烹飪搵食

跳至

首頁
12345...26

尾頁

水晶宮

柒子 發表於 12-4-16 14:44
幸福人..有人提點..多慶幸.

想學野..就係咁.

bk short 咗.....double....

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

路過,多事問一問,液種唔係要等拾幾個鐘。

侯爵府

tammy2008 發表於 12-4-16 14:50
bk short 咗....連 bk 都唔鐘意我.....
傻豬, 我開心番你又到你唔開心~ hahaa~~ 乖~ 笑下啦~

tammy2008  :mrgreen:  發表於 12-4-16 15:12

水晶宮

stephenietam 發表於 12-4-16 14:42
係? 會唔會因為咁, 麥包程式要開左機半個機後先可以攪呢?? 我上次用過麥包程式, 出黎個包有d酒味, 所以我今 ...

頭先打咗一大堆......無咗....

提議如果妳在機子身邊, 可以先加麥粉, 及全部水份, 讓它泡個半小時左右 ~

再加其他材料, 酵母要放在最上面 ( 選一個搓最久, 發發最久的程式 )

牛油後下的話, 可以在麵團搓揉 8-10分鐘的時候, 加入室溫的牛油, 加完要用木筷子 / 匙 扶一下, 大約2分鐘見麵團吸收了油份, 便可以跑開玩樂一番 ~ 夠時候便替包包出爐 ~

做了牛油後下的動作, 這個已經能改善到包包的老化問題很多的啊 ~

下次拍一下麵團搓揉情況啊, 這個比拍成果更有效 ~ 人家更易看到問題所在 ~

伯爵府

tammy2008 發表於 12-4-16 14:50
玩野呀......有人玩野.... 樓主啊, 有人覺得妳好幸福......在妒嫉妳....

對呀.羨慕加妒忌..

哈..

新人有人睇住唔幸福咩..我地死找難找...雞料流料乜都奶過野..

幸福..就是幸福..

tammy2008  你都唔新啦....柒哥.....柒哥 .....   發表於 12-4-16 15:21

水晶宮

柒子 發表於 12-4-16 15:17
對呀.羨慕加妒忌..
傻啦~ 講咗幾多唔一定吸收到.....
經驗來看....講 10成吸收到5成已經好感激 ~

可能詞彙有點深 ( 對新手來說 ) .....要多檢討檢討......

伯爵府

tammy2008 發表於 12-4-16 15:20
傻啦~ 講咗幾多唔一定吸收到.....
經驗來看....講 10成吸收到5成已經好感激 ~

傻啦..我地d新手...等我地碰多d壁..奶多就野就知死..

找住個高手學得幾多得幾多先啦.

我地d半桶水..似識其實唔識最危險呀!

水晶宮

引用:Quote:柒子+發表於+12-4-16+14:44+幸福人..

原帖由 tammy2008 於 12-04-16 發表
玩野呀......有人玩野.... 樓主啊, 有人覺得妳好幸福......在妒嫉妳....
我都妒嫉樓主啊!好卦住你啊!我地放左好多片等你反去插我地呀!

我的最愛: 老公, 仔仔, 同來緊既女女, 老豆

伯爵府

正經的講下我的液種體驗(講到好似驗血咁..哈)

由於我都係上年先接觸整包..入夏未試過情況係點.

之前的的液種..都係粉 + 水 1:1 + 0.3% - 0.4%的酵母..咁搞均用保鮮紙包好放在瓷湯碗內放在雪櫃頂的空間. 溫度最高都係廿幾度.

我通常夜晚十一點幾放..第二朝八到十點鐘用..

聽Tammy佢之前話..其實應該室溫放2個鐘..再入雪櫃..用前2小時再取出室溫用..但..未入正夏....我咁多次都未見有酒味..

水晶宮

jenniecatcat 發表於 12-4-16 15:23
我都妒嫉樓主啊!好卦住你啊!我地放左好多片等你反去插我地呀!

...
大吉利事 ....咁似尋晚曾寶儀嗰句 : "我地永遠都會記得妳~~~~ " 咁既....

喂喂喂....插呢d野...咁3級.....我唔做得架....

伯爵府

tammy2008 發表於 12-4-16 15:32
大吉利事 ....咁似尋晚曾寶儀嗰句 : "我地永遠都會記得妳~~~~ " 咁既....

喂喂喂....插呢d野.. ...

西瓜都掉到成海都係了...

又再講...其實我酵母金裝同白安祺都用過..

液種計..白安祺表現都唔差..成日都見起到峰窩網狀..

伯爵府

tammy2008 發表於 12-4-16 15:32
喂喂喂....插呢d野...咁3級.....我唔做得架....

咪諗歪...插d料入腦呀...唔係你以為插乜?

水晶宮

柒子 發表於 12-4-16 15:29
正經的講下我的液種體驗(講到好似驗血咁..哈)
之前的的液種..都係粉 + 水 1:1 + 0.3% - 0.4%的酵母..咁搞均用保鮮紙包好放在瓷湯碗內放在雪櫃頂的空間. 溫度最高都係廿幾度.

呢條數點睇都係有d問題....粉 + 水 1:1 + 0.3% - 0.4%的酵母

"室溫放2個鐘..再入雪櫃..用前2小時再取出室溫用..但..未入正夏....我咁多次都未見有酒味"

這個是冬天室溫10度左右的情況, 用馬利酵母不用等, 用安琪要這樣子等一下, 看到發一點點 ( 証明有活動了 ) 才放入雪櫃, 會好點~

樓主可能一次看太多資訊, 迷糊了一點罷~ 給她時間看看, 應該會好點的~

伯爵府

tammy2008 發表於 12-4-16 15:42
樓主可能一次看太多資訊, 迷糊了一點罷~ 給她時間看看, 應該會好點的~

對..等樓主睇下我地失敗經驗...佢不孤單呀..

話時話..金馬利..我還未試用...金燕子...掉了..哈..

侯爵府

tammy2008 發表於 12-4-16 15:12
頭先打咗一大堆......無咗....

提議如果妳在機子身邊, 可以先加麥粉, 及全部水份, 讓它泡個半小時 ...

明白, 姐係我只係放麥粉同水入機包機, 半個鐘之後先放埋高粉, 糖, 鹽, 酵母.... 打左8-10先放牛油, 想問如果用olive oil係咪都可以咁呢, 因而我試過後下, 但好似好濕咁呀... 所以我擔心後下只係可以用牛油...

又學到野啦, 真係冇諗過映打緊o既過程tim.... 下次要映下先得~ ^^ thx

侯爵府

tammy2008 發表於 12-4-16 15:42
呢條數點睇都係有d問題....粉 + 水 1:1 + 0.3% - 0.4%的酵母
消化緊, 消化緊~ hehee~~

侯爵府

柒子 發表於 12-4-16 15:44
對..等樓主睇下我地失敗經驗...佢不孤單呀..
屎啦, 點解要掉呀?? 我買左一包仲未開炸...

侯爵府

回覆:第一次做液種失敗, 求高手教路

應該下以邊個情況入雪櫃啱呀? thx

伯爵府

回覆 stephenietam 的帖子

請問樓主用邊隻麥粉.

比例又幾多全麥粉溝幾多小麥粉?

侯爵府

我用係烘焙店買一包包散裝個d炸, 冇牌子架... >.<

首頁
12345...26

尾頁

跳至