論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

如果而家冇了份正職, 即是冇人工証明單據, 咁仲可唔可以同個工人續約呀?

大宅

回覆:關於續約問題

應該唔得,有無36萬定期先,有咪又得左

大宅

點解要36萬呀?

大宅

bunbun續約唔吏出示薪金証明.

男爵府

睛靈勳章

回覆 南靜 的帖子

同外傭續約, 不需要入息証明. 如果沒有搬家, 住址証明都唔使. 我剛剛做完續約.

大宅

parrotking 發表於 12-4-15 00:50
回覆 南靜 的帖子

同外傭續約, 不需要入息証明. 如果沒有搬家, 住址証明都唔使. 我剛剛做完續約.

我依家準備同姐姐續約 (菲傭), 請問可唔可以話比我知手續同程序係點, 第一次自己同姐姐續約, 乜都唔識, 請指教!

大宅

引用:回覆+南靜+的帖子 同外傭續約,+不需要入息

原帖由 parrotking 於 12-04-15 發表
回覆 南靜 的帖子

係未真係唔使帶入息証明去入境處?因為晤係用我本人的入息,我要用阿媽,如果真係唔使我費時麻煩佢。
另外想請問要帶咩文件去入境處呢?我使唔使簽咩form,姐姐已到菲領事做咗新contract,我約了入境處同佢一齊去辦visa。因為我特登攞假陪佢去,驚帶漏文件白行,請指教!

大宅

回覆:關於續約問題

U want to know how to renewal too cos my agent charge me $2000 ar

大宅

回覆:小MC 的帖子

Typo should be I want to know thx thx

男爵府

睛靈勳章

yan321 發表於 12-4-24 12:43
係未真係唔使帶入息証明去入境處?因為晤係用我本人的入息,我要用阿媽,如果真係唔使我費時麻煩佢。
另外 ...

1. 上網或去入境處拿全套表格, 包括: 手續指南(說明書), form ID988A, form ID988B, 綠色合約ID407--1式4份.
2. 同一僱主+工人續約, 沒有搬屋, 無需住址証明/入息証明 (說明書的附頁有寫). 幾年前手續已經簡化左.
3. 按照說明書指示去做, 應該唔難.
4. 工人的護照必須有效1 年以上, 如就快到期, 應更換PASSPORT 後先去搞續約
5. 記住: 菲傭可以不須經AGENT 做續約, 但"印傭"必須經AGENT做續約, 這是印尼領事館政策
6. 如果菲傭唔蠢, 你可以填好/簽好文件, COPY証件.....叫佢自己去領事館+入境處做, 有時排隊都等幾耐, 你唔去都得. 唔想麻煩, 花1千幾百, 找AGENT代勞, 要換PASSPORT都幫佢做埋
7. 我請個係印傭, 一定要搵AGENT, 用左$1200 全包, 只須簽名, 唔使煩.

男爵府

睛靈勳章

回覆 小MC 的帖子

請看本版回覆.

男爵府

睛靈勳章

回覆 Ali_03 的帖子

請看本版回覆

男爵府

睛靈勳章

回覆 南靜 的帖子

請參考我在本版回答資料

大宅

回覆 parrotking 的帖子

唔該哂 parrotking!

大宅

引用:Quote:yan321+發表於+12-4-24+12:43+係未真

原帖由 parrotking 於 12-04-24 發表
1. 上網或去入境處拿全套表格, 包括: 手續指南(說明書), form ID988A, form ID988B, 綠色合約ID407--1式4 ...
其實第1part.我已經攪掂。

Part 3.我已搬了屋,是否加住址證明就可以?
Part 4.她的passport有效期沒有一年,只到出年1月,可以嗎?
因我在入境處的網頁實在搵唔可查詢的電話。thx!

男爵府

睛靈勳章

yan321 發表於 12-4-24 17:36
其實第1part.我已經攪掂。

Part 3.我已搬了屋,是否加住址證明就可以?

part 3: according to guidelines, when no change to address and income, no need to provide proof. logically if you have changed address, address proof is certainly required.

part 4: helper better renew her passport first. If helper does not renew passport now, her work visa will be approved for 8 months only upto her passport expiry =Jan 2013. by that time you have to process renew work visa again!!

Immigration tel: 2824 6111, try to call 8:30am, before 9am
email: [email protected]

大宅

回覆:parrotking 的帖子

Thx very much

首頁

尾頁

跳至