樓市動向

跳至

首頁

尾頁

大宅

2021勳章

無牌地產,朋友撘朋友介紹村屋,我已簽約,但未比佣。本來諗住今晚比,但我想取單,但佢又好以無牌。(佢聲稱係地產)我另一個朋友話等佢追先比。等佢追,再叫佢帶單,先比錢。但我又驚佢地d村民話我吾比錢!

禁止發言

大宅

遲早都要俾!!早俾印象好d,住落都開心d!遲俾印象差d,日後搵幫手難d!!始終識多個朋友好d^^

別墅

租定買? 收你幾多錢或%佣金呢? 那個朋友的朋友又是什麼人? 是否條村的有地位人士? 唔比佣你第時會唔會有排煩先?同佢簽返份同意書之類當比介紹費得唔得?

大宅

2021勳章

引用:租定買?+收你幾多錢或%佣金呢?+那個朋友的

原帖由 emilyes 於 12-04-03 發表
租定買? 收你幾多錢或%佣金呢? 那個朋友的朋友又是什麼人? 是否條村的有地位人士? 唔比佣你第時會唔會有 ...
一個月租金,係佣。佢係我而家個業主介紹(業主係村長)。

大宅

用左人家服務咪比錢,心安理德.
間屋條KEY幾時比到樓主咪幾時比服務費

如果當初覺得人家無地產牌,就應開始時拒絕它的服務.

別墅

咁即係個村長介紹你在佢條村租屋啦!

同意樓上所講。如果你地一早講好成事要俾佢一個月租金做佣,你應該要俾的!佣金或介紹費等也只是一個名稱,如果佢無單開比你,你又想有保障D,咪自己打份同意書,講明經佢介紹租左果間屋,然後俾幾多錢佢做介紹費,一人一份簽名作實,再影印埋比佢果張支票叫佢簽收,咪唔驚人地話你無比$佢囉!

大宅

2021勳章

回覆:請教地產佣金幾時比

同意書?好,就同意書啦!多謝

洋房

Usually pay upon completion.

別墅

回覆 songabchuk 的帖子

唔駛客氣! 仲有,你亦可同對方傾交鎖匙當天才俾錢佢。

大宅

2021勳章

引用:+本帖最後由+emilyes+於+12-4-3+17:46+編輯

原帖由 emilyes 於 12-04-03 發表

回覆 songabchuk 的帖子
業主一早比key我

別墅

引用:用左人家服務咪比錢,心安理德.間屋條KEY幾

原帖由 an1839 於 12-04-03 發表
agree

男爵府

songabchuk 發表於 12-4-3 13:16
一個月租金,係佣。佢係我而家個業主介紹(業主係村長)。

佣金=一個月租? 租樓的佣金不是半個月租金嗎?

大宅

回覆 Gogojuly 的帖子

佣金無定幾多錢方間/行規/大路...佣金
租﹣﹣﹣業主及租方各付租金半個月
買賣﹣﹣﹣買賣方各付樓價1%

法律無定話收幾錢,所以發展商賣樓好多比經紀2﹪以上佣金。

男爵府

畀面勳章

引用:用左人家服務咪比錢,心安理德.間屋條KEY幾

原帖由 an1839 於 12-04-03 發表
X2
一定要比,住村屋就要同村民做朋友,有咩事都有村長幫,在律師樓收到key就比佢錢。

禁止訪問

洋房

as late as possible! they will call you for that anyway! and you can try if they take credit card!

大宅

2021勳章

引用:Quote:songabchuk+發表於+12-4-3+13:16+一

原帖由 Gogojuly 於 12-04-04 發表
佣金=一個月租? 租樓的佣金不是半個月租金嗎?
Lee滌村d人話一個月。

大宅

2021勳章

吾該大家,我比咗拉!

大宅

2021勳章

我問佢要單,佢話牙齒當金洗wor. 我再串佢,(明知你無單)。:;pppp:

首頁

尾頁

跳至