想生BB

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

白色情人節 發表於 12-4-30 00:06
係荃灣玄圓學院隔離咋!我新年時去左,但M到唔好模,乾淨先摸,5月係龍母誕,會超多人!

...

尋晚同老公講話不如一齊去拜下神, 佢問無LA LA做乜拜神, 我話去救返個bb, 之後佢話唔讚成, 平時又唔係信開, 唔好拜啦

子爵府

引用:Quote:白色情人節 發表於 12-4-30 00:06 係

原帖由 RWBABY 於 12-04-30 發表
尋晚同老公講話不如一齊去拜下神, 佢問無LA LA做乜拜神, 我話去救返個bb, 之後佢話唔讚成, 平時又唔係信開 ...
我地OK呀!因年年都會去拜觀音同'zip太歲',新年時我同老公講,佢問龍母廟係咩?我話求生B,跟住佢就話去拜下

子爵府

引用:Quote:白色情人節 發表於 12-4-30 00:06 係

尋晚同老公講話不如一齊去拜下神, 佢問無LA LA做乜拜神, 我話去救返個bb, 之後佢話唔讚成, 平時又唔係信開 ...
其實一個去都可以喎!坐的士直到廟門口!廟內的人好好,唔明問親都答,我地上次坐的士落早左,條斜路都幾金下……

水晶宮

回覆 白色情人節 的帖子

你就好啦, 佢肯去, 希望我老公遲D肯去啦.........

水晶宮

白色情人節 發表於 12-4-30 10:12
其實一個去都可以喎!坐的士直到廟門口!廟內的人好好,唔明問親都答,我地上次坐的士落早左,條斜路都幾金 ...

一個去會唔會唔夠誠心架? 唔駛同埋老公去一齊求都求到BB?

∼星子∼  我都係拉朋友陪咋......  發表於 12-5-2 00:08

子爵府

引用:Quote:白色情人節 發表於 12-4-30 10:12 其

無所謂既,寄託而已,自己誠心安心就得啦

子爵府

引用:Quote:白色情人節 發表於 12-4-30 10:12 其

神佛無處不在,佢會明白既

男爵府

我今年摸左,但仲未中呀

∼星子∼  唔駛心急~我摸左年幾先中........  發表於 12-5-2 00:09

水晶宮

白色情人節 發表於 12-4-30 10:21
神佛無處不在,佢會明白既
遲D等老公忙完, 睇下佢係咪真係唔去先, 如果係GE, 到時我自己去

大宅

我都係年頭摸左

∼星子∼  快架啦~!!!  發表於 12-5-2 00:09

大宅

回覆 Freesia_cat 的帖子

的士司機識去GA,我見好多的士上到佢,過左顯徑俱樂部,再前D(你留意住右手邊,)差不多到圓玄學院,右手邊有條斜路上去,一定要叫司機上去唔好自己行,因為都幾遠, 上到最上就係龍母廟

大宅

回覆 Freesia_cat 的帖子

我講下我個次去GE程序,但提大家,要帶多少少現金上去,因為買返寶衣又係錢,祈福一次又係錢,d工成作人員幫你整好野,我見個個都會俾封利是佢地,意頭意頭

1) 我唔記得係初幾, 因為C6對通勝個D有D研究,佢揀左個好日好時辰同我上去(因為自己開車,所以我唔清楚係邊打的上去,但沿途都見好多人打的上去)(好日的話後來知原來初一,十五都算好日,所以去拜拜)

2)上到去,人超多,又乜都唔識, 但個度D工作人員都好好人, 你問佢佢會教你, 我同C6買左份寶衣,就向龍母拜拜,講我地ge願望

3)拜完,就交左幫一個專幫善信拜拜ge伯伯,你可以話佢再係祈咩,佢會講好多吉祥說話,之後我地就點蠟燭,點香,ok之後就拎份野去化寶

4)之後我地行左上去摸龍床(係二樓,有個婆婆睇住,會教你點做)

5)行返落,龍母隔離有幾個counter,我同c6入去睇下係咩,原來係解簽同祈福,我地冇求簽,所以就排隊,試下祈福(祈福係每個願計錢,好似係$60-100左右)我地祈左家澤平安,c6工作順利,再黎係開花結果早生貴子
頭2個都係年尾返去還神,但早生貴子,d姨姨話,要一有左就要返黎還神,仲要帶一塊金牌,心意香油上去, 因為佢話一有返黎還可以再祈龍母保護bb,祈福佢會每個福俾一張紙你,到時你就拎住d紙返去還神

