婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

MommyPanel勳章

我62 講野真係好長氣, 咁我個人又真係無耐性嘛, 可以點做...

事原某晚同6299 食飯, 我c6 唔知點解無端端撩起講運動, 我62 係d 做運動狂熱份子嚟架, 於是就猛講猛講重複講, 猛sell 叫我都去玩滑浪風帆... 終於我耐性到頂了, 答咗一句"其實呢, 我個人真係唔係好運動架".
一句之嘛, 之後食完飯就俾c6 話我唔好咁串...
但係我已經"哦,哦,哦"咗好耐喇喎...

唔通我同佢地講我等緊bingo, 唔好同我sell 玩呢d 運動咩.

jm 們你地話吖, 我可以點吖?

禁止訪問

男爵府

答佢: 做運動我有呀, 仲同你個仔1齊做添, 喺屋企張床

wong191    發表於 12-4-4 01:47
leechansandy    發表於 12-4-3 18:52

男爵府

回覆 回覆:sylcaca的帖子

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

其實無人比反應佢,佢就會收聲唔講架啦!你答佢嗰句說話,會比人覺得你好無禮貌囉~

伯爵府

引用:我62+講野真係好長氣,+咁我個人又真係無耐

原帖由 katkathk 於 12-04-03 發表
我62 講野真係好長氣, 咁我個人又真係無耐性嘛, 可以點做...

事原某晚同6299 食飯, 我c6 唔知點解無端端撩 ...
其實你62好悶想同你分享下,想同你溝通多d~人當然係自己興趣會興奮d啦~你咪當知多樣野囉, 你咪答佢"哦~好呀~有機會玩下丫~老公你話好晤好丫~?" 1來你同朋友講野都唔會禁寸人啦, 2來你禁講表示無reject佢同你示好,過到老公個關 ,3來你拋個波俾反你老公,佢點答係佢地事~你可以慢慢食飯~!

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

62 講野好長氣...

其實我都好怕人長氣。同一番說話不停repeat又repeat......

我通常哦兩次之後唔一次,再之後當聽唔到唔再應佢。我有時諗係咪人老左就實會咁長氣不停repeat既呢

我好憎人哦我,但偏偏佢地就成日係咁,飲親茶就係咁。真係好煩呀。我知佢地係關心,但過份關心就係多事同埋討厭架喇

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

silviachoi 發表於 12-4-4 18:07
其實我都好怕人長氣。同一番說話不停repeat又repeat......

我通常哦兩次之後唔一次,再之後當聽唔到唔再應 ...
因為仔女大晒,好少同佢地傾計,而除非老人家圈子好闊,否則平時根本好少人同佢地講嘢,所以一遇到有談話對象,佢地就會好想得到人地既關心,同專注,佢地就會不停咁同"你"講嘢,又可能佢地既人生閱歷或者學歷無咁豐富,所以佢會"講嚟講去,都係三篤屁".
其實好諗我都係好多嘢講既人,因為我係FTM,平時無人同我講嘢....所以一出去同朋友食嘢,就會不自覺咁,不停咁講嘢...

男爵府

引用:其實無人比反應佢,佢就會收聲唔講架啦!你答

原帖由 cotychan 於 12-04-03 發表
其實無人比反應佢,佢就會收聲唔講架啦!你答佢嗰句說話,會比人覺得你好無禮貌囉~

...
無人答佢都會繼續講多廿分鐘架。我已經"哦哦哦"咗十五分鐘喇⋯

男爵府

引用:答佢:+做運動我有呀,+仲同你個仔1齊做添,+

原帖由 sylcaca 於 12-04-03 發表
答佢: 做運動我有呀, 仲同你個仔1齊做添, 喺屋企張床

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

katkathk 發表於 12-4-4 18:40
無人答佢都會繼續講多廿分鐘架。我已經"哦哦哦"咗十五分鐘喇⋯
你"哦"未即係代表你聽梗,你答梗佢囉.....

男爵府

引用:Quote:silviachoi+發表於+12-4-4+18:07+其

原帖由 cotychan 於 12-04-04 發表
因為仔女大晒,好少同佢地傾計,而除非老人家圈子好闊,否則平時根本好少人同佢地講嘢,所以一遇到有談話對象, ...
佢好鬼多朋友傾計,每日d節目多過你同我加埋。
我唔講野又會俾人以為我黑面架啦⋯
佢真係可以成個鐘不停sell你去學滑浪風帆同埋帆船囉

男爵府

引用:答咗一句"其實呢,+我個人真係唔係好運動架"

原帖由 lolmum 於 12-04-03 發表
答咗一句"其實呢, 我個人真係唔係好運動架".

haha, there must be total silence after you said that. : ...
nah he kept talking too

水晶宮

我又覺得你果句無問題喎.
咁明明唔好,唔通講大話咩.
下次,可以改為:我D嗜好比較靜態,例如睇書、睇戲,係呢,62你有無鍾意邊位作家呀?近來有無睇到咩好戲咁呀?

男爵府

引用:我又覺得你果句無問題喎.咁明明唔好,唔通講

原帖由 方方媽媽 於 12-04-05 發表
我又覺得你果句無問題喎.
咁明明唔好,唔通講大話咩.
下次,可以改為:我D嗜好比較靜態,例如睇書、睇戲,係呢,6 ...
嗯⋯謝謝方方媽媽。
不過佢淨係鐘意風帆and紅酒,無靜態活動,haha......

首頁

尾頁

跳至