烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

男爵府

前兩日買咗Airfryer,整咗幾味post上黎,大家都贊好~~咁不如而家開過交流區,等大家無論買咗定冇買定將會買嘅JM都可以入黎傾吓~~

今晚又再試煮新嘢,包括蜜糖叉燒、炸黃花魚、蒜味大蝦。

我今次嗰塊豬肉係之前剩餘物資,所以比較瘦,先用玫瑰露酒醃一陣,再放叉燒醬搽勻,醃一晚。
preheat 180度(3mins),焗10-15mins,拿出塗蜜糖,再焗3﹣5mins直至夠色(可以中途打開睇吓夠唔夠色同埋熟唔熟)

半肥瘦叉燒的焗法 (做法:P.69)

大蝦洗淨去腳。用鹽、胡椒粉、蒜粉醃十五分鐘。pre-heat 200度(3分鐘),放入蝦(可在噴上少許油),用200度(7分鐘),中途要反轉一至兩次。熟後可以隨意灑上椒鹽、蒜粉或七味粉於蝦上。(我自己灑上蒜粉)

黃花魚洗淨抹乾,用鹽、胡椒粉醃一陣。入爐前先撲上一層薄薄生粉。先用180度(5分鐘),跟住向魚身噴少許油(真係噴一下就夠),轉用200度(10分鐘),我今次只係用200度(8分鐘)炸得唔夠乾身,但魚肉真係好嫩滑。如果唔想黏網,可以掃一層油在網面先再放魚。

自家製方包做厚西多~~(詳細做法於P.2)用焗盤炸的西多士 (做法P.22)

炸新鮮薯條 (做法P.85)

炸蕃薯片(做法P.40)

椒鹽排骨(做法P.25)

芝士白汁焗扇貝(P.38)

燒肉(做法P.40,P.89)

香蒜煙肉焗大蝦 (做法P.50)

炸冬甩 Doughnut (做法P.52,快#138)食譜pls click

烤澳洲和牛 (做法:P.53)

燒乳鴿 (做法P.57)

蘆筍牛肉卷(做法:P.57)

磨菇焗薯仔(做法P.61) ﹣ 使用Airfryer焗盤做

法式芥茉春雞(做法P.62)

西檸軟雞 (P.63)

台式炸排骨(P.71) 快鍵#

日式炒雞柳(做法P.72)

茄汁豬扒(做法P.74)

炸雞脾(做法P.75)

富貴貓牛油曲奇(做法P.82)快鍵 #1623

薯仔絲牛肉餅(做法P.83) 快鍵#1657

焗朱古力蛋糕 (做法於P.7)
炸三文魚骨腩、羊扒(做法P.3)燒春雞(做法P.3)
焗豬扒 (做法P.3)
牛仔骨 + 生炒骨+煨蕃薯(做法P.6)Pls click
炸雞腿(做法P.12)四季豆(做法P.13)
炸雞軟骨(做法P.22)炸魷魚圈(做法P.26)焗生蠔(做法P.29)迷你菇(P.38)秋刀魚(P.38)芝士白汁焗龍利柳(P.43)炸龍蝦片(P.56)土匪雞翼(P.65)
蜜糖粗粒芥茉燒春雞(P.71)焗燒賣(P.98)

想睇番我之前煮嘅嘢,可以入一口氣用Airfryer煮了日式吉列生蠔/多春魚/蜜糖雞翼/炸薯條

Makfr提供:鹽燒三文魚頭(做法P.13)炸雞翼尖(做法P.21)烤棉花糖(做法P.10)燒靖魚(P.89)
babyChristy提供:炸咸豬手(做法:P.17)

