基督家庭

跳至

首頁

尾頁

大宅

你們和我一樣, 有個不信的丈夫嗎?

本來已經不算很合襯的一對, 加上信仰的分歧, 令我們感情更雪上加霜...他在大陸工作, 聚少離多的情況下...相見都不知怎去相處....總是離不開吵架, 冷戰, 再吵架.....真的很倦...

經歷了十幾個寒暑...真的不想再這樣繼續下去....

看見一對兒女的相處....竟似我們的翻版...每次看見他們吵架....我竟覺得自己亳無能力去平息他們...心裡都是壓力與內疚...

今晚我將心底裡的話都向他們述說...跟他們一起祈禱, 並答應他們如果他們可以相愛...我都願跟爸爸相愛...建立關係....希望他們每天為爸爸信主禱告.....

我不知以後會怎樣...這是我一廂情願做法...其實很冒險...因為我可能要面對很大的挑戰....到時自己又再跌倒...不知怎去面對兒女....

我知道我應該相信神....信他會看顧保守...只是覺得自己太軟弱...

你們都曾經或現在, 跟我一樣有一個不信的丈夫嗎? 你們怎樣面對?

希望可以得到你們一些支持!
比較不正常而靈裡較感貧窮的人, 比起正常而靈裡不感貧窮的人, 成長的更多......
該用戶已被刪除

Re: 你們和我一樣, 有個不信的丈夫嗎?

大宅

Billie&Winnie,

多謝你的支持, 更多謝你的代禱...

你說"就如一夥有病的樹,要從根抽起開始重整..."真是很對, 我也實在目睹不少有問題的父母或根本不相愛的父母, 給下一代的壞影響...最壞莫過於處理兩性關係......我自己也是其中的受害者...

這亦是我多年堅持下去的理由....不想禍害一代一代地傳下去....

所以, 我會努力的.....多謝你!

比較不正常而靈裡較感貧窮的人, 比起正常而靈裡不感貧窮的人, 成長的更多......
該用戶已被刪除

大宅

hellomummy:
其實要好好地與一個不信的丈夫相處是有一定難度,許多時真是有苦只有主和自己知道.不要緊,我們可以多點互相鼓勵和代禱,願主按祂的時間把我們不信的丈夫召入祂的羊圈裡.
不要灰心,也不要氣餒,因為主常看著我們的流淚的禱告.
願主大大加給你力量去愛你的丈夫,也保守你一家在祂的愛裡生活.

大宅

siulowbo,

真好, 証明我一點都不孤單...其實我在不同教會所見, 都是不信的丈夫多, d太太就各有各不同既態度, 始終係人, 面對挑戰與攔阻, 真係有好大拉力, 要keep住順服既心一點不易....

我信了6年, 看到他也有點改變, 只是自己既軟弱和小信...

最近他不順景又去批命各樣...樣樣都試只是不試祈禱, 我問佢你為mug事只岐視基督教先?

我成日在想: 會唔會尤其好大男人果d男人, 覺得由老婆帶佢信耶穌好無面?

我大伯老婆信日本佛教, 大伯同佢結婚後就跟佢信, 又返佢地教會等等, 老公就好不屑佢阿哥所為, 覺得佢無主見, 唔似男人...

大宅

[size=medium]
主內弟兄姊妹:

祝新年蒙福, 願神與你們同在!

:mrgreen:

大宅

我丈夫都是未信的, 但他沒有反對, 但他就是不肯一起返教會。 我也希望有一日跟他有共同的信仰。

我想, 先不要迫他, 讓他發現你的行為及心智都有改變吧!
最緊要都是禱告, 尋求神!

