~

瑪瑙宮

好媽媽勳章

引用:Quote:企鵝仔+發表於+12-4-2+20:43+我覺得

原帖由 tammy2008 於 12-04-02 發表
唔好講出錯.....未完美啫 ~

做型唔得, 發酵時間掌握未夠 ~
Tammy , 唔該想問 ~~

面包機出既面團,正常情況先滾圓,搓下再造型等三十分鐘夠未呢?

第二次室溫發酵要幾耐先夠呢?

多謝指導

水晶宮

chickenwing2006 發表於 12-4-2 23:53
Tammy , 唔該想問 ~~

面包機出既面團,正常情況先滾圓,搓下再造型等三十分鐘夠未呢?

第二次室溫發酵要幾耐先夠呢?
唔好客氣 ~

麵包機首先要搓得夠.... ( 要試拉吓薄膜 )

做小型包的話, 薄膜破口要頗圓滑, 可以有少許 "九牙邊"
( 可是做多士的話, 破口要滑要圓, 不能有九牙邊啊 )

為什麼麼要說這種搓揉程度....
因為不要盡信麵包機的搓粉程式啊~

每部機的馬力不同, 搓揉時間亦不同~
每個小步驟也要自己測試一下
( 測試1-2次可以了, 下次便知道大約搓多久才能收工 )

最好不要用麵包機自帶的搓粉發酵程式....不入流的 ( 應該說有要求的, 不會接受 )

大約, 大約而已啊, 一般直接法的話, 麵包機搓30分鐘幾乎是跑不掉的 ~

牛油後下這種基本概念就不說了
(再說變萬字文了 )

現在天氣來說, 麵包機搓好後, 關掉電源
直接讓麵團利用機子的餘溫發酵至2倍大
用塗油/粉/水 的手指輕按一下, 不回彈不收縮便成了.......
沒有指定的時間啊, 看天氣看溫度而定的~
也要看酵母量 ~

到這時間才到妳問的問題.........
( 上面的是基本要求, 做不好休想有好效果 )

包包發好, 分割, 用手掌壓走氣泡 ( 也可以用擀麵棒 ), 滾圓 ......
妳說要 "搓下" .....
剛才還搓不夠嗎 ? 有那麼想要搓它嗎 ... ?
不需要的啊, 不要再搓它 ~
讓它靜待 5-10分鐘好了 ~ ( 如果天氣乾燥要蓋一下啊 )
待5-10分鐘後, 才認認真真的用壓擀麵棒壓走氣泡
這時候可以隨意包餡了 ~~~

包好餡放焗盤, 讓它再發大1倍,
又是妳的問題時間: 30分鐘夠嗎?
同上面說法一樣, 要看天氣, 看溫度或酵母量啊~

發大了便放入焗爐焗了 ~

用麵包機搓麵團, 留意一下第二次發酵 ( 做好型後那次 ) 溫度一定要高於第一次啊, 這也是為何提議妳用餘溫發酵的原因 ~
不守著的話, 包包會 un 啊~

uhtcl2006  高手  發表於 12-4-3 01:03

水晶宮

tammy2008 發表於 12-4-3 00:45
唔好客氣 ~

睇返你呢個post, 我唸我差5多可以畢業啦.....
只差第2次發酵....我無特別高溫過第1次.....

水晶宮

uhtcl2006 高手 發表於 1 分鐘前

====================

邊夠妳來呀.....

班門弄斧呀班門弄斧 ~

水晶宮

uhtcl2006 發表於 12-4-3 01:05
睇返你呢個post, 我唸我差5多可以畢業啦.....
只差第2次發酵....我無特別高溫過第1次.....
...
妳又係用機搓嗎 ?

水晶宮

tammy2008 發表於 12-4-3 01:07
uhtcl2006 高手 發表於 1 分鐘前

吓, 你係校長喎, 我係學生咋

tammy2008  玩野, 膠post~   發表於 12-4-3 01:16

水晶宮

tammy2008 發表於 12-4-3 01:07
妳又係用機搓嗎 ?

5係, 我用mixer做搓麵糰, 之後人手囉
咁咪話其實同你講既差5多, right ?

水晶宮

uhtcl2006 發表於 12-4-3 01:11
5係, 我用mixer做搓麵糰, 之後人手囉
咁咪話其實同你講既差5多, right ?
...
係囉...搓到就得啦....

邊有咁好手力.....人老啦.....唉~

就來攞包米都無力......無鬼用呀~

以前d女人好好力架, 前一個b, 後一個b
唔知係咪做農家生活多...

而家....唉...唔知係進化 / 退化.......

都係要去担吓泥.....

uhtcl2006    發表於 12-4-3 21:09

瑪瑙宮

好媽媽勳章

引用:Quote:chickenwing2006+發表於+12-4-2+23:5

原帖由 tammy2008 於 12-04-03 發表
唔好客氣 ~

唔該哂,真係獲益良多

非常感激

男爵府

企鵝仔 發表於 12-4-2 20:43

...

我都想知點解。我啲包包又係咁嘅色,到第二日個面仲有少少痴笠笠咁,好似搽咗糖水咁。試過搽兩次蛋槳上去個色先叫好少少,但都唔夠人哋嗰啲深色,如果加大個火,包底又會燶咗..... 聽過人話吹乾個包面先搽蛋槳,係咪得嘅呢?

首頁

尾頁

跳至