烹飪搵食

跳至

首頁
34567...26

尾頁

伯爵府

tammy2008 發表於 12-4-16 23:04
呢句最真.....當好啦.....唔好認真.....我都係玩玩吓架咋....

呢期因為要做80%成功唔散腸仔包 ( 100%唔 ...

散左唔好食咩..哈...

一鬼樣掃入肚...哈..

水晶宮

柒子 發表於 12-4-16 23:11
散左唔好食咩..哈...

一鬼樣掃入肚...哈..
其實我係架....不過有人問....咪都想睇吓有咩可以幫到手囉....當係增進知識都唔錯....

好攪野...無心插柳嗰時, 做得唔錯...

到好認真咁再做.....就....慘不忍睹, 個天 play me 呀........

柒........我心理不平衡......又訂咗新麵包機呀...
http://www.supor.com.cn/cooker2.php?prodID=816

可能用佢補償無得買新焗爐既創傷 ...好變態呀 ~

子爵府

大廚勳章

tammy2008 發表於 12-4-16 23:22
其實我係架....不過有人問....咪都想睇吓有咩可以幫到手囉....當係增進知識都唔錯....

好攪野...無心插柳 ...

又買麵包機

tammy2008  :lol:  發表於 12-4-17 00:10

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

你地喺香港好好,我呢D身在外國,用嘅measurement唔同,買嘅粉同酵母牌子都唔同,
偷極師都係差不多,始終都係要靠實踐,衰過不知幾多次,
次次老公同仔女都啃晒D包,只係老公會拋低一句,點解D包唔夠軟?
點解好似冇出面買咁好味?咁呢邊比香港冷,D食譜講放室溫半個鐘,
我唔得,一個鐘都未得,後來有人教放入微波爐加杯熱水幫助發酵,
試過係好好多,搓粉又係一個課題,因為我冇買麵包機,
成個過程全人手,都真係搓到死死下,經過幾次實習同參考人地網上片段,
而家比以前好好多,不過始終煮任何嘢都冇可能一步登天,
幾叻嘅廚師都要經過時間去浸,有人教係好,但一定要自己衰過至領悟到個中玄妙。

柒子  嘩..我好多野都抄考你的..哈...真心..只要有心去整.一定整得好.  發表於 12-4-17 12:31
tammy2008    發表於 12-4-17 11:25

花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

伯爵府

tammy2008 發表於 12-4-16 23:22
到好認真咁再做.....就....慘不忍睹, 個天 play me 呀........

柒........我心理不平衡......又訂咗新麵包機呀...
http://www.supor.com.cn/cooker2.php?prodID=816

可能用佢補償無得買新焗爐既創傷 ...好變態呀 ~

都係同網絡玩一樣..認真你就輸..哈..

喂..部雞.我唯一有興趣係:

独特天然发酵面包

等你包膠呀..呢個真心讚...又係高筒喎. 隱若見到係雙挽手..哈...

子爵府

引用:Quote:柒子 發表於 12-4-16 23:11 散左唔好

原帖由 tammy2008 於 12-04-16 發表

你好似買左第三部啦!

子爵府

引用:Quote:柒子 發表於 12-4-16 23:11 散左唔好

你好似買左第三部啦!

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:柒子+發表於+12-4-16+23:11+散左唔好

你屋企一定好大!我遲遲都未郁手買機的其中一個主因是部機好大,我廚房已無位,又唔可以用完下下收入櫃,太重了。

水晶宮

晴B媽 發表於 12-4-17 11:22
你屋企一定好大!我遲遲都未郁手買機的其中一個主因是部機好大,我廚房已無位,又唔可以用完下 ...
非也啦.....能夠送走一部先會諗買第二部....諗住而家用緊呢部無問題, 可以送人.....

我係次次用完都要收入櫃架 ( 幾乎日日用 ).....所以會選擇一些輕一點的 ~

栢翠係我心入面雖然好高份.....但係真係重....

水晶宮

柒子 發表於 12-4-17 08:13
都係同網絡玩一樣..認真你就輸..哈..

喂..部雞.我唯一有興趣係:

個 "無糖麵包" 程式都幾攪笑.......