Cherrylemon提供:烤雞扒(做法:P.13)忌廉厚薯塊(做法P.40)翠肉瓜子(做法:P.40)牛扒(做法P.40)蒜片牛柳粒(做法P.61)檸檬烤燒雞配薯角(P.63)
ztip提供:炸泥猛(做法:P.25)
stephenietam 提供:烤三文魚(做法:P.29)蘋果脆片(做法:P.34)
^^汶提供:蝴蝶酥(P.30)

catjeffcat提供:焗腸仔包時間(做法:P.30) 燒雞(做法P.32) 朱古力muffin(P.37)炸雞翼(P.54)簡易Pizza(P.58)燒豬頸肉(P.61)牛肉球(P.70)燒肉(P.74)麻醬茄子(P.81)脆皮咸豬手(P.82)五香炸雞下脾(P.83)
yamaneko提供:炸蕃薯片(P.37)
karykoo提供:牛油麵包條(P.45)
師奶仔提供:炸排骨(P.47)
jelly208提供:孜然粉黑椒雞翼/芝士煙肉磨菇/露筍(P.48)香酥香菇肉丸(P.50)炸羊鞍(P.60)三文魚扒(P.60)焗蛋撻(P.76)
Pixelskin提供:烤黑椒雞賢(做法:P.48)芝士麻糬波波(做法P.52)香茅檸檬烤春雞(P.66)免搓麵粉芝士餡(P.69)忌廉蛋白蛋撻(P.76)芝士脆餅(P.78)基本手搓麵包 (P.80)Hea爆焗薯(P.81)蜜糖鬆餅(P.88)豆腐芝士波(P.87)牛奶燉蛋(P.94)
麥豬豬提供:氣炸冰淇淋(做法P.49)
kk157提供:炸腰果(P.52)蒜蓉焗黑白菇(P.65)單骨雞翼(P.73)
ARTOH提供:西檸軟雞 (做法P.52)釀青椒(P.88)焗蕃茄磨菇煙肉腸仔螺絲粉(P.94)hybb提供:麥樂雞(做法P.88)香茅孜然雞扒(p.89)
fly08:芝士釀豬扒(P.91)
八婆仔:炸豬手(P.92)
joycesw提供:炸蝦(P.94)日式燒肉醬汁烤茄子(P.95)燒牛柳粒(P.98)烤粟米(P.99)
morningq提供:心太軟(P.97)
jessica0768提供:椒鹽海蝦(P.99)

各位JM請留意,每舊肉嘅size,厚度都會唔同,所以烹調時間都會有分別。大家可以參考完食譜,再依照自己喜歡的味道和脆度自行調較份量、溫度和時間~~

參考網址:I-Love-Philips-Airfryer參考網址:飛利浦健康氣鍋食譜

debjc    發表於 14-3-22 19:28
kawai120  yum yum  發表於 13-9-1 22:41
小阿肥    發表於 13-2-20 00:30
Sakpp  多謝你既努力,依版而家搵野好方便  發表於 12-10-14 21:07
magiso    發表於 12-8-16 23:00
Tonks    發表於 12-6-30 14:55
SophieLeane  keep it up!!  發表於 12-6-25 09:50
pwsmay    發表於 12-6-19 11:04
topkidsmom    發表於 12-6-9 12:27
cherrylemon    發表於 12-6-4 14:41
MiniMickeyMouse  啲更新好正呀!  發表於 12-5-25 01:03
FatCatBaby  正...    發表於 12-5-16 13:55
ARTOH  分左頁 好詳細呀   發表於 12-5-11 18:11
newbiee  好正呀!!!!  發表於 12-5-9 13:18
ztip    發表於 12-5-9 11:50
joannelai930    發表於 12-5-8 21:31
miio    發表於 12-5-7 19:14
sillything    發表於 12-5-6 00:33
Mangosteen    發表於 12-5-3 10:04
小虎與點點    發表於 12-4-30 12:59
ARTOH    發表於 12-4-29 15:23
joannelai930  好正  發表於 12-4-29 09:42
961123    發表於 12-4-29 08:15
makfr  正, yummy!  發表於 12-4-29 01:20
我是以前的會員bullbull(哈哈...即係開朝原老),不過事隔太耐已經唔記得個密碼喇,唯有再新account啦~~

大宅

AirFryer學習交流區~~快啲入黎啦~~

好好味等住睇你,幾時整蛋糕呀

伯爵府

好野呀 你終於開左AirFryer專區 真係超開心 又有機會學野

男爵府

回覆 gobychung 的帖子

我都係試吓咋,唔知整蛋糕會唔會成功呢? 明日我諗住煮香草春雞,希望唔會炸燶啦

我是以前的會員bullbull(哈哈...即係開朝原老),不過事隔太耐已經唔記得個密碼喇,唯有再新account啦~~

雲母殿

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

男爵府

ARTOH 發表於 12-4-28 21:34
好野呀 你終於開左AirFryer專區 真係超開心 又有機會學野
唔好咁講啦,我都係摸索緊咋,大家交流下意見嘛~~

