烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

有無馬鞍山友鍾意整蛋糕, 入o黎分享o下

我好鍾意整蛋糕, 不過我係1個初學者

侯爵府

Re: 有無馬鞍山友鍾意整蛋糕, 入o黎分享o下

waferleung,
我都係住馬鞍山, 都好鐘意整蛋糕, 都係一個初學者. 我試過整日式芝士蛋糕, 香蕉蛋糕同埋蜂蜜蛋糕. 亦都試過整芝士波同埋曲奇. 不過我老公話d曲奇唔似mrs.field果d, 似藍罐曲奇wor.

waferleung 寫道:
我好鍾意整蛋糕, 不過我係1個初學者

大宅

咁o岩我剛剛整o左個日本芝士蛋糕, 但有小小失敗, 我整過藍莓乳酪芝士蛋糕, tiramisu, 百利甜酒芝士凍餅, 梳乎厘, 藍莓鬆餅, 芒果慕絲蛋糕, 朱古力曲奇

似藍罐曲奇都好呀, 藍罐曲奇好好食o家

大宅

wyfpoon

妳有無係馬鞍山買整蛋糕材料

侯爵府

waferleung,
我知馬鞍人廣場入面有間教人整蛋糕, 我只係嚮佢度買過梳打粉, 其他嘢我係佐敦買. 但係幾遠.

男爵府

2011至尊種植勳章

hello, hello,
我都鍾意整蛋糕, 最近我整左 2 個黑森林蛋糕,
以前整過 cheese cake, 同埋阿囝 1 歲生日整過個生日蛋糕畀佢.
不過我只係自己睇書跟住整, 無正式上過堂 (除左以前讀書上家政堂之外)
大家交流交流丫

侯爵府

我都冇去上過堂, 都係買本書跟住d steps整咋.

大宅

我都無上過堂, 又係自己跟書整, 學一堂$200-300, 夠買本書+材料費, 海栢有一間又係教人整蛋糕SHOP, 我多數幫襯E間, 如果大量入貨就去二德(油麻地)

聖誕節妳o地會唔會整蛋糕呀!

侯爵府

X'MAS我會整日式芝士蛋糕. 同埋可能會整埋芝士波.
同埋想試吓整豆腐蛋糕, 係本書見到, 好似好好味咁.
咁你又會整咩呀.

大宅

wyfpoon

妳整咁多個, 一定好忙啦, 如果我整咁多o野, 個廚房好似打仗咁亂, 所以我都係整tiramisu

男爵府

2011至尊種植勳章

我都有打算整, 可能又係整黑森林, 因為我只係鍾意食黑森林 你地整o個 d 要唔要焗咖 ?

wyfoon,
芝士波係咪好似紳士牌o個 d, 脆 bok bok 咖 ?

男爵府

2011至尊種植勳章

waferleung,
o係第二個 topic 見到你話 "剛剛係實惠買左個電子磅(又係用HSBC換)"
係點樣用 HSBC 換, 幾多錢?

侯爵府

monkichi,
我都想整黑森林, 不過冇時間出去買材料.
我整果D芝士波唔係紳士牌果隻.
好似係 Italian Tomato 賣果d咁. 不過仲未研究到點樣可以煙'un' d.
同埋我唔知點解, 我焗完d嘢出嚟, 佢哋會變得愈來愈硬. 好似曲奇咁. 我有諗過係咪放過入雪櫃雪舊粉團就會有咁嘅情形lei?

大宅

monkichi,
個電子磅$189, 我換2張實惠$100劵

侯爵府

waferleung,
我都會好似打仗咁GAR.
你整tiramisu個底係用海綿蛋糕定手指餅. 邊款會好味D呢?

大宅

wyfpoon,

我鍾意用手指餅, 今次我想自己做手指餅

我整朱古力曲奇係跟"E"個網址做, 睇o下幫唔幫到妳
http://www.rthk.org.hk/elearning/dessert/cake.htm

侯爵府

waferleung,
唔該晒, 等我試吓先. 唔知老公今次仲會唔會嫌三嫌四呢?!
自己整埋手指餅?!點整呀, 我都想試吓.

男爵府

2011至尊種植勳章

wyfpoon,
我整黑森林的材料, 係o係馬鞍山廣場間百佳買的, 唔駛出出面買

大宅

wyfpoon,

網入面有個果籃芝士蛋糕, 有教整手指餅, 我會試o下跟住做

侯爵府

monkichi,
你話係百佳買整黑森林嘅材料, 係咪現成果d?

首頁

尾頁

跳至