自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

因我用分體冷氣,原有的冷氣位就成了鴿屋,附近單位也有類似問題,周圍鴿屎很污穢,試過吊CD碟及在鴿屋放辣椒蒜容,只有效2~3天,有冇好方法驅趕?請指教

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

係咪附近有人餵佢地?

禁止訪問

睛靈勳章

大宅

回覆:如何驅趕白鴿

哩條link 可以參考下

http://hk.knowledge.yahoo.com/question/question?qid=7008061601319

大宅

回覆:Yan2008yan 的帖子

http://hk.knowledge.yahoo.com/question/question?qid=7008061601319

珍珠宮

引用:係咪附近有人餵佢地?

原帖由 cy101 於 12-04-27 發表
係咪附近有人餵佢地?
本區有人餵,不在附近。

珍珠宮

引用:放拑釘防止築巢

原帖由 cc_lws 於 12-04-27 發表
放拑釘防止築巢
是甚麼?個位置可能很難放。

cc_lws  pin!! I heard from TV programme before  發表於 12-4-27 02:12

珍珠宮

引用:哩條link+可以參考下 http://hk.knowledge

原帖由 Yan2008yan 於 12-04-27 發表
哩條link 可以參考下

這個不行,我不是想養鴿而且鴿很醒不會在鴿屋(冷氣位)痾便便,佢地兩公婆會伸個pat pat痾落街,下面是外置分體機就接住d屎,很嗅不能開對流細窗。thanks

珍珠宮

回覆:如何驅趕白鴿

有冇人知

侯爵府

遊學勳章 畀面勳章

引用:因我用分體冷氣,原有的冷氣位就成了鴿屋,

原帖由 小紅梅 於 12-04-27 發表
因我用分體冷氣,原有的冷氣位就成了鴿屋,附近單位也有類似問題,周圍鴿屎很污穢,試過吊CD碟及在鴿屋放辣 ...
好坦白講我見有人會安裝刀片等雀鳥無法停留, 但呢個只能做到驅趕離開你個冷氣位, 但一樣會去樓上樓下, 同樣有細菌

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+小紅梅+於+12-04-27+發表因我

原帖由 unkuku 於 12-04-27 發表
好坦白講我見有人會安裝刀片等雀鳥無法停留, 但呢個只能做到驅趕離開你個冷氣位, 但一樣會去樓上樓下, 同樣 ...
就係囉,好煩惱

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

白鴿好聰明, 嚇唔走, 只可以趕, 或者令佢地無法立足.

12蚊店, 間唔用有D 一塊塊好似草皮既膠網, 一片大慨1 呎乘6吋, 可以幾塊相連. 上面一支支膠釘有成4-5吋長,好似梅花樁, 令到雀鳥冇法在上面降落.

珍珠宮

引用:白鴿好聰明,+嚇唔走,+只可以趕,+或者令佢地

原帖由 clpapa 於 12-04-27 發表

12蚊店, 間唔用有D 一塊塊好似草皮既膠網, 一片大慨1 ...
我去睇下,謝謝

珍珠宮

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章

clpapa 發表於 12-4-27 11:07

12蚊店, 間唔用有D 一塊塊好似草皮既膠網, 一片大慨1 ...

咁Q我都想叫樓主去吉朱島$12店到買,係種植用品到有大有細,係用來防止動物停留破壞植物幼苖.

係日本有家長會用來放係露台邊,防止小朋友及動物,走出/爬出露台.

這種防動物刺吉朱島$12店成日有得買

這種防鳥刺就間中先會有得買.

首頁

尾頁

跳至