其實龍母廟係一間好有系統ge廟,程序好清楚,同每個step都有人教你做

上兩個星期,岩岩check到bingo,個個星期六就上左去還神(咁岩係初一,又係超多人)

1)入廟要拜神,先買份寶衣拜拜
2)拎左張紙俾一個叫"珍姑"(唔好跟人一齊排,人地係排解簽,同埋每日有quota,會截龍)走埋counter話要還神就會有人理你,我俾左個金牌佢(我係買左一個小金牌,咁岩牌上係寫住健康, 佢冇話要幾大,係心意)
3)之後佢會帶你去龍母前還神,佢會講好多野俾龍母知,同求龍母保護bb等等
4)之後珍姑同我講,要我夠5個月時再上去還一次,然後佢叫我點"寶塔"(我唔記得係咩咁叫,總之係每個月初一點一個,點到5個月再上黎,我係一次過俾幾個月錢,所以每月初一廟都會幫我點,如果唔係,好似要個個月上去or要打電話上去,話你要點先得,每個月一盞$100)
5)然後又寫左張紙俾我,5個月再上去,最後我地俾埋香油錢就走了

總結, 2次上去,都唔知用左幾多錢,但我感覺唔係廟宇唔正經,要扼人錢,因為我諗其實唔係好多人知有得祈福,我同c6都係誤打誤撞先知道,之前完全冇聽人講過
我朋友話我阿b係金b因為未出世就花左好多錢,但花左錢,我個心又真係安樂好多,個心定好多,何樂而不為?

不過,心意ge野,隨心就好~

別墅

我上個月同老公都去咗荃灣龍母廟, 喺荃灣兆和街搭81號小巴, 上車時同司機講到龍母廟嗌你落車就無錯, 落咗車要行斜路上廟, 大概行10mins, 我去到就買香同衣紙(唔知係咪咁樣叫), 跟住同龍母娘娘, 觀音娘娘等講我想快快有bb, 再每個爐上香同燒咗d衣紙, 再上二樓摸龍床, 但我無攞到紅紙呀, 唔知係無定我搵唔到呢, 最後添香油同求咗枝籤, 其實我覺得百無禁忌, 只要你真係誠心拜龍母跟住誠心還神就可以啦~

大宅

回覆 florianowen 的帖子

thanks for your detail sharing. 想知塊金牌仔是否結了珍姑?
FR :-D

大宅

摸完龍床幾耐後有左?

大宅

回覆 reg_franco 的帖子

我見佢放左係龍母前面,我見到個度都有唔少貢品

大宅

回覆 大肥豬b 的帖子

我新年時去,好似係2月頭,今次係摸完後第二個CYCLE中的

去年因為曾經小X過,所以今次希望有龍母保佑,所以咩都試(順帶一提,今個CYCLE係我重新再試後第5個CYCLE)

複式洋房

回覆:有冇人試過去龍母廟摸龍床???

今日都同老公去左荃灣龍母廟拜拜,聽人講好靈,所以就去試下。我係床底抽到添丁發財,老公就心想事成,仲抽埋支第二大吉簽,希望真係可以學似你地咁快bingo啦!祝大家早孕!

∼星子∼  添丁發財........快架啦~!!!  發表於 12-5-2 00:04

複式洋房

引用:有冇試過去荃灣龍母廟摸龍床求生bb???因為

原帖由 ∼星子∼ 於 12-04-29 發表
有冇試過去荃灣龍母廟摸龍床求生bb???因為我一年多前係bk睇人分享去荃灣龍母廟摸龍床很靈..便和朋友去試試. ...
恭喜你呀!

珍珠宮

畀面勳章 hashtag影視迷勳章

引用:回覆 大肥豬b 的帖子 我新年時去,好似係2

原帖由 florianowen 於 12-05-01 發表
回覆 大肥豬b 的帖子

我新年時去,好似係2月頭,今次係摸完後第二個CYCLE中的
多謝你詳細的資料,我會跟老公商量吓幾時去拜。另外希望你今次懷孕順順利利,生返個肥肥白白可愛BB。

首頁

尾頁

跳至