以前, 我媽咪一直都是拜神的, 雖然, 我幾姊妹都是基督教學校長大的, 而都一直相信, 但我父母都未受我們影響而相信。反而, 在我外公外婆年老時 (約十多年前), 因為照顧他們而經常出入醫院, 我媽咪都沒有太多時間和體力去走來走去照顧他們, 多得教會的弟兄姊妹的幫忙。
後來, 我媽咪越來越對基督徒好感, 覺得佢地跟平常人不一樣, 有善心。直到我外公外婆相繼過身, 都跟從他們的信仰, 用基督教儀式舉行。
前年, 我從新返回教會, 我媽咪亦有一起返, 感謝主, 她上年都決了志, 希望她將福音帶給我爸爸, 因我爸爸未信不特止, 仲係一個觀音迷, 亦不喜歡我媽咪返教會的。
由此可見, 主係會藉著時間和機會, 慢慢感化人心的。如果當初係迫佢, 反而可能佢會抗拒呢!

大宅

gigiso,

我呢幾年都好體會到你呢幾句"由此可見, 主係會藉著時間和機會, 慢慢感化人心的。如果當初係迫佢, 反而可能佢會抗拒呢!"...學"乖"了...多謝你的分享! 對我來說父母信主都係我既最大心願...雖然看上是極不可能...可見"在神凡事都能">>你既見證很令人振奮! 願我們都可在對方的禱告中互相紀念..... :-P

大宅

hihi... 我老公都係未信家.結咗婚2年啦,佢都重係未信.但我都好感謝神,佢不抗拒返教會(雖然有時會聽聽下瞓著,有70%),起碼佢肯返囉.有時重主動提出來要安排時間返教會.我相信只要你肯不停為佢同你地嘅家庭pray,一定會有改善家.

以前剛結婚時成日吵交,3日唔埋就一次,但後來我學習不再同佢吵(因看到本書(how to be a praying wife)而學下佢地的方法),反而每次佢吵個時就默默為佢祈禱,希望神能平靜佢個心.結果慢慢地我睇到佢同我地之間的改變.神真係好奇妙,衪希望我地不要只要求別人先為自己改變,要我們先做好自己個part才去要求別人.

佢知道我有bb之後同生完bb之後都主動說”感謝神”...我不可以說兩年來都好perfect,但我的確見到有改善囉.所以千祈唔好放棄祈禱啊!!!大家一起亙相勉勵啦...

大宅

godivachoc:

我以前教會有個姊妹既老公類似你既case, 不過佢好攪笑, 牧師講緊道佢會舉手問問題, 非常認真! 佢老婆唔知好嬲定好笑!

大宅

godivachoc 寫道:

佢知道我有bb之後同生完bb之後都主動說”感謝神”...

好難得! 如果我老公有天咁講, 我諗我會好感動!

大宅

haha... 如果我老公肯舉手問問題, 我會開心到笑, 因為證明佢好專心聽啊... 雖然最近我地好少返, 因為要照顧bb(在教會佢一哭就好難停), 但有時都會睇"HOUR OF POWER", 佢唔係次次join, 只要佢唔抗拒, 我都已經好開心啦...

其實, 佢開始追我個時就次次返 (like many others), 但之後都停咗好耐, 唔之點解突然又join反... 都返咗2年幾lu... 但到依家都未信. 我想只要佢肯返同肯陪去佈道會已經唔錯. 我已經好感謝神. 相信神唔想我迫佢, 讓佢慢慢去認識同接受... 最重要重係我要學做一個好的榜樣... 但這樣係最難家, 因為我都係人, 都會軟弱和有情緒law... anyway, 大家一起努力啦, 唔好放棄呀...

大宅

係啊, 我當時都好感動... 雖然佢冇買咩俾我作鼓勵(heehee, 好多同事生完老公都送野俾佢地...), 但我好開心聽到個一句囉... 我已經好感謝神囉...
Hellomummy 寫道:
[quote]

佢知道我有bb之後同生完bb之後都主動說”感謝神”...

