懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

B型鍊球菌

剛收到健康院通知, 感染了B型鍊球菌, 我好驚, 吾知點算, 如選開刀, 是否一定可以避免BB感染的機會?
]

大宅

Re: B型鍊球菌

你現在幾多週呀

上網查下咩叫"B型鍊球菌"呀

大宅

37 weeks
]

民房

我都感染了B型鍊球菌, 醫生叫我記住通知同我接生既醫護人員, 到時佢地會同我注入抗生素, 避免bb受到感染.

男爵府

2018復活節勳章

my case, i got 鍊球菌 but not sure if type B before giving birth. the doctor gave me an injection of antibiotic before started the caesar.

doctor said there is some possibility of baby getting infected somewhat like 1%. so check with your doctor.

民房

"B型鍊球菌"= group B streptococcus 簡稱GBS

Information from
http://mc2.vicnet.net.au/home/gbssup/web/gbssup2.html

"Key Prevention Recommendations:

1. Women at increased risk should be offered antibiotics immediately at the onset of labour or rupture of membranes (i.e. women known to carry GBS bacteria without other risk factors, and women not known to carry GBS but where another risk factor is present).

2. Women at particularly high risk should be strongly advised to accept intravenous antibiotics immediately at the onset of labour or rupture of membranes until delivery (i.e. women known to carry GBS with one or more other risk factors, women not known to carry GBS with multiple risk factors, and women who have previously had a baby infected with GBS, regardless of other risk factors). "

"Caesarean sections are not recommended as a method of preventing GBS infection in babies as they do not eliminate the risk of GBS to the baby since GBS can cross intact amniotic membranes to set up an infection in the baby. Furthermore, there are significant risks associated with a Caesarean section; and the recommended intravenous antibiotics during labour are highly effective. "

子爵府

poohpoohlee
我係生產過程中發燒都係因為B型鍊球菌, 最後要開刀, 不可順產. bb 就要打antibotics 7日, 我自己都要打針同食藥, 出院後就食藥. 我諗你如果一早開刀, bb 應該唔會有問題. 放心啦.

現在醫生係唔係會同你開刀呀?

民房

以下是由曾有GBS感染的產婦為幫助其他人而設的:

http://mc2.vicnet.net.au/home/gbssup/index.html

"Group B Strep Support Group
This is a group I have created so I can raise awarness of GBS in pregnancy, and with babies to whom are born with GBS......"

複式洋房

Hi cecilau,

唔好意思,我都想回應一下, 你說你生產過程發燒, 是否開始時你選擇順產? 我都有此菌, 現我打算開刀生, 是否一個好選擇, 之後bb要不要打antibotics呢?

子爵府

poohpoohlee,

唔使太擔心, 我都係有呢隻菌同順產, 只要一入院立刻話比護士知, 佢地會同你打抗生素同催生, 打咗抗生素之後, 就會將bb受感染機會由三百分之一減低至六千份之一(廣華張簡介係咁寫), 我當時係廣華做產檢睇完呢張簡介同聽完醫生解釋後, 直情連私家醫生開比我o既口服抗生素都冇食), 你要唔要呢張簡介睇下?要的話請留email.

大宅

我明天會返去見醫生。好擔心!
]

子爵府

send咗比你喇

大宅

Winnie 寫道:

send咗比你喇

Thank you!!
]

大宅

2018復活節勳章 醒目開學勳章

我都係B型鍊球菌, 但廣華從來都沒話過要我開刀, 當我覆診時問親d醫生佢地都話無事架..好多媽咪都有啦..放心啦...
所以我都放心生, 而且我明天都入院催生啦,都唔擔心得太多, 一切都交由神安排!

大宅

2018復活節勳章 醒目開學勳章

Winnie 寫道:

唔使太擔心, 我都係有呢隻菌同順產, 只要一入院立刻話比護士知, 佢地會同你打抗生素同催生, 打咗抗生素之後, 就會將bb受感染機會由三百分之一減低至六千份之一(廣華張簡介係咁寫), 我當時係廣華做產檢睇完呢張簡介同聽完醫生解釋後, 直情連私家醫生開比我o既口服抗生素都冇食), 你要唔要呢張簡介睇下?要的話請留email.

我想問下你bb係咪一出世就要打抗生素(種豆),要唔要住多幾日院, 雖然我唔驚, 但始終覺得我個囝一出世就要種豆好可憐好心痛... :-(

大宅

cecilau 寫道:
poohpoohlee
我係生產過程中發燒都係因為B型鍊球菌, 最後要開刀, 不可順產. bb 就要打antibotics 7日, 我自己都要打針同食藥, 出院後就食藥. 我諗你如果一早開刀, bb 應該唔會有問題. 放心啦.

現在醫生係唔係會同你開刀呀?

因為我係政府醫院 (威院)生, 吾知會吾會比我開刀, 但如果可以減低BB感染的機會, 我會揀開刀。
]

子爵府

crystal36,

唔好太擔心啦, 你有冇攞到張簡介呀, 冇你比你email我send比你望下啦, 亞b一出世會去兒科度觀察住, 出院同我一齊出(不過佢一路留係S8) 唔使住多幾日o架, 我唔知亞b有無打到豆豆, 因為佢係吸出o黎, 我要24小時後先準落床去見佢呀, 個陣剩係見手仔有幾個針孔.

你聽日係唔係會係廣華順產生呀?如果係你記得check幾點可以餵人奶, 到時攞個水泡落去餵亞b. 咁咪可以見下佢, 唔使心掛掛.

預祝你生個健健康康, 肥肥白白o既bb

男爵府

陪月勳章

想問下~

健康院會否同你做呢方面的checking~?如果會,咁幾時做呢~因為我而家都35周啦~
我家有毛豆,毛毛家姐長長的,豆豆妹妹圓圓的,我愛毛豆。

子爵府

我一開始係想順產的, 因為第一胎都無問題的, 我都唔知道我有B型鍊球菌, 今次仲要係催生, 點知, 係生產過程中發燒, 最後因為我同bb的心跳都唔好, 最後qm 同我開刀. bb 都要打antibotics呀.

你可以問下醫生如果一早開刀, 咁bb 駛唔駛打antibotics呀.

rebcheng 寫道:
Hi cecilau,

唔好意思,我都想回應一下, 你說你生產過程發燒, 是否開始時你選擇順產? 我都有此菌, 現我打算開刀生, 是否一個好選擇, 之後bb要不要打antibotics呢?

子爵府

我bb一出世就要種豆, 要住7日醫院呀. 個時我都好唔捨得的.

crystal36 寫道:
[quote]
Winnie 寫道:

我想問下你bb係咪一出世就要打抗生素(種豆),要唔要住多幾日院, 雖然我唔驚, 但始終覺得我個囝一出世就要種豆好可憐好心痛... :-( [/quote]

首頁

尾頁

跳至