自由講場

跳至

首頁
45678...11

尾頁

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

唔係呀, 咁下次唔好搞, 自己食就算

大宅

回覆 回覆:catthien的帖子

有無搞錯?你哥女朋友比佐人情,你老公仲介意你哥無比大家都系一家人邊有計得甘多

大宅

C6嬲左我屋企人。。。

我以为女人先会咁小器添!

寶石宮

家人就唔計得咁多

禁止訪問

珊瑚宮

環保接龍勳章

引用:Quote:原帖由+catthien+於+12-04-23+發表唉

原帖由 yaukwan 於 12-04-23 發表
唔好嫁意我咁講,你C6好小家,請得人地來就唔好要人比啦
同意,好小家要人做禮,咁肉酸都做得出仲要只係生日,我媽成日同我講,就係因為親人,禮可以唔洗咁著重仲有,好多人話小朋友唔應該做生日架

人邁向新的一天跨新步放眼遠方迎來朝暉將人照亮

大宅

小朋友生日芝麻, 我反而驚人家做大禮, (下下几千蚊利是), 我收都收得唔安樂... 食飯至在大家開心下, 一家人無謂下下計住數啦

是是但但  me2。收佐,其實第日一樣要還(人情債)!   發表於 12-4-23 13:36

子爵府

我覺得自己既小朋友當然係如珠如寶, 但唔等於要全部人都係咁諗, 尤其是d男人, 所以樓主亞哥細佬唔識做真係好正常, 佢地真係以為一家人食餐飯咁簡單, 估唔到你地會咁計較果份人情囉.

男爵府

引用:唉。。事緣尋日係我細仔生日,我地約左我地

原帖由 catthien 於 12-04-23 發表
唉。。事緣尋日係我細仔生日,我地約左我地2家人,同自己好朋友食飯,係酒樓擺2圍食飯,朋友個個做人情,佢 ...
你c6小家左D,咁大個男人仲留意人地封幾多禮

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

C6嬲左我屋企人。。。

屋企人食飯都要做人情我接受唔到。

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

C6嬲左我屋企人。。。

你地唔好再搞呢d嘢啦,同小朋友去玩好過,小朋友鍾意玩多過鍾意你地擺2位酒。

男爵府

其實所謂兩圍酒,都係兩家人屋企食飯嗟,我又唔覺得係咩大排筵席

屋企人食飯,唔洗做人情嘅,不過通常小朋友生日都會送份禮物仔或者封利是,但如果唔俾就會嬲嘅話,你老公又真係小器左啲!

男爵府

回覆:C6嬲左我屋企人。。。

咁細個小朋友就擺兩圍, 佢好似受唔起喎! 不如帶佢去公園玩半日佢重開心, 佢都唔會記得發生甚麼事!

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

回覆 catthien 的帖子

會唔會其實你老公唔係嬲你阿哥同細佬無做人情(錢),而係嬲佢地唔尊重你呢家,唔錫你囝囝,覺得佢地起碼要送份禮物,代表一份心意呢?

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

catthien 發表於 12-4-23 02:43
唉。。但係因為佢屋企人做得多,佢咪有比較囉,佢口講都係話預左請人食飯,但事實都會睇人做左啲咩。。

...

其實佢屋企人肯做,係好好,好有心。
但冇送禮,都唔代表D咩,可能樓主哥哥細佬係粗枝大葉D。
而且小朋友生日姐,唔洗睇到咁大件事囉。
同埋講真我自己D姨甥/姪生日,我都冇禮物送....
我唔覺得有幾大件事,樓主HB真係小氣同計較佐D囉....
難為樓主夾住中間....

Childhood is journey, not a race.

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

tracy.ho 發表於 12-4-23 09:34
小朋友生日使唔使搞到好似擺大壽咁呀..做埋人情?聽d老人家講幫d細路仔做生日我好架,最好喺是是但但過,咁 ...

同意樓上所講!

唔知你地有冇聽過一個說法,話幫細路仔做生日唔應該咁鋪張,尤其最好唔好收咁重禮,小朋友會受唔起,對佢地有影響云云....

信唔信都好,小朋友最開心莫過於同小朋友一齊玩一齊慶祝,若同父母雙方家人慶祝,吃餐便飯便可。

珍珠宮

熱血金章

superying 發表於 12-4-23 08:29
其實呢d唔駛你出口嘅,如果你已經預左你d屋企人係咁,你c6嘅反應係咁,你可暗中叫你阿媽教定你弟弟人情世故,無 ...

我又覺得唔洗喎.
樓主c6係女方家人生日時, 又送左乜野比外毋, 弟弟及其他家人先.
做禮既野, 係講心意, 並唔係交換禮物.

我的格言:  冇記性, 唔緊要. 可以唔記得的, 即係--唔係好緊要既野.
唔係好緊要既野, 咁! 唔記得都唔緊要!!!

水晶宮

大廚勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

問心果句:

其實係咪係酒樓擺得2 圍 (唔係係mac 仔開個party), 你地就預左一定要有人情收?

珍珠宮

熱血勳章 玩具勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 爸B勳章 大廚勳章 遊學勳章

咁其實我覺得你幫仔仔搞生日會都係想一家人開心而唔係為$而做姐
嬲咩鬼!?無理由要人比埋人情你去開生日會喎!雖然兩手空空就有D那個!但唔係必然要比囉(我覺得)

水晶宮

我覺得你C6嬲得有道理。
唔係話做唔做人情,$,而係禮物都冇喎!
如果大家同朋友慶祝生日,都會夾錢請生日果位食飯,或者attend party唔洗夾錢,都會送份禮物啦!
自己咁親的小朋友,如果係錫佢的話,點都會買份禮物囉。
比著我,會覺得佢地唔錫個小朋友。

首頁
45678...11

尾頁

跳至