自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我個仔2歲幾都會咁, 不過我地會話佢, 佢就會驚, 再唔係就話地上有蟲蟲咬佢, 佢就會起身

大宅

回覆 回覆:雪晴晴的帖子

我都試過,已經好慶,d路人仲up3up4,直情想殺人

公爵府

開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

my son都係咁呀, 我會問佢趴係地係唔係想訓覺, 係我就抱佢落床由佢慢慢訓囉.....佢就會起身架啦.

Lavender22  試下這方法, thanks  發表於 12-4-3 15:06
.........................................

大宅

叻叻勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章

呢啲係小朋友既本能,唔關係唔係由其他小朋友學番嚟既事!我大仔一歲未夠已識呢家野,真係正如樓上啲媽媽咁講,如果周圍環境安全,唔好理佢,由佢扒地,當然呢個時候實會有人眼望望,但千祈唔好介意,唔好理其他人點講,一定要堅持,我個仔試多幾次無癮就唔會咁做!總之一定要堅持!!

伯爵府

回覆 miranda0311 的帖子

有呀, 哈哈, 我都有講過地有蟲蟲, 她聽了立即起身, 重一路講蟲蟲, 不過都係大哭

miranda0311  小朋友有時係要嚇佢, 我仲要扮見到蟲蟲係佢身上, 咁佢就會極速彈起身  發表於 12-4-3 15:07

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

囡囡無試過.

亦都無機會比佢試.

侯爵府

畀面勳章

topkidsmom 發表於 12-4-3 14:53
死左
係啊, 佢屋企人要佢訓午覺, 佢想睇spongebob就喊
喊到最後窒息死左....

Lavender22  真係好可悲, 喊到最後窒息死左  發表於 12-4-3 15:37

寶石宮

大廚勳章 玩具勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 畀面勳章

k_lego 發表於 12-4-3 15:32
係啊, 佢屋企人要佢訓午覺, 佢想睇spongebob就喊
喊到最後窒息死左....
真係 唔忍心又死, 太忍心又死mouth:
做亞媽 學問 越來越 高

侯爵府

畀面勳章

topkidsmom 發表於 12-4-3 15:37
真係 唔忍心又死, 太忍心又死
做亞媽 學問 越來越 高
果則新聞教話如果喊得太勁 要搵野轉移佢既注意力

我自己就倒杯水叫佢飲, 收聲, 收左先好過番黎mama度

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

由得佢, 冇人理佢, 佢自然冇癮

topkidsmom  你手字, 真係操得 越來越 好, 但都係 d 圖  發表於 12-4-3 17:13
你若盛開, 蝴蝶便來!

伯爵府

2018復活節勳章 熱血金章 好媽媽勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章

大女6歲, 從未試過瞓地, 因為佢好怕污漕

細女3歲, 有一輪係屋企貪得意, 會瞓地, 我地話佢好污糟, 唔同佢玩

又或者話地下有蟲, 佢又彈起身

我姨甥, 3歲, 發脾氣會撞頭同瞓地

係商場, 街, 停車場都試過

只可以等佢喊一陣, 抱起佢同佢講道理

或者同佢講再喊就要即刻返屋企

最近好咗少少(即係可以用較短的時間安撫到佢)

教仔, 有時就係要唔好理人的眼光

Lavender22    發表於 12-4-3 15:54
「政治乃眾人之事」-- 國父孫中山先生

珍珠宮

叻叻勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

回覆:囡囡22個月大, 一發脾氣,就扒在地下, 你們小朋友無咁嗎?

我女19 mths時,扒過幾次,無人理佢,之後自己扒起身,之後都無扒,因為無人so佢

水晶宮

育兒性格勳章 畀面勳章

我女一歲時都係咁,在商場訓在地上扭買麵包

我無理佢,仲拉埋c6走開,佢喊左幾分鐘,無人理佢

佢c c 地氣起返身行黎搵我地。

當日c6爭d就範,話地下污糟,我話寧靜返屋企換衫沖涼洗頭都唔屈服。

訓左三次地都唔理,無再用過呢招~~

p.s.我而家在街上見到人教仔我唔會出聲&望。
同熱愛這片土地,大家刻骨銘記,愁或喜,生或死,也是香港地
同熱愛這片土地,大家一句到尾,由自己,生與死,也在香港地

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

係街見到, 我通常都係個心到同D父母

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

係街到見到, 通常都係心到同D父母打氣<唔好屈服, 唔好中計>, 咪下次仲杰!!!!

子爵府

唔怕佢發癲將個後腦撞落地板整傷??

子爵府

引用:係街到見佢,+通常都係心到同D父母打氣,+咪

原帖由 cy101 於 12-04-03 發表
係街到見佢, 通常都係心到同D父母打氣, 咪下次仲杰!!!!
教仔係要忍心啲,最怕啲人做架兩(6299,姨媽姑姐,反而街外人就唔洗理啦!)

zoezoo  我同老公係唔會俾啲屋企人插手的  發表於 12-4-3 16:32

伯爵府

0個一刻最好方法係扮唔好理佢 (當然要顧及佢安全為大前題), 你愈係想佢即時停, 係愈唔得, 你可以同佢講, "媽媽等你冷靜一吓先", 唔好鬧佢, 鬧佢冇用,
佢自己都控唔到情緒.

但係等佢平靜之後, 同佢傾返, 兩歲未必咁能表達自己, 你要估吓佢有乜事會令佢咁唔開心, 要acknowledge佢0既感受, 唔好一口就否定佢, 等佢知道媽媽係明白佢. 之後才慢慢教佢.

水晶宮

BK Milk勳章

回覆:sorsor1129 的帖子

我響屋企實星佢個咀
我B2歲只會蝦老豆
蝦到老豆C

水晶宮

BK Milk勳章

回覆:babyjoeyjoey 的帖子

吾洗理D路人甲

首頁

尾頁