婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

KoyeBaby 發表於 12-4-9 11:32
回覆 寫我心情 的帖子

我試下同c6傾啦,但係99係唔聽人講嘢,如果真係要佢明要佢唔嚟,可能真係要去到鬧嘅地 ...
Tell your C9 if not stop 99 come up, at that time when got problem will be more lost face.
慢慢來, 吾洗急, 但最緊要快.

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

寫我心情 發表於 12-4-9 11:40
Tell your C9 if not stop 99 come up, at that time when got problem will be more lost face.

我都諗過如果同c6講完都無改善,就會事先聲明,佢搞唔掂,到時我失控爆佢阿媽就唔好怪我~

伯爵府

bingo, that's why I just stop my mom visit my home (even she got key of my home)
慢慢來, 吾洗急, 但最緊要快.

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆 寫我心情 的帖子

如果個個c6都好似你咁識得自動自覺解決問題,我哋就少好多煩惱啦~

禁止訪問

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

FM94.8 發表於 12-4-9 18:10
當年我99都係以退為進咁同C6講: 你唔响度我唔敢上嚟!
我就同C6講: 係GA, 叫99唔好一個上嚟, 費時我唔知招呼 ...

我都想99講呢番說話(同真係說到做到)!但係佢唔會囉~有次佢無啦啦上嚟,c6嗰日要去飲,我以為佢會同c6一齊走啦,點知佢完全無意思郁喎,仲話走話走,由18:45講到20:30先真係走...mouth:搞到我成晚都唔自在,好在個女同我擋住,我先唔駛應酬佢咋!

我99今次就擺明左耳入右耳出,c6一開始已經表明立場叫佢唔駛嚟,我今日都已經同c6講明出問題時佢一定要解決!到時99係都要夾硬嚟嘅話,真係鬧到出面都係佢自己攞嚟架咋!

大宅

Give your 99 a couple of time slots that you are likely to be "free" (of course during her working hours). Outside those time slots, you will not open the door.

OR, how about hanging a "no visiting" sign outside the door?

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

i_luv_poodle 發表於 12-4-9 20:46
Give your 99 a couple of time slots that you are likely to be "free" (of course during her working h ...

哈哈~如果真係可以掛個"請勿打擾"嘅牌喺門口而又work嘅,我都想咁做!但係我100%肯定99唔會理囉~佢依家講明放工上嚟,我set時間表即係擺明針對佢,到時又要煩架啫~我唔理架啦,佢頭一兩日嚟我當佢玩孫,我會忍佢,但係佢連續日日嚟,我就實要c6搞掂佢!c6搞唔掂嘅話,我呢個產婦情緒失控就唔好怪我啦!

珍珠宮

呢D一定要靠C6搞掂喎~~
輸入搜索內容

男爵府

我都係下個月生,而家第3胎,上兩胎你坐月時都發生好多野,大女個時半個月已經頂唔順返左亞媽到,到亞仔時搬居屋又要一齊住,之後又話我黑佢面,見到唔叫早晨
到而家搬開左好多年,到近期成日借D而打嚟話同D孫飲茶,又買野又比錢話叫我買多D野煲嚟食,我同老公反應唔要佢亞媽D錢,佢就話由得佢,唔好要佢一個老人家難堪

我已經講明坐月佢可以嚟(唔係日日),但唔好諗住要幫手同係到瞓,我D脾氣一向唔好,鬧左佢亞媽到時係佢難做,明知十幾年都相處唔嚟,唔會無啦啦變成好好的而我都唔想好似欠左佢咁,佢次次做完D野都好似要有報答佢大恩大得,我真係怕左佢

daisylulu  同我6299一樣, 佢地做左少少野要你千年記, 唔係係D親戚面前數你, 好得人驚.  發表於 12-4-9 22:37

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆 anna_my_baby 的帖子

係架~坐月最緊要就係休息,c6講得佢明就最好啦!講真嗰句,可以嘅我都唔想搞到大家咁僵,但係前題係99要通氣,肯俾空間我哋先得!我唔係完全唔俾個孫佢見,一星期一次我ok,只係唔想佢日日都上嚟!

