自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

轉載: 剛由示威區番黎, 當局準備嚴重不足

今日下午我專登去了銅鑼灣睇示威, 沿途跟住示威者一路行入灣仔

我跟隨第一批示威者, 其實為數唔算太多, 當中夾雜住大量傳媒 + 港人
比例是
韓國人 : 傳媒 : 港人 = 1 : 1 : 3
冇錯.............睇熱鬧/支持韓農既港人的確有好多
傳媒同韓國人既比例係1比1.....................

我首先到海旁示威區 (呢度就係早幾日, 日日都噴胡焦噴霧同埋跳海果度)
總人數冇幾千. 但其實好多人係企o係遠處安全地帶旁觀...

較入的示威區, 果度有幾百人(大量港人+傳媒),
老實講 , 我真係feel到企在高處既妨暴警察好tee tun...........樓下既示威者則士氣高漲
d韓農同警察發生衝突, 例牌菜噴胡焦噴霧。噴胡焦噴霧時,
側邊既港人大叫 : 唔好噴眼唔好噴面~~~~~~~
跟住又噴水炮, 因太突然, 水炮冇眼見人就噴.
深入左既攝記即時領晒野, d機濕晒, 佢地好躁底鬧警察
在場港人大叫口號 : 收水~~ 警察助袖為弱....浪費公"堂" 等等

睇新聞有影呢段, 影到好似好亂咁, 但實情.......電視台係capture最亂果刻d野出黎o者
5點左右, 開水炮果區, 大約有幾百人, 最先頭果100幾十人先係韓國人領野同騷亂
我企o係警察對外約1/4個球場位, 十分安全......
佢地騷亂幾野, 一領野就後退, 治理好後再上前。十分間斷, 所以整體唔太失控

其實我唔知係我既接受程度較大, 定還是傳媒誇大專影亂野,
呢樣騷亂 , 我覺得真係一般咋喎....
示威實有呢d你推我撞. 但我番到屋企睇tv, 影到呢場真係好似好亂咁。
去但我想講...........鏡頭影到警民衝突好激咁,
其實只係企頭陣果幾十人激動
後面有成千人...係企o係度納喊..跳舞同圍觀....................

政府當初申請搞世貿時, 應該估到實有呢d衝突,
過往搞親世貿都有示威
仲激過香港果d好多。
點解今次警方俾我感覺係好大驚少怪? 好tee tun

入番正題, 警方明知有衝突, 明知咁多韓國人,
好心洗錢又好, 招募又好, 請定一堆番譯人員啦
現場得一個女仔 (仲係要韓農搵番黎既) 做韓英番譯, 佢顧得呢個顧唔得果個
有韓農受傷, 其他想幫忙既港人, 根本唔知發生乜事

放水炮後有個韓農手部受傷 , 要叫十字車
我朋友咁o岩識兩句韓國同做護士.....所以去幫手急救
我想講......唉..........當局d急救措施............立立亂.....
急救人員黎到.......唔識溝通............現場根本冇官方既番譯人員!!!!
急救人員唔知傷者咩事, 傷者又淨係講韓文
朋友靠少少韓文知識, 大約知道傷者咩情況, 跟隨傷者上救傷車
政府起新既政務大樓就有錢, 比錢請呢d必需要既番譯就唔捨得洗錢!!!!

我同傷者沿途行一大段路出到路口, (P.S只係因為朋友做臨時番譯, 我跟埋佢出去)
突然見到一堆欄block住左........批欄...有4-5層, 打晒3角形欄到實一實,
急救員甲話 : ee? 點解block左架? 我以為行得出去架添
外面既警察乙話 : 係呀......剛剛先block架.................
於是外圍的警察拆欄, 拆左5分鐘先出到去.................................
我心諗......冇病呀...??? 如果個傷者嚴重d , 仲邊有時間等你地拆欄?

