自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

話佢同佢講野無乜眼神交流!
27個月都唔肯講嘢!
雖然而家肯講嘢!
但要睇佢心情!
我應該要點做呢?
心情好低落!

大宅

回覆:好唔開心,醫生話我個仔可能有少少自閉~~

我個仔有ADHD, 朋友個仔有亞氏保加症!對正下藥是唯一可以幫佢改善行為問題嘅方法!係咪心理醫生講?如果係,叫佢寫轉介信,去政府醫院排期啦!情況未必是想象中那麼壞的。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我仔有adhd+非典型自閉,其實天生我才,個天好公平嘅,一邊俾少左,另一邊就會俾多返,我仔數學方面好犀利架,轉數又快,冇錯有時會幾勞氣,但見佢咁醒,滿足感又double呢!總之記住,政府野,樣樣都要快手排,自己著緊d, 努力加油冇咩問題解決吾到嘅!

男爵府

如果你唔信,可以再找多一個醫生睇下。但重要係你要受及根據專業意見去幫你個仔

別墅

政府排期係唔係要打去問!?
會快啲安排到!
定係要等佢哋打電話來呢?

禁止訪問

畀面勳章

禁止訪問

引用:我仔有adhd+非典型自閉,其實天生我才,個

伯爵府

好唔開心,醫生話我個仔可能有少少自閉~~

唔好因為小月月友有病而唔開心,不要自責,沒有任何人有錯,包括你和仔仔,唔好成日將病掛在口邊,積極面對,努力和加油呀媽媽。

珊瑚宮

佢地只係需要另一個溝通渠道, 一樣可以成為出色孩子。

問下輔導員取經, 一定解決到, 加油。

大宅

我囡囡都係剛俾政府醫生話佢有自閉傾向/亜氏保加,現排期等見言語治療師膈臨床心理學家,早排好唔開心,現在睇化左,唯有積極面對

子爵府

好唔開心,醫生話我個仔可能有少少自閉~~

唔好比D症名框住自己, 針對小朋友需要, 幫佢改善, 一定會有進步. 加油!!

公爵府

回覆 Rainbow2006 的帖子

我有個舊鄰居個仔兩歲時都有醫生懷疑佢個仔自閉,後來仲去埋政府度驗都係咁講,我鄰居咪謝晒囉.點知到差不多3歲時佢帶個仔去澳洲探親,順便再做assessment,點知當地醫生話肯定唔係,最後證實澳洲醫生係啱.依家佢個仔已經10歲半, 都不知幾social.

所以唔好灰心住,我唔想俾false hope你,但我係你的話,會攞多個second opinion囉,遲講野可能只係speech delay.

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

我大仔發展遲緩, 家陣又發現佢專注力有啲問題.
細仔自閉症+發展遲緩.

我發現得早, 幫佢哋做咗好多training, 自己又去讀課程, 認識多啲方法在家去train佢哋. 家陣2個都進步咗不少. 當然仍然有進步空間, 要繼續努力keep住做. 所以, 不要擔心及灰心, 盡早訓練他們.

有句說話叫天才與白痴只不過一線之差. 某程度, 他們都擁有一些獨特的天賦. 這一年半期間我遇過好多專業人士及同路人 可能我個人好熱情, 佢哋都會和我分享好多個人經歷, 當中有二至三個專業人士和我分享過, 他們小時候都有不同程度的障礙(詳請不多說) 但經過一番努力奮鬥後, 克服了好多困難, 成為了專業人士. 他們成功都有一個共通點 ----就是他們的母親由始至終都沒有放棄過他們, 受盡白眼都沒有氣餒, 用盡方法去幫自己的仔女. 他們的經歷給予我很多鼓勵和安慰, 令我有勇氣去面對將來的挑戰. 母親們, 不要氣餒, 不要放棄.

禁止訪問

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至