烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:oilaioilai 的帖子

有時都放在廳用,無煙有香味未試過洗頂上發熱線喎!

oilaioilai  唔該晒    發表於 12-4-29 15:22

瑪瑙宮

畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:AirFryer學習交流區~~快啲入黎啦~~

收藏先

南南自語  me 2  發表於 12-5-4 11:36
好可惜,一直以為好深既緣分,原來好淺-節錄<野豬.黃子華> »

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 2011至尊種植勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

ARTOH 想買就買啦 發表於 半小時前

--- 唔係我一個人可以話事嘛

ARTOH  都明白架  發表於 12-4-29 15:02

男爵府

white 發表於 12-4-29 09:30
我見到你在爐底放左張錫箔紙,咁個爐係咪易洗D
我上網參巧人地嘅做法,佢地話咁會冇咁多油煙同埋唔會洗餐死。試過後又真係幾方便, 如果炸完第一味見到有燶,再煮下一味時可以換張新,咁就冇咁大味(或燶味)。

我是以前的會員bullbull(哈哈...即係開朝原老),不過事隔太耐已經唔記得個密碼喇,唯有再新account啦~~

男爵府

hahapa 發表於 12-4-29 11:09
我用airfryer返熱方包,口感似炸曼頭,yummy~
我就用150度(3分鐘)唔駛pre-heat,翻熱雞尾飽,外脆內軟,多士爐都唔駛用。
我是以前的會員bullbull(哈哈...即係開朝原老),不過事隔太耐已經唔記得個密碼喇,唯有再新account啦~~

大宅

引用: 前兩日買咗Airfryer,整咗幾味post上黎,

原帖由 bullbull1 於 12-04-28 發表

前兩日買咗Airfryer,整咗幾味post上黎,大家都贊好~~咁 ...
可以整生炒骨嗎?

男爵府

hihieveryone 發表於 12-4-29 09:35
好毒呀!好想買部玩下
尋晚睇左多間大型電器鋪要1798,最多得95折咋!唔知邊樹有得再平D?
想請教 ...
呵呵...我都係受害者,睇睇吓就買咗返屋企。我聽另一個JM講,你可以去參巧網址買㗎,會平啲。
你所講生炒骨和天婦羅我仲未試做,我都只係買咗部機兩日咋,要比啲時間我努力一下。
又或者睇吓有冇JM曾試過可以比啲意見~~

至於頂部發熱線,我每一次只係用乾布抹下佢,同埋抹埋周圍,我唔敢用水或任何清潔劑抺呀。

其實炸個陣唔算好多油煙,放係廳用都唔會好油笠笠。

我燒完叉燒之後,都唔算好油。

男爵府

回覆 jsfamily 的帖子

我仲未有時間試,等我試咗再話你知~~

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆 回覆:oilaioilai的帖子

終於買左oil spray (千色店) $49 - 希望好用啦

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

引用:有時都放在廳用,無煙有香味未試過洗頂上發

原帖由 white 於 12-04-29 發表
有時都放在廳用,無煙有香味未試過洗頂上發熱線喎!
我整雞翼&薯條都係無煙有香味,不過見blog 友話牛扒有煙

伯爵府

makfr 發表於 12-4-29 14:51
終於買左oil spray (千色店) $49 - 希望好用啦
我之前買天上野就送左1個類似嘅嘖壺 可惜用爛左

搵左好耐先見到呢個同天上野嘖壺原理上一樣 (佢係要泵幾泵先上到油 噴出黎係噴霧 咁 D油會散開 不是直射 )

所以買左返來 佢係嘖霧式 煎野可落好小油都OK 好用 $69.9

男爵府

ARTOH 發表於 12-4-29 15:14
我之前買天上野就送左1個類似嘅嘖壺 可惜用爛左

搵左好耐先見到呢個同天上野嘖壺原理上一樣 (佢係要泵幾 ...
係唔係吉吉島買呢?我原本想去千色店買,但又冇過開九龍區,咁啱昨日去開吉吉島見到,咁就買咗返黎。

伯爵府

bullbull1 發表於 12-4-29 15:24
係唔係吉吉島買呢?我原本想去千色店買,但又冇過開九龍區,咁啱昨日去開吉吉島見到,咁就買咗返黎。 ...

係呀 我係吉吉島買架 個樽蓋好多顏色架 好靚 但個樽身係膠

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

引用:Quote:bullbull1 發表於 12-4-29 15:24 係

原帖由 ARTOH 於 12-04-29 發表
我個都係pump幾下先噴,樽身物料是玻璃

ARTOH  你果個會好啲 玻璃易清潔 膠身易花啊   發表於 12-4-29 15:34

男爵府

今個下午,做了西多士做下午茶。

麵包係自己做,再加埋零油炸,健康到不得了~~

我最鐘意厚切,用200度先炸3分鐘,反轉再3分鐘。如果覺得唔夠色可以加多一分鐘。(唔駛pre-heat)
不過經驗所得,係好容易黏網,所以必須要先掃油。另外浸蛋醬唔好咁多(夠就要停),浸太耐會令麵包中間難熟同埋難上色。

哩塊係薄切(唔去皮),因為薄咗會更容易浸多咗蛋醬,所以炸嘅時間會多番少少,200度先炸3-4分鐘,反轉再炸3-4分鐘。又係唔夠色就加1分鐘。

比咗屋企兩位大少試食,佢地一致覺得同出街食係冇分別,外脆內軟,每位仲添食咗兩大塊。
我再用咗Airfryer配件:焗盤做了西多士,有興趣可以去P.22睇下~~

topkidsmom    發表於 12-6-9 16:02
ARTOH  嘩 我最愛吃西多 多謝分享 要快d試下先   發表於 12-4-29 16:08

子爵府

回覆:bullbull1 的帖子

唔該哂!
C6打左去果間舖話無貨。佢話聽日再打去問幾時先返貨。

ARTOH  買啦 買啦 !!!! 快啲買啦   發表於 12-4-29 16:09
bullbull1  我地等你加入呀~~  發表於 12-4-29 15:56

男爵府

引用:+本帖最後由+bullbull1+於+12-4-29+15:55+

原帖由 bullbull1 於 12-04-29 發表

今個下午,做了西多士做下午茶。

大宅

AirFryer學習交流區~~快啲入黎啦~~

琴日買了airfryer 今日試左雞奕同叉燒

topkidsmom    發表於 12-6-9 16:03
ARTOH  恭喜添加新玩具  加油    發表於 12-4-29 21:25
bullbull1  唔錯喎~~  發表於 12-4-29 21:00

男爵府

回覆 bullbull1 的帖子

我未整過好黏的食物,我見台灣網有人會放入爐紙或鍚紙響個網度,因為個網先係最難洗。

男爵府

VickyCY 發表於 12-4-29 22:11
回覆 bullbull1 的帖子

我未整過好黏的食物,我見台灣網有人會放入爐紙或鍚紙響個網度,因為個網先係最難洗 ...
我暫時都只係用錫紙放係底,網就掃油。我怕如果放紙係網上面,會唔會影響火力呢?等我稍後時間又試下先~~

首頁

尾頁

跳至