烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

如題~ 因為我跟兩次, 兩次都因為過濕而失敗, 我想知係我自己問題, 定係可能超人氣同Kenwood機唔夾呢... 我好lost, 好唔開心...

子爵府

stephenietam 發表於 12-4-12 19:33
如題~ 因為我跟兩次, 兩次都因為過濕而失敗, 我想知係我自己問題, 定係可能超人氣同Kenwood機唔夾呢... 我 ...

妳係吾係跟1.5斤的份量呀? 或者下次妳吾好落咁多水或奶, 留起10-20ml, 監測攪拌的情況, 發覺太乾就漸漸加入水或奶。

我有跟「百變麵包機」內的食譜, 都 ok 喎.

侯爵府

係呀, 我就係跟1.5斤個份量呀~~ 百變好D呀? 咁不如我去買本百變啦...

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章

就算食譜點好, E 排因為濕度,氣溫問題, D包都好大分別, 目測係唔少得, 兼且你又未熟識你部機個表現, 當然D包有時會失手....

或者e 排先做細量D 先啦, 衰左都唔會浪費好多, 要食都可以好快食完再來過....掌握左之後先放大番個量....搵日有MOOD 先好開機, D 包會靚D...

K 仔都應該有個資料關於每個MODE D STEP & 時間, 得閑睇多D, 留意下...

Stay Hungry , stay foolish !!

侯爵府

hinhin_ma 發表於 12-4-12 20:47
就算食譜點好, E 排因為濕度,氣溫問題, D包都好大分別, 目測係唔少得, 兼且你又未熟識你部機個表現, 當然 ...
我都想做少D呀, 因為我得2個人食, 一機食成3-4日架陰公... 但唔係最少500g (姐係要370g粉)咩?

子爵府

stephenietam 發表於 12-4-12 20:38
係呀, 我就係跟1.5斤個份量呀~~ 百變好D呀? 咁不如我去買本百變啦...

其實兩本差不多。

都係覺得吾好一開機就落哂所有液體,要留意個麵團攪拌情況再自行決定加吾加液體。近來我都係咁樣做。

吾好灰心啦。

stephenietam  多謝你呀, 我會加油架啦~ ^^  發表於 12-4-12 21:09

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章

stephenietam 發表於 12-4-12 20:49
我都想做少D呀, 因為我得2個人食, 一機食成3-4日架陰公... 但唔係最少500g (姐係要370g粉)咩? ...

聽聞可以打250粉,不過唔肯定...MANUAL 有無寫? 或者打去CS 問, OR P問下YANVONNE 知唔知....

2個人食, 就算幾好味GE包要食幾日都變無味啦....

...再唔係, 放左你E部換P仔啦...有問題.好多人會識答你..
Stay Hungry , stay foolish !!

子爵府

250g 太少啦, 個麵團會打得吾好架, 會影響個包架, 盞浪費材料。我試過啦, 妳吾好試啦!

stephenietam  咁我唯有繼續370啦~  發表於 12-4-12 21:12

侯爵府

hinhin_ma 發表於 12-4-12 20:59
聽聞可以打250粉,不過唔肯定...MANUAL 有無寫? 或者打去CS 問, OR P問下YANVONNE 知唔知....

2個人食, 就 ...
咁都比到位你放毒? 但講真, 係度問k仔真係冇咩人答... 但k仔先買左一個月都冇... 我係唔用過檔..............................住o既~

翡翠宮

大廚勳章

stephenietam 發表於 12-4-12 21:10
咁都比到位你放毒? 但講真, 係度問k仔真係冇咩人答... 但k仔先買左一個月都冇... 我係唔用過檔..... ...
睇下有無親朋好友想買麵包機黎玩玩,你平d讓出去,之後買 p 仔,

我地等你呀

伯爵府

畀面勳章

回覆:請問有冇Kenwood麵包機媽媽跟"超人氣"食譜?

其實初次試機我係跟機送的食譜,第一次就成功

侯爵府

tp168 發表於 12-4-12 21:17
睇下有無親朋好友想買麵包機黎玩玩,你平d讓出去,之後買 p 仔,

我地等你呀
其實我一路都好鐘意p仔, 只係唔鐘意隻大牛龜~

大宅

回覆:stephenietam 的帖子

Yes

翡翠宮

大廚勳章

stephenietam 發表於 12-4-12 21:36
其實我一路都好鐘意p仔, 只係唔鐘意隻大牛龜~

你食過 p 仔 o既麵包之後,你就唔會再介意個火牛 !

stephenietam  危險, 速逃~ XDDDDD  發表於 12-4-12 21:49

大宅

回覆 stephenietam 的帖子

我本身用開kenwood, 停左無造包包一排,呢幾日的起心肝再整包,目標係每日有幾隻新娘麵包食,係非卜開左人意見,可以先打麵糰(包括發酵),整型完,二次發酵,就可以放入冰箱,要焗至拎出黎,用預熱焗爐時間回溫,跟住15分鐘就焗起,我試左一機麵糰食三日,感覺好正,想開始整花款添。我部k仔只係作打麵糰就夠晒

別墅

hannalam 發表於 12-7-29 19:14
回覆 stephenietam 的帖子

我本身用開kenwood, 停左無造包包一排,呢幾日的起心肝再整包,目標係每日有幾 ...
可唔可以教下我 "打面糰,發酵" 即係唔係第一下beep機響個時? 唔知幾時可以抽舊面糰出來整型。可以詳細少少講個step嗎? thanks thanks!!

大宅

回覆:MMMCBB 的帖子

麵包機有一個dough mode, 即係搞麵團加第一次發酵,拎出黎整形,然得自己做第二次發酵*

*可放一杯熱水入微波爐,跟住放整左型既麵糰入去發至兩倍大,跟住焗
*如未想焗住,就放入一個梳氣既大盒,放入雪櫃放一晚,明早回溫就可以焗

我唔係專家,以上是我曾經做過,希望幫到你

別墅

回覆:hannalam 的帖子

多謝您!咁係微波爐叮大概幾耐?

大宅

回覆:MMMCBB 的帖子

微波爐意思係借用佢密封溫暖環境做發酵,唔好叮呀,酵母會死架

別墅

回覆:hannalam 的帖子

I see

首頁

尾頁

跳至