再行前..去到一個空地, 見到另一名外藉傷者, 佢頭部受傷訓o係擔架度等緊
全世界又企o係度等.......................韓農傷者話隻手好痛...幾時先去到救護車..
急救員ee鵝鵝話因為附近封晒路, 研究緊點出去

等左10分鐘...再行, 行一段路, 終於去到一個帳幕度, 做簡單的body check

我想講, main point係, 由救護員到達傷者, 直到傷者上救護車
成個過程超過半個鐘, d時間唔係花o係療傷度...
而係花o係行...等你拆欄, 等運到(唔知等乜).
警方應該事先知道, 呢d示威行動實有損傷, 應該準備定番譯人員同設定好逃走路線
發生意外果個示威區, 日日都有人去, 都已經示左幾日啦~~~~~
點解唔直接o係果度set個救護區 (p.s 果度區好~~~~~~~~~~大, 實夠地方)
同埋一早擬定路線, 開定條路, 如果有人受傷, 應該點行去救護車
我當時同傷者一路行時, 感覺好似同救護員一齊行迷宮咁...
唔知幾時先行到救護車度.........................

如果傷者係頭部流血, 我諗去到救護車度...已經.....

仲有原先同我地講係去最就近既鄧兆堅e院. 但上救護車時
就改口話去東區尤德e院, 點解要咁樣???? 雖則傷者唔算好嚴重
但真係諗唔明點解要走到咁遠...............

我明白警方今次只係工事工辦,
都幾為難. 但係,
既然阿唐英年先生申請得搞世貿,
就應該知實有多人黎示威
而且佢地唔會淨係坐晒o係度,
實會有激烈行為

唔該你班收咁多人工既高官
有冇用個腦去諗定d對雙方都有利既防避措施????
最基本......連番譯同埋急救既措施都做唔好...

我呢個post無意去評論示威者既激烈行為o岩唔o岩
老實講我企o係示威區, 都有驚過佢地突然發難連途人都傷害, (但佢地冇)
我只係想講出.....你地做官既冇好好諗過點去應付呢d情況架咩?

轉載自rainhk.com

男爵府

Re: 轉載: 剛由示威區番黎, 當局準備嚴重不足

candycan 寫道:

政府當初申請搞世貿時, 應該估到實有呢d衝突,
過往搞親世貿都有示威
仲激過香港果d好多。
點解今次警方俾我感覺係好大驚少怪? 好tee tun

入番正題, 警方明知有衝突, 明知咁多韓國人,
好心洗錢又好, 招募又好, 請定一堆番譯人員啦
現場得一個女仔 (仲係要韓農搵番黎既) 做韓英番譯, 佢顧得呢個顧唔得果個
有韓農受傷, 其他想幫忙既港人, 根本唔知發生乜事

放水炮後有個韓農手部受傷 , 要叫十字車
我朋友咁o岩識兩句韓國同做護士.....所以去幫手急救
我想講......唉..........當局d急救措施............立立亂.....
急救人員黎到.......唔識溝通............現場根本冇官方既番譯人員!!!!
急救人員唔知傷者咩事, 傷者又淨係講韓文
朋友靠少少韓文知識, 大約知道傷者咩情況, 跟隨傷者上救傷車
政府起新既政務大樓就有錢, 比錢請呢d必需要既番譯就唔捨得洗錢!!!!

我同傷者沿途行一大段路出到路口, (P.S只係因為朋友做臨時番譯, 我跟埋佢出去)
突然見到一堆欄block住左........批欄...有4-5層, 打晒3角形欄到實一實,
急救員甲話 : ee? 點解block左架? 我以為行得出去架添
外面既警察乙話 : 係呀......剛剛先block架.................
於是外圍的警察拆欄, 拆左5分鐘先出到去.................................
我心諗......冇病呀...??? 如果個傷者嚴重d , 仲邊有時間等你地拆欄?

