嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

仔仔先去左腎大小小,在肚入面到出世都係廣華醫院跟進的,最近醫生建議造膀光造影,檢查有冇小便倒流引致腎漲,想知有冇bb做過?危險嗎?有必要嗎?好擔心bb會辛苦

大宅

是很辛苦的,我囡囡6月份都會做

男爵府

有d risk, 因是否對顯影劑敏感是冇得事先check, 最嚴重可以導致, 不過又睇你係咪好有需要, 腎problem可大可小, 不如你搵個好d既c家攞個second opinion先穩陣d wor.

大宅

回覆:kitchinglai 的帖子

個問題係仔仔個腎大得好輕微,不知有冇咁的需要,如無必要便不做了!所以而家都想找多些資料

禁止訪問

珊瑚宮

2024年龍年勳章

回覆:膀光造影檢查

有冇試過尿道炎?如果冇我認為唔需要做

大宅

回覆:李豆豆 的帖子

因為出世至六個月都一直食預防尿道炎藥,touchwood. 暫末試過。而家只停藥一星期左右。

男爵府

夏天玩到顛 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 陪月勳章

回覆 李豆豆 的帖子

請問如果系有尿道炎系唔係一定要做噶?因爲我個仔9月要做..thx...

papajelly  男仔尿道炎係好嚴重既事, 做把啦, 安心d, 不過最好搵c家, 政府就..  發表於 12-4-30 21:51

男爵府

BK Milk勳章

我bb6月份要做第二次了,造影檢查是辛苦的,痛心的!但係為著bb的健康,都沒有辦法。

我個人認為,醫生建議的總會有它的原因,如果你唔想做的話,可以聽多個醫生的意見,其實辛苦少少檢查咗是否有倒流,都總好過等到尿道炎,倒流到腎臟,影響埋個腎啦!個腎花咗無得補救嫁。正所謂病向淺中醫!!

大宅

回覆:彭彭BB 的帖子

為甚麼要做第二次呢?有倒流但不嚴重會怎樣跟進呢?keep住照?因為有醫生話十居其九都係倒流,情況不嚴重就不會做些甚麼!好苦惱

男爵府

夏天玩到顛 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 陪月勳章

回覆 papajelly 的帖子

thx..因為我都驚驚地...

papajelly  唔駛驚,做唔做都有風險,你衡量兩者得失之後決定都做既話就冇得驚咁多喇!  發表於 12-5-1 09:31

珊瑚宮

2024年龍年勳章

引用:回覆+李豆豆+的帖子 請問如果系有尿道炎系

原帖由 teresa060 於 12-04-30 發表
回覆 李豆豆 的帖子

請問如果系有尿道炎系唔係一定要做噶?因爲我個仔9月要做..thx... ...
我仔之前尿道炎,做照聲波冇事,但之後翻發左幾次,所以我都做左造影,結果都係冇事,好彩!如果有翻發,做左就安心d,幸好我個仔好叻,成個過程都冇喊,係最後撕走膠紙扯到佢好痛先喊

彭彭BB  真係好叻叻喎!我囡喊到我心都赤埋。  發表於 12-5-3 12:16

男爵府

BK Milk勳章

回覆 ANNYwwc 的帖子

因為我阿囡倒流情況很高,今年2月做咗一次小手術,6月份要做多一次造影檢查,確診是否已經康復?

比你參考一下,我BB而家16個月大,其間只有一次尿道炎。

男爵府

BK Milk勳章

回覆 ANNYwwc 的帖子

唔好意思,唔記得答添!

首先你話BB有腎漲大的問題,請問是否仍然未查出原因呢?

所以醫生方面建議做造影,找出原因方可對症下葯。

如果驗咗出來係無事的話,那麼我相信醫生也會再另一方面再作檢查,因為總會有原因引起問題的。我個人認為找到原因總好過找來找去也不知道為何BB會這樣。

大宅

我個仔都係有2次尿道炎, 睇過私家, 叫我可考慮做造影, 我再返公立覆診(公立只比左個期我個仔做超聲波), 醫生同我講話暫時覺得無需要做其他tests, 佢解釋 1.因為而家個國際指引改左 2.我個仔第一次尿道炎係8個幾月, 佢話年齡偏大, 覺得係先天幾會較低 3.呢d test會令小朋友辛苦, 而且有幅射, 唔想bb辛苦 所以醫生建議我6月做左超聲波先, 睇下結果再決定, 如果係你地, 你地會點決定?

別墅

回覆 回覆:李豆豆的帖子

請問造影成個過程是怎樣呢?可否詳細講一下因為我個仔就嚟做﹗佢得一個月大人仔咋好心痛…但…覺得醫生叫得做都係想揾出答案唔想樣樣估估下、第時會後悔點解唔早D揾出原因!
謝謝你

大宅

引用:Quote:原帖由+teresa060+於+12-04-30+發表

原帖由 李豆豆 於 12-05-02 發表
我仔之前尿道炎,做照聲波冇事,但之後翻發左幾次,所以我都做左造影,結果都係冇事,好彩!如果有翻發,做 ...
點解會返發? 系未做完所有檢查之前吾系要keep住食抗生素嫁咩? 我個女4個幾月大果陣都有尿道炎, 事後都有3個檢查, 超聲波, 膀胱造影同腎臟掃瞄! 食成3個月抗生素牙陰公

珊瑚宮

2024年龍年勳章

引用:請問造影成個過程是怎樣呢?可否詳細講一下

原帖由 mild20 於 12-05-06 發表
請問造影成個過程是怎樣呢?可否詳細講一下因為我個仔就嚟做﹗佢得一個月大人仔咋好心痛 ...
其實我都唔知過程係點,因為係我老公入去,要插尿喉打顯影劑入去,插尿喉時會痛,我老公話阿仔插時"er"左幾聲

珊瑚宮

2024年龍年勳章

引用:Quote:原帖由+李豆豆+於+12-05-02+發表我仔

原帖由 小蚊 於 12-05-06 發表
點解會返發? 系未做完所有檢查之前吾系要keep住食抗生素嫁咩? 我個女4個幾月大果陣都有尿道炎, 事後都有3個 ...
真係唔知點解會翻發,因為第一次後醫生話翻發機會應該好微,幫我地排照超聲波,但等照期間翻發,之後照完冇事佢都話唔洗擔心,但之後又翻發,另一醫生建議做埋造影睇下係咪倒流,於是我通知返睇開嗰個醫生,話我想做埋造影,做完結果係冇倒流!

阿仔係四個月內尿道炎左3,4次,政府同私家都冇話要keep住食抗生素,每次都係打或食七日就好返!

珊瑚宮

2024年龍年勳章

引用:Quote:原帖由+李豆豆+於+12-05-02+發表我仔

原帖由 小蚊 於 12-05-06 發表
點解會返發? 系未做完所有檢查之前吾系要keep住食抗生素嫁咩? 我個女4個幾月大果陣都有尿道炎, 事後都有3個 ...
咁你阿女做完檢查結果係點?

首頁

尾頁

跳至