烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

男爵府

搓到手軟!同埋係咪勁痴手呢?
180度焗15分鐘
我用200g高粉100ml水,半隻蛋,奶粉6g,糖38g再落1g鹽。

但點解個包唔甜? 你哋分量係咪咁架。分享。

小強子    發表於 12-10-1 12:35

男爵府

有無人仲係用手搓麵包呢?

仍然硬卜卜唔柔軟

大宅

呢位太太,你份食譜,好似唔見有提及酵母成份喎
我都係用手搓,雖然辛苦,但整完出來,好有滿足感

selko809  我都係用手搓,真係好有滿足感  發表於 12-4-3 18:37

水晶宮

畀面勳章 BK Milk勳章

我都係用手搓.

之前跟呢個~高粉200g 牛油20g 依士4g 糖40g 奶粉6g 吉士粉6g 暖水100g 旦x1
發酵45min~10min~30min

現用呢個冷藏液种~高粉300g 酵母1g 暖水300g 室温發酵1hrs~
5度冷藏16hrs.

~高粉360g 牛油60g 酵母20g 糖125g salt6g 奶粉6g 水60g
旦75g 蜂蜜25g蜂 冷藏液种400g
發酵40min~20min~10min~發酵至两倍大

Cheer up! Enjoy every Little Thing in LIFE

男爵府

引用:呢位太太,你份食譜,好似唔見有提及酵母成份

原帖由 男人老狗 於 12-04-03 發表
呢位太太,你份食譜,好似唔見有提及酵母成份喎
我都係用手搓,雖然辛苦,但整完出來,好有滿足感:goo ...
有落但忘記打,我落咗3g依士。

男爵府

回覆:有無人仲係用手搓麵包呢?

我都係手搓,你d水份係咪一次落丫?

男爵府

引用:我都係手搓,你d水份係咪一次落丫?

原帖由 天山雪蓮 於 12-04-03 發表
我都係手搓,你d水份係咪一次落丫?
係呀! 全部一次倒哂落去再搓同撻

禁止訪問

大宅

回覆 ERICBB 的帖子

撻粉團最後有無見薄膜出現,因為唔係死撻就得,
我都睇YOUTUBE,CAROL姐學

男爵府

引用:回覆 ERICBB 的帖子 撻粉團最後有無見薄膜

原帖由 男人老狗 於 12-04-03 發表

撻粉團最後有無見薄膜出現,因為唔係死撻就得,
有架仲個膜拉得好薄。但唔明焗完後都唔得柔軟。仲有點硬。

伯爵府

回覆:ERICBB 的帖子

焗的溫度太高,試下調低D

自煮有快樂

大宅

我都係手搓 雖然係辛苦啲 但完成特別滿足 同埋我一般焗12-3分鐘

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我係,因為老公唔讚成買麵包機,冇地方放又貴,所以一直都係用手搓麵包。
其實都幾好玩,焗完出嚟又香又軟果陣最開心。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

男爵府

引用:我係,因為老公唔讚成買麵包機,冇地方放又

原帖由 rose-mag 於 12-04-04 發表
我係,因為老公唔讚成買麵包機,冇地方放又貴,所以一直都係用手搓麵包。
其實都幾好玩,焗完出嚟又香又軟 ...
我無用手套架,啲粉乾咗而又痴住手好難洗?你哋會唔會架?我要用百潔布先刷得甩呀

伯爵府

ERICBB 發表於 12-4-4 08:16
我無用手套架,啲粉乾咗而又痴住手好難洗?你哋會唔會架?我要用百潔布先刷得甩呀

...
浸下雙手就會易洗好多

我在中途摔番出黎搓,所以搓到尾都唔係好多粉黐住
自煮有快樂

伯爵府

rose-mag 發表於 12-4-4 06:05
其實都幾好玩,焗完出嚟又香又軟 ...

見到D包滿足感仲好高添

rose-mag  agree, 唔係又點會整上癮喎。  發表於 12-4-4 12:09
自煮有快樂

水晶宮

回覆 rose-mag 的帖子

我覺得你family好幸福 有個煮野食高手係度!

rose-mag  我麻麻架咋,食唔死咁啦,而且我屋企人成日要做白老鼠架。  發表於 12-4-4 12:10
Cheer up! Enjoy every Little Thing in LIFE

水晶宮

好痴手個陣 5係+手粉咩?

男爵府

引用:回覆 ERICBB 的帖子 好痴手個陣 5係+手

原帖由 super888 於 12-04-04 發表

好痴手個陣 5係+手粉咩?
痴手就要加粉架? 我唔知無加喎!

伯爵府

ERICBB 發表於 12-4-4 09:37
痴手就要加粉架? 我唔知無加喎!

真係好黐先好加,因為會不自覺地加完一次又一次,咁粉就多了,將本來的食譜改了
自煮有快樂

首頁

尾頁

跳至