好難得! 如果我老公有天咁講, 我諗我會好感動![/quote]

大宅

haha... 如果我老公肯舉手問問題, 我會開心到笑, 因為證明佢好專心聽啊... 雖然最近我地好少返, 因為要照顧bb(在教會佢一哭就好難停), 但有時都會睇"HOUR OF POWER", 佢唔係次次join, 只要佢唔抗拒, 我都已經好開心啦...

其實, 佢開始追我個時就次次返 (like many others), 但之後都停咗好耐, 唔之點解突然又join反... 都返咗2年幾lu... 但到依家都未信. 我想只要佢肯返同肯陪去佈道會已經唔錯. 我已經好感謝神. 相信神唔想我迫佢, 讓佢慢慢去認識同接受... 最重要重係我要學做一個好的榜樣... 但這樣係最難家, 因為我都係人, 都會軟弱和有情緒law... anyway, 大家一起努力啦, 唔好放棄呀...

係呀, 大家都唔好放棄! :-P

子爵府

我有時真的很煩惱。 不信主的老公的行為都很令人摸不著頭腦…!

他每星期和我一起去教會,神父講道60%也會坐席聆聽,願意仔仔返主日學(還頗積極);就是不明白他有時的反應為何實在會令人很怒。

事緣﹐他問亞仔知不知道魚兒從那裡來的。兒子(未夠5歲)答:「天父變出來的。」

因此﹐老公很不悄的對我說:「你們這些教徒,為什麼去讀書呢? 什麼都是天父造的。」

我告訴他:「這個時期教的聖經是這樣子演繹創世紀,到大一點就會有更詳細的詮釋 (ie. 科學與進化不是衝突)。」 可是,他還是咄咄逼人… … 我真的很 呢!

其實我兒對宗教與科學兩方面都有認識,老公也是知道的。 例如,他會說天父造太陽月亮星星;但他也知道太陽及所有星球是由星塵聚成… 諸如此類。

大家有沒有意見給我?
我不想經常這樣子給他惹火;也不願見他在兒子面前挑戰宗教信仰。 :cry: 真的!如他問我, 我會好好的答他;但他總是要在兒子前面作出不肖的挑釁。

「多元社區,和諧並存;你我出手,聾健共融 」

大宅

我本身都未算係基督徒,我出身自是天主教,甚至連祖母/父都係天主教徒。自我中學在基督讀書,就決志了。由中學畢業後,一直再冇返敎會,但當時我知道我有一日鳥倦會知還,我一直都這樣同神講。

至2000年,因為某些原故,我感受到神予我之神蹟,我更應許了一個時間我會返教會。至2005年,另一個神蹟再次顯現,當時對我來說有莫大的振'陷',便立即開始返教會,返回父的家。

我老公係信觀音,幾年前佢曾經嘗試帶信觀音,但不成功。至去年的事情發生,我告知他我要開始返教會,我感到平安,佢也答允了。但後來佢不喜歡我帶大仔返去,還叫我不要搞他的女(我是繼母),之後細仔今年出世,佢仲笑說叫我留一個仔給他,等叮咗都有啖好食(香)。 :tongue:

前天佢仲叫我幫佢返神,我第一反應就大叫起來,之後佢就話隨便找個人(女/印印)裝香品下就得。

雖然同佢有不同的信仰,但我每天都感謝神賜我這個盡足本份,顧家的丈夫,及一個完整的家庭。神每每叫我在感情淡化時再有新的沖激,知道我倆公婆要互相包容,相依到老。

我深信終有一天會有一個神蹟令我老公信神,但一定唔會係哩一刻,有d嘢唔可以操之過急。現在我最重要的是把自已根基打好,並帶小朋友走當行的路。

子爵府

2fungs,

多謝你的分享。

但我想知, 如果他一定要你留個仔給他, 不讓你帶細仔返教會, 調反轉佢帶他上佛堂, 你會如何處理?
「多元社區,和諧並存;你我出手,聾健共融 」
該用戶已被刪除

首頁

尾頁

跳至