再行前..去到一個空地, 見到另一名外藉傷者, 佢頭部受傷訓o係擔架度等緊
全世界又企o係度等.......................韓農傷者話隻手好痛...幾時先去到救護車..
急救員ee鵝鵝話因為附近封晒路, 研究緊點出去

等左10分鐘...再行, 行一段路, 終於去到一個帳幕度, 做簡單的body check

我想講, main point係, 由救護員到達傷者, 直到傷者上救護車
成個過程超過半個鐘, d時間唔係花o係療傷度...
而係花o係行...等你拆欄, 等運到(唔知等乜).
警方應該事先知道, 呢d示威行動實有損傷, 應該準備定番譯人員同設定好逃走路線
發生意外果個示威區, 日日都有人去, 都已經示左幾日啦~~~~~
點解唔直接o係果度set個救護區 (p.s 果度區好~~~~~~~~~~大, 實夠地方)
同埋一早擬定路線, 開定條路, 如果有人受傷, 應該點行去救護車
我當時同傷者一路行時, 感覺好似同救護員一齊行迷宮咁...
唔知幾時先行到救護車度.........................

如果傷者係頭部流血, 我諗去到救護車度...已經.....

仲有原先同我地講係去最就近既鄧兆堅e院. 但上救護車時
就改口話去東區尤德e院, 點解要咁樣???? 雖則傷者唔算好嚴重
但真係諗唔明點解要走到咁遠...............

我明白警方今次只係工事工辦,
都幾為難. 但係,
既然阿唐英年先生申請得搞世貿,
就應該知實有多人黎示威
而且佢地唔會淨係坐晒o係度,
實會有激烈行為

唔該你班收咁多人工既高官
有冇用個腦去諗定d對雙方都有利既防避措施????
最基本......連番譯同埋急救既措施都做唔好...

唐英年當年只掛住好大喜功, 一心想做特首, 話申請搞世貿振興經濟......攪到官場而家怨聲載道, 香港地方實在太細, 沒有條件攪世貿會議, 唐先生是否愧對香港市民, 鞠躬下台呢?

禁止訪問

禁止訪問

大宅

Candycan 和 Alfalfa,

我雖然昨天無親力其景, 但因我公司個窗口對正鴻興道示威區, 早幾天都看住佢哋示威, 好似你哋咁講, 真正沖擊的不是好多人亦不是好厲害, 其餘人在後面都好輕鬆, 反而警察就好緊張, 但回家看電視好似講到打得好厲害(因他們集中重覆報導個一兩分鐘最激的鏡頭), 所以昨天有咁多人在灣仔看熱鬧唔走, 我想當時真實情形不是咁激 (你知香港人怕死嗎, 如果真是有危險第一個走咗先啦 )

禁止訪問

男爵府

點都好啦, 我地好同情d農民, 不過, 香港從未有呢d事件發生過, 過份緊張係應該既...唔通等到出事先緊張咩??

警察是要保護我地市民...佢地己經好辛苦好為難....作為香港人, 就算明知佢地可能係太緊張...但都要諗下, 佢地係為邊個緊張呢?? 唔好站晒係外人度...反轉頭怪自己人...咁樣對個d前線既警察都係好唔公平!!...無人想見到呢d事發生..無人知最後會點...到最後無事發生就話佢地太緊張, 如果最後有嚴重事發生, 又會話d警察無能....咁究竟想佢地點呢?? ..佢地都係人, 都係為左保護香港人姐.... :-(
hello, 我叫澄澄yubi, 2009年5月29日出世 ^__^

禁止訪問

大宅

轉貼:

城 市 大 學 犯 罪 學 課 程 主 任 黃 成 榮 批 評 市 民 在 示 威 現 場 圍 觀 是 愚 蠢 行 為 , 因 雙 方 隨 時 有 肢 體 衝 突 , 胡 椒 噴 霧 及 催 淚 彈 「 無 眼 」 : 「 警 員 、 示 威 者 , 甚 至 記 者 都 知 道 點 避 , 但 市 民 連 放 催 淚 彈 都 未 必 知 , 點 保 護 自 己 。 」 他 說 市 民 不 但 會 受 傷 , 更 須 警 員 或 示 威 者 保 護 。
至 於 有 市 民 辱 罵 警 員 , 他 相 信 是 因 鋤 強 扶 弱 心 態 : 「 呢 幾 日 都 見 到 農 民 都 係 無 武 器 。 」 但 他 認 為 這 對 警 員 並 不 公 平 : 「 佢 都 有 親 友 。 」

大宅

早晨, 剛起牀.

