烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:AirFryer學習交流區~~快啲入黎啦~~

我知部機好呀,我都有,不過唔明點解要預熱先?

男爵府

回覆 ^^汶 的帖子

我都係之前參巧啲網友嘅做法。不過我試過幾次,覺得如果係要直接好短時間煮好,係唔駛pre-heat。但如果係焗肉,用低火先焗,pre-heat咗會焗得均勻啲,再轉用大火焗就可以更加保留肉汁同埋顏色靚啲。以上都係我自己個人意見,就算係直接焗都冇問題㗎~
我是以前的會員bullbull(哈哈...即係開朝原老),不過事隔太耐已經唔記得個密碼喇,唯有再新account啦~~

大宅

回覆:bullbull1 的帖子

哦,我焗過牛同豬,仲一黎就大火,哈哈哈哈,下次我試下你既方法先!唔該晒!

bullbull1  唔駛客氣~~大家交流吓嘛~~  發表於 12-5-1 21:29

伯爵府

我今日又拎AirFryer整左生炒骨 符符碌碌完成左 都ok喎 不過仲要好好控制食物所需爐溫與時間

我將醃好嘅排骨沾上薄薄的"生粉" 我用200度預熱3分鐘 之後在烤網上塗上薄油 用160度炸在8min 開出來覺得可能唔得 就改左180度焗5分鐘 最尾用200度焗5分鐘 就係咁完成左 需然已撈左汁 但排骨邊緣依然有小小脆 效果算理想

估唔到整出來好得 不過時間還需改改 下次可以試用"炸粉"試下 我諗用炸粉應該仲好味

Tonks    發表於 12-7-22 07:12

男爵府

ARTOH 發表於 12-5-1 22:10
我今日又拎AirFryer整左生炒骨 符符碌碌完成左 都ok喎 不過仲要好好控制食物所需爐溫與時間

我將醃好嘅排 ...
very good喎~~時間真係要慢慢掌握, 一定可以成功~~ 呵呵...我今日收爐出街食呀~~部機黎咗我屋企幾日終於今日有得休息~~
我是以前的會員bullbull(哈哈...即係開朝原老),不過事隔太耐已經唔記得個密碼喇,唯有再新account啦~~

伯爵府

bullbull1 發表於 12-5-1 22:19
very good喎~~時間真係要慢慢掌握, 一定可以成功~~ 呵呵...我今日收爐出街食呀~~部機黎咗我屋企幾日 ...
你真係好勤力 其實我整生炒骨 要用咩溫度起步好d呢 我見你同lovingsleep整肉類都係用160度起步 尾用200度5min起菜 所以我都唔敢用高溫整 ( 說明書參考是180度左右) 但我都係信你兩個多啲

男爵府

ARTOH 發表於 12-5-1 22:28
你真係好勤力 其實我整生炒骨 要用咩溫度起步好d呢 我見你同lovingsleep整肉類都係用160度起步 尾用200度5m ...
以我經驗,我覺得因為你係炸排骨(有脆醬),用160度開始似乎又唔係咁夠(我用160度開始多數係焗肉,唔係要炸嘅效果),你下次試用180度開始可能會好啲,到最後用200度令顏色更靚同埋更脆。我邊係勤力喎,只係懶,用部機整,可以慳好多功夫。我個工人都不知幾想我餐餐用晒部機,咁佢就唔駛洗咁多嘢。

伯爵府

bullbull1 發表於 12-5-1 22:37
以我經驗,我覺得因為你係炸排骨(有脆醬),用160度開始似乎又唔係咁夠(我用160度開始多數係焗肉,唔係要 ...
明白了 疑問解開了 唔該你呀

bullbull1  唔駛客氣~~  發表於 12-5-1 22:45

複式洋房

好正喎!本來想買光波,咁係咪呢個好D呢!請指教

耶和華啊,認識你名的人要倚靠你,因你沒有離棄尋求你的人。 (詩篇9:10 )

伯爵府

炸豆腐唔知得唔得?請問跟機有冇分格板?(因我冇)

伯爵府

belle2004 發表於 12-5-1 23:12
炸豆腐唔知得唔得?請問跟機有冇分格板?(因我冇)
有分格板架 不過你搵清楚d 好似聶埋d說明書果d野一齊 好難先發覺到

伯爵府

kinyin 發表於 12-5-1 22:52
好正喎!本來想買光波,咁係咪呢個好D呢!請指教
光波爐對我來說太大喇 況且我又有焗爐 大件野用返焗爐

airfryer對我來說是炸野 縮短煮食時間 比較細部 內籠都算易清潔 所以我揀左佢

你可聽埋其他用家心得再作參考

複式洋房

AirFryer學習交流區~~快啲入黎啦~~

攪到我都好想買黍,但你岩岩先買左部麵包機,驚俾人鬧

ARTOH  買啦 買啦 快d加入啦   發表於 12-5-2 06:04

男爵府

lolocatz 發表於 12-5-1 23:35
攪到我都好想買黍,但你岩岩先買左部麵包機,驚俾人鬧
兩部唔同用法嘛,買多部airfryer仲健康啲添~~買啦買啦~~

ARTOH  對呀 用法唔同嘛 買啦 買啦   發表於 12-5-2 06:05

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

見到你地d相,攪到我又想買番部 其實除咗個網要洗之外,仲有乜要洗? 因為我怕清洗花時間

男爵府

ARTOH 發表於 12-5-1 23:20

airfryer對我來說是炸野 縮短煮食時間 比較細 ...
我都係一樣,雖然已有焗爐,但airfryer細細部放係廚房唔阻椗,煮嘅時間又短,極之好用!

男爵府

susumi123 發表於 12-5-1 23:46
見到你地d相,攪到我又想買番部 其實除咗個網要洗之外,仲有乜要洗? 因為我怕清洗花時間 ...
只係網同埋吸住個網嘅外兜要次次洗,另外發熱線就用乾布抹下,煲身就用濕布抹下就OK。唔係太難攪。

複式洋房

引用:Quote:kinyin+發表於+12-5-1+22:52+好正喎

原帖由 ARTOH 於 12-05-01 發表

airfryer對我來說是炸野 縮短煮食時間 比較細 ...
Thanks!

耶和華啊,認識你名的人要倚靠你,因你沒有離棄尋求你的人。 (詩篇9:10 )

複式洋房

AirFryer學習交流區~~快啲入黎啦~~

好毒呀!

FatCatBaby  x2  發表於 12-5-16 14:56

伯爵府

lolocatz 發表於 12-5-1 23:59
好毒呀!
入得黎預左毒 想解讀就要快啲買喇

首頁

尾頁

跳至