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

boey 發表於 12-4-9 21:32
我都係下個月生,而家第3胎,上兩胎你坐月時都發生好多野,大女個時半個月已經頂唔順返左亞 ...

我都係有第一次經驗所以更加唔想佢騷擾我!第一次坐月雖然係一齊住咋,但係實際上佢無做過d乜,就算係我食飯飲湯都係媽咪日日山長水遠送嚟俾我,其他湊b嘅事都係我自己同c6搞掂,佢只係得把口講,所以佢唔嚟我真係唔覺得有問題架!

你講得啱!本來就相處唔到,點可能無啦啦變好呀~佢日日嚟日日嘈盞搞到我更加討厭佢啫...我都唔想好似欠咗佢咁!

男爵府

KoyeBaby 發表於 12-4-9 21:50
我都係有第一次經驗所以更加唔想佢騷擾我!第一次坐月雖然係一齊住咋,但係實際上佢無做過d乜,就算係我食飯 ...
我之前兩胎佢都無野幫到手,第一胎早產我家姐個D幫我煲薑,我未食佢就已經拎去派比人,之後仲加水落去因為佢唔識...又話好驚抱咁細個BB,但就有日我去洗手間返出嚟,佢抱住我個女食碗剛煮好既米粉,話佢醒左我行開左,我即刻抱番,個時洗完D衫晾廚房,佢每次都係未收BB衫時就煮野,仲要係大煙咁煮,之後我要再洗個時亞女早產,個胃細成日噴奶,半夜我機半上無得瞓,佢返夜放早返到見我瞓緊就話我唔起身食野,個孫無奶食

第二胎又係咁,我幫BB沖涼佢就于停EE哦哦話自己唔識,唔識咪唔識,又無要你幫手,唔好煩住晒就好,我D屋企人由屯門去黃大仙探我,佢就係房瞓,要我家姐煮埋飯叫佢食

見到佢真係好大壓力,聽到佢要嚟已經怕怕,我好驚自己又再產後抑鬱,之前生完亞女已經開始有,直到亞仔兩歲幾(大女6歲)有次唔舒服去醫院,醫生見我精神有疑,安排見精神科,精神科醫生再同老公傾,老公先知大件事同無再迫我要見佢亞媽,我先無抑鬱
而家呢個同亞仔隔左9年,我嬸仔同隻99同住,但因為隻99發癲左好幾次,鬧我嬸仔死XX,又咒佢生唔出BB,而家嬸仔雖然同住,但兩個小朋友都唔鐘意佢地麻麻(大仔(2歲幾)叫佢做壞人,因為個時成7個月,99咒佢生唔出),我對仔女都唔鐘意,但唔會出晒面...唔知係咪因為咁,我老公同我叔仔成日想比佢亞媽嚟住,等佢亞媽響下兒孫福有時我都覺得佢好可憐,但一切都係自己攞嚟次次一開口都咒人咒到無灣轉既地步,之後扮失憶同無心

daisylulu  我62都係咁, 係人面前講我但係係我老公面前死都唔認講過.  發表於 12-4-9 22:43

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

boey 發表於 12-4-9 22:16
我之前兩胎佢都無野幫到手,第一胎早產我家姐個D幫我煲薑,我未食佢就已經拎去派比人,之後仲加水落去:igiveup ...

你99的確好麻煩,直情搞到你有抑鬱,可以想像你99做嘅肯定唔止咁少...真係辛苦哂你啦~好彩你c6肯正視咋,不過千祈唔好同住呀!覺得佢可憐唔代表佢可以傷害你!你c6提出嘅話,一定要提醒佢,99係你抑鬱嘅來源,唔好再俾佢影響到你生活!