係吖, 我今次開頭睇TVB, 睇到把幾火, 有好多得個講字, 鏡頭又唔知影乜, 有個現場記者(不是主播果個)喘晒氣, 又緊張, 又靠估. 後來醒起自己有Now, 於是轉睇24台, 主播及現場記者都淡定, 鏡頭闊, 我喜歡看全面畫面, 因這才看到真相, 自己分析, 有時兩台轉, 再分析. 自己用腦冷静客觀分析, 真好過硬吞别人的斷章取義.

原來, 傳媒選擇性輯錄故事, 觀眾又再選擇性收看內容以support自己, 出來的效果真的很恐佈.

有人說三步一扣觸動人心, 我反而對此沒有太大感動. 在次事件, 我有幸能從中挑戰自己的理解力. 感覺很實在.. ...其實獲益良多.

感謝Candycan的現場報料. 立體化了事件背後! 你昨晚沒睡? 你是傳媒界的嗎?

子爵府

HoW 寫道:
感謝Candycan的現場報料. 立體化了事件背後! 你昨晚沒睡? 你是傳媒界的嗎?

我轉載架乍~ 我甘怕死點會去現場ar~

禁止訪問

子爵府

我轉載自rainhk.com.....

去東個係rainhk.com 網主.....
我覺得佢所見的和TV所見的有不同, 所以比你地睇~

公爵府

唔怕得罪講句~~

~

講呢句說話嘅港人真係多鬼餘, 用胡焦噴霧唔噴眼唔噴面, 咁噴邊呀? 唔噴眼唔噴面噴嚟做乜! 咁不如唔好噴啦!! 企喺度俾佢哋打囉!! 有病!~!!!!! :tongue:

大宅

candycan 寫道:
我轉載自rainhk.com.....

去東個係rainhk.com 網主.....
我覺得佢所見的和TV所見的有不同, 所以比你地睇~

繼續kiss啦你! 等我仲以為你尋晚chat完走出街0甘神心添!

洋房

Totally agree .

男爵府

好彩仲有d明時理的Hong Kong 人

好B 寫道:
唔怕得罪講句~~

[quote]

~

講呢句說話嘅港人真係多鬼餘, 用胡焦噴霧唔噴眼唔噴面, 咁噴邊呀? 唔噴眼唔噴面噴嚟做乜! 咁不如唔好噴啦!! 企喺度俾佢哋打囉!! 有病!~!!!!! :tongue: [/quote]

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

警察都係人, esp前線果d, 見到韓國人連鐵枝都拆(狼死情度拍得住越南人), 你話唔驚就假...講真, 人地都係打份工, 大家都未過呢d大場面, 人地都有父母有仔女, 如果笑警察無能騰雞, 太唔公平喇
不過政府又抵鬧既, 從另一處聽聞, 政府請左好多現職公務員, 另出一份糧俾佢地(當temp job)做世貿recept, 真係豈有此理, 學版主話齋, 明知韓國人好多只講韓文, 有咩理由翻譯都無個??? 同埋一早預左有人受傷, 識得預備醫護人員同消防車, 但唔識預條通道, 萬一真係有人因為咁而出事, 睇下d高官又有咩講
唸起遲2 日又見到唐英年個xx樣, 走上電視又吹話香港攪世貿點點點成功, 就火都黎埋

伯爵府

好媽媽勳章

好B 寫道:
唔怕得罪講句~~

[quote]

~

講呢句說話嘅港人真係多鬼餘, 用胡焦噴霧唔噴眼唔噴面, 咁噴邊呀? 唔噴眼唔噴面噴嚟做乜! 咁不如唔好噴啦!! 企喺度俾佢哋打囉!! 有病!~!!!!! :tongue: [/quote]

好b:
講得好!

禁止訪問

好媽媽勳章

首頁

尾頁

跳至