烹飪搵食

跳至

首頁
45678...26

尾頁

伯爵府

stephenietam 發表於 12-4-17 12:39
好詳細~ 明白晒~ 唔洗等一兩個鐘先入雪櫃, 我可以做到呀~ 等我番去試下先~ THX~ 係冷櫃拎出黎可以即用? 定 ...

你就好..有資深麵包人(咪等如高人..咪話我虛偽)指點你..

好好運用呢貼...勁扯資深人的料..

我都好"脂深"的...記住我10講9吹的..信Tammy, 好快你d麵包好好食..變埋脂深..哈...

tammy2008    發表於 12-4-17 14:05

侯爵府

柒子 發表於 12-4-17 12:55
你就好..有資深麵包人(咪等如高人..咪話我虛偽)指點你..

好好運用呢貼...勁扯資深人的料..
呢個貼我直頭要bookmark佢啦~ haha~ 太有用啦~ 我都係永遠做新手好啦, 我唔想"脂深"呀~ XDDDD

水晶宮

stephenietam 發表於 12-4-17 12:54
我見到啦, 有網友比左個recipe我啦~ 所以我今晚or聽日會試, 希望會成功啦~ ^^
但我想問下你話麥粉吸水百分 ...
麥粉吸少d架 .....妳跟個新食譜睇吓點先.... 祝成功呀~

唔成功找妳friend 悔氣去....

伯爵府

stephenietam 發表於 12-4-17 12:54
我見到啦, 有網友比左個recipe我啦~ 所以我今晚or聽日會試, 希望會成功啦~ ^^
但我想問下你話麥粉吸水百分 ...

咁你有無溝粉整 ? 全部全麥粉..好難食的..

子爵府

回覆:第一次做液種失敗, 求高手教路

舉手有問題想問,其實用麥粉,可吾可以以奶代水架?

侯爵府

tammy2008 發表於 12-4-17 12:57
麥粉吸少d架 .....妳跟個新食譜睇吓點先.... 祝成功呀~

唔成功找妳friend 悔氣去....
吸水少D=放少D水, 啱嗎?

tammy2008  對耶~ :mrgreen:  發表於 12-4-17 14:04

侯爵府

柒子 發表於 12-4-17 12:58
咁你有無溝粉整 ? 全部全麥粉..好難食的..
其實我係鐘意食d好實在o既麵包架, 所以全麥包我都ok架, 但而家我就未夠攪住, 最多都係去到1:1囉~

伯爵府

stephenietam 發表於 12-4-17 12:57
呢個貼我直頭要bookmark佢啦~ haha~ 太有用啦~ 我都係永遠做新手好啦, 我唔想"脂深"呀~ XDDDD ...

以我為鑑啦.

我就係.唔聽Tammy話..駁咀駁舌..成日叉輪廚佢..

佢現唔理鬼我啦..由我變孤兒仔...要捱老麥發泡膠包渡日的死中坑..嗚...

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆 柒子 的帖子

柒子 嘩..我好多野都抄考你的..哈...真心..只要有心去整.一定整得好.

嘩,柒子兄,你講笑氹下我咋,麵包我有排都未到班,曲奇或者中菜可以認下叻,
不過都係邊學邊煮邊改,要焗嘅嘢有排都唔搞得住,個焗爐short short地,
唔想浪費心機時間住,等我搬好屋有個新爐至再整,不過到時新爐又要試一排。
仲有你知啦,我而家又煩緊D米奇,仲未捉到呀,唔知點解今次咁惡搞,
搞到我冇心機整嘢食。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

伯爵府

rose-mag 發表於 12-4-17 13:13
等我搬好屋有個新爐至再整,

係咪整個磚爐在花園? 我有個朋友便自建左一個..

佢要來烤鴨..我地下次去就試下pizza...哈.

米奇...真係要搞好呀..唔係..好快食晒你d野.

你度咁凍都出米奇..一定好多糧食..好食好住呀..哈..

伯爵府

stephenietam 發表於 12-4-17 13:00
其實我係鐘意食d好實在o既麵包架, 所以全麥包我都ok架, 但而家我就未夠攪住, 最多都係去到1:1囉~ ...

一比一..我無試過咁高呀..25%-30%我都接受到.

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

柒子 發表於 12-4-16 21:16
係咪整個磚爐在花園? 我有個朋友便自建左一個..

佢要來烤鴨..我地下次去就試下pizza...哈.
我係租住Appartment,邊有咁好可以自己起磚爐,有錢我都想,可惜呢度物價指數太高,
呢邊係凍,就係凍至會入屋避,而且買餸係一次過買起碼一星期,因為時不時有地震,
所以家中都要買定食物,已經盡量收好,放晒入雪櫃同膠盒,
但真係估唔到可以爬上counter-top同枱上,食我D嘢都未夠驚,
最怕係傳播病毒同咬我小朋友。

柒子  燒鼠屍啦...嗚.....臘米奇乾仲得人驚..毒鼠強又驚毒埋人...  發表於 12-4-17 13:32

王國長老

回覆 柒子 的帖子

你咪嚇親D姊妹啦,我講咗俾我老公同老媽子聽,我媽完全贊成,
不過佢未必做得出,我老公話驚唔覺意燒埋間屋。。。點都好。。。
要捉到先有得講,問題係隻嘢精甩尾。

侯爵府

柒子 發表於 12-4-17 13:18
一比一..我無試過咁高呀..25%-30%我都接受到.
我係麥包人黎架, 就咁麥包都仲會嫌唔夠, 最好加左雜糧粉, 果仁個d, 愈鞋十十愈開心~ XD

伯爵府

stephenietam 發表於 12-4-17 13:42
我係麥包人黎架, 就咁麥包都仲會嫌唔夠, 最好加左雜糧粉, 果仁個d, 愈鞋十十愈開心~ XD ...

講番正經野..

我試過用全麥粉整液種...效果唔太好.

溝番d高粉..效果就似好一d.

如想做好香麥味的包..液種都未必夠長時間喎..

伯爵府

rose-mag 發表於 12-4-17 13:40
回覆 柒子 的帖子

你咪嚇親D姊妹啦,我講咗俾我老公同老媽子聽,我媽完全贊成,

都係用燒尤魚...油炸鬼d香口野..引佢..

翡翠宮

大廚勳章

stephenietam 發表於 12-4-17 13:42
我係麥包人黎架, 就咁麥包都仲會嫌唔夠, 最好加左雜糧粉, 果仁個d, 愈鞋十十愈開心~ XD ...
嘩,咁高纖 !你要飲番多d水,唔係好易會便秘 !

侯爵府

柒子 發表於 12-4-17 13:44
講番正經野..

我試過用全麥粉整液種...效果唔太好.
可以用麥粉用液種? 我仲諗住全高粉做液種, 麥粉要入機時先落tim... 應該點樣好d呀?

侯爵府

tp168 發表於 12-4-17 13:45
嘩,咁高纖 !你要飲番多d水,唔係好易會便秘 !
你點知我成日便秘架? 野... 好衰架...

tammy2008    發表於 12-4-17 14:08

伯爵府

stephenietam 發表於 12-4-17 13:46
可以用麥粉用液種? 我仲諗住全高粉做液種, 麥粉要入機時先落tim... 應該點樣好d呀? ...

哈...全麥粉做液種..試過..可能時間未夠..但都有d麥香味..

每樣一半的..我試過整蕃薯包.

呢個就係一半高份..一半very strong Wheat Flour..的液種..

首頁
45678...26

尾頁

跳至