心聲留言

跳至

首頁

尾頁

大宅

只是同母異父妹妹, 還是同父異母的弟弟, 他們的命都好, 父母都照顧週到, 而我卻被掉到祖父母家長大, 慶幸祖父母教導好嚴厲, 小時經歷了自己要照顧自己, 同要堅強, 不然真的捱不到今天.....

心裡常有點苦澀味, 人生為何這麼命苦..要不停自我鼓勵, 不要讓自己掉下去. 我怕有一天自己無力走下去...

寶石宮

大廚勳章 玩具勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 畀面勳章

生命 本身 是一門 學問, 你 懂得個中 奧祕, 你會 活出色彩,

從不斷的磿練中, 你會成長, 會更有智慧,

懂得 半杯水 的 道理, 生活 一定會 充滿欣喜

strongboymama  Like!  發表於 12-4-16 00:25

大宅

樓主, 我跟你差不多, 我都是從小寄人籬下, 沒有父愛母愛環境長大, 有時真係好氣餒, 點解人地有既野我地無, 樣樣野都要自己搞掂自己解決, 現在人大了, 經歷多了, 望返轉頭同自己講, 可能係一種磨練, 你發唔發覺我地係好識睇人眉頭咀臉的, 同埋好似水咁適應力超強, 唔好亂諗啦, 咁難捱既童年我地都過到, 有咩難到你同我, 加油!

wong191    發表於 12-4-28 15:38
powerlady    發表於 12-4-11 10:36
wongwlv    發表於 12-4-10 12:49
pattonwong    發表於 12-4-6 02:42

伯爵府

不至令你死亡的, 只會令你更堅強!

大宅

我認同 2樓的 講法, 不斷的磿練才能成長

侯爵府

BK Milk勳章

樓主加油 我試過係街度見到多年不見既老豆 距都可以當我透明一路行

自細我都係親戚屋企寄養 個親戚係暴力教養支持者 玻璃 扯頭髮

兜巴星 咩都發生過係我身上 被距打喊距仲打的起勁d添 !

好多你淰唔到 覺得我做古仔既事都發生係我身上

但為著小朋友 我會堅強 因為我自己走過孤獨 痛苦既日子

加油 ! 我成日淰 比我辛苦 身體不健全既朋友都可以努力既活落去

我都得既 !

加油呀 !

wongwlv  大家一同加油..  發表於 12-4-10 12:49

男爵府

回覆:何謂命苦..人生不停的跑??

加油

寶石宮

大廚勳章 玩具勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 畀面勳章

jloklok 發表於 12-4-4 13:05
樓主加油 我試過係街度見到多年不見既老豆 距都可以當我透明一路行

自細我都係親戚屋企寄養 個親戚係 ...
樓主好堅強, 加油, 為你打氣

大宅

wongwlv 發表於 12-4-3 15:48
只是同母異父妹妹, 還是同父異母的弟弟, 他們的命都好, 父母都照顧週到, 而我卻被掉到祖父母家長大, 慶幸祖 ...
人生... 有失,必有得!加油!

禁止訪問

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

你有祖父母嚴厲的教導已經好好,起碼你現在思想成熟獨立,我唔認為咁叫命苦。

有D人雖然父母照顧週到,但自己唔識得珍惜,一世人剩係識得依賴他人,咁樣反而害咗佢

wongwlv  thanks  發表於 12-4-10 12:54

瑪瑙宮

可能您返下教會有助您突破您的自我.

wongwlv  神沒有讓天常藍, 但卻有平安恩典賜予人, 突破自我賴是靠耶和華的話..  發表於 12-4-10 12:52

大宅

我朋友細妹一出生就要做手術, 童年沒時間玩樂, 還被同學仔改花名取笑.

青春期某天在家暈倒,驗出心有事,到結婚了, 老公亦接受佢不可以生小朋友. 人會變, 老爺奶奶唔信佢話佢所謂病只係借口, 因朋友做野好叻(女強人), 有一天, 佢的親生媽媽同佢奶奶講, 自已的女兒真的不能生育, 叫個女婿出面搵個女人生, 我個女唔會唔同意(但我朋友細妹根本咩都唔知, 當時亦心痛得沒有反應, 嗰個係佢親生亞媽)

到今日, 佢身體已不能工作, 無收入(因為以前收入高, 孝順老人家成日孝敬佢地), 大家可以想像不停受男家的人白眼, 冷嘲熱諷, 佢老公當然係其中一份子.

點解唔離婚? 因為朋友妹妹話結婚係承諾, 承諾照顧對方一生一世.

情何以堪!

KooKuKooKu :pint:

侯爵府

心裡常有點苦澀味, 人生為何這麼命苦..要不停自我鼓勵, 不要讓自己掉下去. 我怕有一天自己無力走下去...
明啊。。。为了小朋友,加油

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

無奈!!
謀事在人,成事在天,個天先係最終揸"fit"人!!

你恨的人,來生不會再見,所以別在他身上浪費時間;你愛的人,來生也不會再見,所以今生要好好對他。

子爵府

我好好彩,無大家呢啲咁慘痛既經歷,但我覺得總會有些經歷才會令人成長。

我父母讀書唔多,但媽咪既家姐(我姨媽)同阿妹(我細姨)都算中學畢業,果個年代算係讀書多架啦。我父母就成日俾人睇死,覺得我同細佬就唔會讀得成書,我姨媽啲女(表姐)就可以。每次去阿婆阿公屋企過節,我個細姨丈都會問我表姐“你點啊?學琴學到第幾級啊?今個學期又考第一啊?”但從來無問過我同我細佬,佢地會覺得我地連琴棋書畫都唔會懂,又無錢學。唔理我地小朋友唔緊要,但我親眼目睹太多太多既事,我父母係俾人白眼,呢樣我一定容忍唔到。

我嫲嫲、姑媽姑丈都係咁,睇少我父母、我同細佬。

於是我同自己講,一定要讀得成書,一定要入大學。我個時有飯唔食、有覺唔訓,就係為左個會考、A-Level。我記得個時我會考之後瘦左6磅,跌穿90磅。

最後,我會考一次既分數就等於我表姐兩次加埋,入左所謂既名牌大學。我啲姨媽姑姐、舅父姨丈全部都唔同嘴臉:哎呀,姨丈一定要請你食buffet,咁叻女!都係你父母教導有方,唔係人人都入到XX大學架。

而家我都唔算有乜嘢大成就,但起碼而家我見到我啲親戚,我拖實我媽咪出去,好大聲講野,幫我父母出頭,佢地唔敢再狗眼看人低。

wong191    發表於 12-4-28 15:43

大宅

回覆 topkidsmom 的帖子

多謝... 我常以水杯有一半滿來看, 這杯不單是水, 更是苦茶, 有苦盡甘來的期望. 而且這杯苦茶, 更是苦口良藥...

大宅

回覆 榮盛 的帖子

謝謝, 若不然上天賜我一個體貼的小朋友, 每一步都是難行...

寶石宮

wongwlv 發表於 12-4-10 12:48
回覆 topkidsmom 的帖子

多謝... 我常以水杯有一半滿來看, 這杯不單是水, 更是苦茶, 有苦盡甘來的期望. 而 ...
態度正面

前途一片光明

為你打氣, 加油

複式洋房

回覆:strongboymama 的帖子

;)

首頁

尾頁

跳至