等1星期呀要.....賣家唔送hk, 要用集運....

水晶宮

garon 發表於 12-4-17 08:36
你好似買左第三部啦!

當母親節禮物囉.....抵到爛啦...唔洗佢地諗買咩...唔洗佢地出去買....仲有得食有得玩( 大家都有份 ) ....

本來淨係諗住買安琪酵母架咋...見到有間賣人仔 $5.8, 買5送1 仲要包郵 tim... 唔覺唔覺就又買咗部新機....

伯爵府

tammy2008 發表於 12-4-17 11:32
個 "無糖麵包" 程式都幾攪笑.......

等1星期呀要.....賣家唔送hk, 要用集運....
無糖麵包..呃人....麵粉就係糖的來源..哈...

你就好..有新玩具...今年2012..世界殁日...趁有得玩好玩了..哈..

伯爵府

tammy2008 發表於 12-4-17 11:41
本來淨係諗住買安琪酵母架咋...見到有間賣人仔 $5.8, 買5送1 仲要包郵 tim... 唔覺唔覺就又買咗部新機...

好明顯又係想買豉油結果買左隻雞...或...嗚...執條襪帶累身家...勇士..請受鄙人一拜..

我部柏翠..仲可以用多年呀..哈...

tammy2008    發表於 12-4-17 12:37

侯爵府

tammy2008 發表於 12-4-16 16:50
唔係用安琪酵母的話, 直接溝好掉入雪櫃得架啦~ 唔洗等架~
好詳細~ 明白晒~ 唔洗等一兩個鐘先入雪櫃, 我可以做到呀~ 等我番去試下先~ THX~ 係冷櫃拎出黎可以即用? 定要放30分鐘先?

侯爵府

tammy2008 發表於 12-4-16 16:50
唔係用安琪酵母的話, 直接溝好掉入雪櫃得架啦~ 唔洗等架~
好詳細~ 明白晒~ 唔洗等一兩個鐘先入雪櫃, 我可以做到呀~ 等我番去試下先~ THX~ 係冷櫃拎出黎可以即用? 定要放30分鐘先?

侯爵府

tp168 發表於 12-4-16 18:20
hovis 都好大陣味
太好啦~姐係如果我地食hovis冇問題, 咁金燕子應用都ok啦~ ^^

伯爵府

stephenietam 發表於 12-4-17 12:41
太好啦~姐係如果我地食hovis冇問題, 咁金燕子應用都ok啦~ ^^

試過先知..正如鬼佬話皮蛋難食..

中國人好多人愛芫茜..但都有一部份人唔愛.

試過便 no regret at all...哈...

水晶宮

stephenietam 發表於 12-4-17 12:39
好詳細~ 明白晒~ 唔洗等一兩個鐘先入雪櫃, 我可以做到呀~ 等我番去試下先~ THX~ 係冷櫃拎出黎可以即用? 定 ...
即用得架啦~ 天氣暖, 邊搓邊熱番晒 ~

樓主......好多人同妳講過水份有問題...有冇睇呀......

高筋粉吸水大約係62-65% ( 睇妳用咩粉 )

麥粉吸水大約係 60-62%.....

妳個食譜水份係過多....做多100次都係失敗架.....唔一定係因為妳抄錯...可能本身個食譜印錯咗.....妳要計番個水份架......應吓我啦.....

侯爵府

柒子 發表於 12-4-17 12:50
試過先知..正如鬼佬話皮蛋難食..

中國人好多人愛芫茜..但都有一部份人唔愛.
野~ 咪嚇人啦~ hahaa~ 應用ok o既~ 唔ok都係食半年姐, 半年後又一條好漢~ XDDDD

侯爵府

tammy2008 發表於 12-4-17 12:50
即用得架啦~ 天氣暖, 邊搓邊熱番晒 ~

樓主......好多人同妳講過水份有問題...有冇睇呀......
我見到啦, 有網友比左個recipe我啦~ 所以我今晚or聽日會試, 希望會成功啦~ ^^
但我想問下你話麥粉吸水百分比少d, 姐係應用多d水定少d水呀?

首頁
34567...26

尾頁

跳至