大宅

放風扮晒野咁, 叫老公同佢講因為99你成日上來
搞到你休息唔夠, 唔能好好坐月
所以返外家坐月咁得唔得呢?
斷估唔會摸上去你娘家呱......
話坐完月就會抱阿B俾佢見囉

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

月師奶 發表於 12-4-9 22:40
放風扮晒野咁, 叫老公同佢講因為99你成日上來
搞到你休息唔夠, 唔能好好坐月
所以返外家坐月咁得唔得呢?

如果可以真係返娘家坐月,我已經返咗啦!當初係有打算喺娘家坐月架,媽咪都話無問題,但係真係有突發事而作罷...最麻煩係99每次嚟都唔會事先通知,差唔多到先打個電話嚟當係通知咗!假如我呃佢,佢照上嚟知道我作故仔咪仲難兜...

男爵府

KoyeBaby 發表於 12-4-9 22:32
你99的確好麻煩,直情搞到你有抑鬱,可以想像你99做嘅肯定唔止咁少...真係辛苦哂你啦~好彩你c6肯正視咋,不過 ...
其實佢做既野仲有好多,不過唔想記起怕諗起自己唔開心,所以而家見親食飯飲茶都係當佢搭台佢成日想買I PHONE氹我個女,我一D都唔比面同佢講買部我賣一部,跟住佢火起就話自己係麻麻,鐘意買咩就買咩我話你錢多買金,買金我多多都要,跟住尋日一大早打比老公話嚟緊要同D孫飲茶(唔想老公難做都去左),但一坐低就塞錢嚟我女唔舒服我無比佢去,我同個仔去(老公要返工),佢就好似搭台咁,佢講咩我都答單字,亞仔又無野同佢講,坐左半個鐘我要趕返工就埋單走人,佢帶亞仔去到亞婆樓下就走人,因為我講明我妹唔鐘意有人上去佢屋企,老公話得咁做唔好,佢由黃大仙坐成個鐘車先嚟到,坐一坐就要佢走,話比佢湊D細路返屋企等我放工都好,但我唔想放工再見到佢,所以無理老公講野

daisylulu 同我6299一樣, 佢地做左少少野要你千年記, 唔係係D親戚面前數你, 好得人驚. 發表於 1 分鐘前

佢唱我同嬸仔唱到返佢鄉下,個時亞女十個月大,我老公麻麻C左,返去送最後一程(佢亞媽無返,因為佢地都有婆媳問題,但最後一程都唔去送,可想到我隻99係咩人)返到去,我老公亞E話我好衰,唔比99見個孫之後我更加清楚佢為人

男爵府

daisylulu 我62都係咁, 係人面前講我但係係我老公面前死都唔認講過. 發表於 10 分鐘前

佢無得唔認,因為佢係打電話比我嬸仔,我嬸仔唔聽,佢留言鬧佢咒佢,我同我老公都親耳聽留言,我仲聽到打晒冷震,可想而知我嬸仔聽到會點

男爵府

KoyeBaby 發表於 12-4-9 22:49
如果可以真係返娘家坐月,我已經返咗啦!當初係有打算喺娘家坐月架,媽咪都話無問題,但係真係有突發事而作罷. ...
唔好意思,借左你個主題嚟呻

如果到時真係日日嚟,我一定會返房鎖門唔出去見佢,亞仔亞女都返晒學,到時無人理佢,佢夠膽發癲仲好,我會叫管理處趕佢走

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

boey 發表於 12-4-9 22:58
唔好意思,借左你個主題嚟呻

如果到時真係日日嚟,我一定會返房鎖門唔出去見佢,亞仔亞女 ...

唔駛介意~大家都係遇到同一問題,當然要呻出嚟啦!我都打算就算99嚟到,我都唔會點理佢,佢有佢坐,我有我自己做嘢!不過我就唔可以好似你咁叫管理處趕佢,之前都話佢同呢度d人好熟,陣間d人多事加把口,我仲煩多幾樣!

首頁

尾頁

跳至