ARTOH  大家努力   發表於 12-4-28 22:26
ARTOH  因我仲未捉摸時間點控制 你開帖可幫到我地新手唔少架 你好有心 真係好開心  發表於 12-4-28 22:00

象牙宮

真係叻, 几乎樣樣都試過.
有的空气炸锅
不用油 不怕胖 更健康 + 不怕三高

无油油炸锅 空气炸锅 电炸锅
http://item.taobao.com/item.htm?id=16042244683
又想buy, 又討厭家中東西多, 又要執拾.

makfr  如果在香港,買philips好d,有保養  發表於 12-4-29 01:21
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆 回覆:333s的帖子

報到先!

topkidsmom    發表於 12-6-9 16:01
bullbull1  金黃色,好吸引~~  發表於 12-4-29 12:52

男爵府

引用:+本帖最後由+bullbull1+於+12-4-28+21:37+

原帖由 bullbull1 於 12-04-28 發表

前兩日買咗Airfryer,整咗幾味post上黎,大家都贊好~~咁 ...
你舊叉燒好靚呀!

bullbull1  多謝~~  發表於 12-4-29 12:51

男爵府

2018復活節勳章

https://www.facebook.com/pages/I ... yer/163566940375180

Many to learn from here...

makfr  好吸引!  發表於 12-4-29 01:22

伯爵府

回覆:AirFryer學習交流區~~快啲入黎啦~~

我入來say hi to all

這個是PK 特價三文魚骨 ,用180度焗左8min,好脆

newbiee  好想食呀!  發表於 12-5-9 13:19
ARTOH  咁整會唔會腥?  發表於 12-4-29 11:54
自煮有快樂

象牙宮

報料 :airfryer

豐 x 有空氣炸煱. 大家去看下, 比較下.
看功率是 1300 or 1500
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

引用:我入來say hi to all 這個是PK 特價三文

原帖由 lovingsleep 於 12-04-29 發表
I like it yummy

大宅

引用:+本帖最後由+bullbull1+於+12-4-28+21:37+

原帖由 bullbull1 於 12-04-28 發表

前兩日買咗Airfryer,整咗幾味post上黎,大家都贊好~~咁 ...
我見到你在爐底放左張錫箔紙,咁個爐係咪易洗D

大宅

回覆:lovingsleep 的帖子

三文魚頭都好正!係老公至愛。

子爵府

回覆:bullbull1 的帖子

好毒呀!好想買部玩下
尋晚睇左多間大型電器鋪要1798,最多得95折咋!唔知邊樹有得再平D?
想請教可唔可以整到生炒骨果種炸排骨及天婦羅呢?
另外清潔頂端發熱缐難嗎?可以怎樣清潔該處油漬?
整野食時會唔會好大煙?
唔好意思太多問題tim。
THX!

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 2011至尊種植勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

報到呀, 想買中

bullbull1  好好用㗎,快啲去買啦~~(魔鬼黎喇)  發表於 12-4-29 12:57
ARTOH  想買就買啦   發表於 12-4-29 11:57

男爵府

引用:我入來say+hi+to+all 這個是PK+特價三文

原帖由 lovingsleep 於 12-04-29 發表
睇落好脆喎!我昨日喺吉吉島都買咗三文魚腩,等我今晚都整先^^

複式洋房

回覆:AirFryer學習交流區~~快啲入黎啦~~

我用airfryer返熱方包,口感似炸曼頭,yummy~

ARTOH  我用佢返熱 紙包蛋榚 個面脆卜卜 亞女同我爭食蛋榚面呀   發表於 12-4-29 11:53

子爵府

減齡達人勳章

我都想知整野食時會唔會好大油煙? 因廚房冇位放, 我想放系廳到用, 但又驚油煙周圍飛, 煩惱中........

首頁

尾頁

跳至