烹飪搵食

跳至

首頁
34567...46

尾頁

公爵府

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+YnnMa+於+12-05-03+發表cheap

原帖由 cheapbombom 於 12-05-03 發表
同學仔YnnMa,

我無用啊 sir 嘅menu啊
死!搵唔返你個option 1添,同埋係用跟機食譜面團個個?50克牛油?

歡迎參觀『文。穎之家』
文文小公主Corliss出生於28/9/2006, 重2.99kg, 31/12/2008重13.4kg, 高85cm
小穎小王子Wayne出生於01/11/2007, 重3.5kg, 27/2/2009重11.8kg, 高78m, 頭圍49cm

男爵府

熱血金章

引用:Quote:原帖由+YnnMa+於+12-05-03+發表cheap

同學仔YnnMa,

我無用啊 sir 嘅menu啊
我是用大機bm152,我本身的麵糰mode就要1小時30分,可以分享下程序是否一樣?你覺得我仲需唔需要加時?

伯爵府

anna2308 發表於 12-5-3 20:45
我是用大機bm152,我本身的麵糰mode就要1小時30分,可以分享下程序是否一樣?你覺得我仲需唔需要加時?

...
anna2308,

bm152 係咪磅半機? 我覺得可以按比例加時囉, 因大舊D嘛

伯爵府

winwin815 發表於 12-5-3 20:14
死!搵唔返你個option 1添,同埋係用跟機食譜面團個個?50克牛油?
winwin815,

係啊, 即係照跟P.32 "麵包麵團", 不過要減20ml 水

Option 1 即係用麵團mode (全程需時一小時), 停機之後再重新再黎一次, 不過半小時後襟熜佢, 簡單黎講係加時

sammi98  學到野啦...多謝晒!!  發表於 12-5-6 01:16
satdonna    發表於 12-5-3 22:50

伯爵府

amypekkle 發表於 12-5-2 19:38
樓主,
搓兩次你仲可以油份後下。我用開象印,會先用曲奇mode搓8-13分鐘,落油份,再run普通吐司或造型包pr ...
amypekkle,

多謝賜教, 又試下先

大宅

引用:Quote:anna2308+發表於+12-5-3+20:45+我是

anna2308,

bm152 係咪磅半機? 我覺得可以按比例加時囉, 因大舊D嘛
cheapbombom你呢個post真好,等於p仔進階班,我想問p仔機你地試過最多打幾多粉呢?我部係104,試過300g粉都唔夠食

伯爵府

bb108 發表於 12-5-2 18:39
cheapbombom,
我又有野想問, 咁我係p仔入面加時發酵, 咁加完時攞出黎, 仲使唔做鬆馳?第二次發酵? 定還是拎 ...
bb108,

咩方法都好,
整完做型, 最終都要進入最後發酵程序,
等個包漲大2倍先可以拎去焗

P仔加左時後, 拎出黎既麵團,
已經可以直接整造型了

拍少少手粉已可以, 但緊記不可以多
啊蛇教既溫馨提示

伯爵府

satdonna 發表於 12-5-3 22:49
cheapbombom你呢個post真好,等於p仔進階班,我想問p仔機你地試過最多打幾多粉呢?我部係104,試過300 ...

Satdonna,

我靜雞雞吹下水就本事, 要不真正的大師入黎,
我就醜死鬼啦

我玩左P仔3個月咋, 嚴格黎講未過試用期
只係發現了新大陸般跟大家分享可以邁向成功做包的旁門左道而已

要學習的地方, 多的是, 加油!

BTW, 我未試過立亂改變P仔既麵粉份量, 佢叫我250我就250, 反而其他材料就有減, 但從沒試過加

另, 啊Sir 教路, 糖唔可以立亂減, 唔係因為你唔好甜就可以減半, 糖係發酵過程中擔當一角色, 我咁聽就咁講比大家知

大宅

引用:+本帖最後由+cheapbombom+於+12-5-3+22:56+

哦,原來係咁,我明白la,我都係買咗半年,近排先學人整造型包,整包真係好好玩,我而家d包日日都唔夠食tim

伯爵府

回覆 cheapbombom 的帖子

講下我尋晚試左option 2之後, 即 15 mins => stop; 15 mins => stop; +1 hour complete有咩體驗
總結有以下3點:

1)
15mins後, 原來唔可以按stop就可以整停部機, 係要切斷電源
再開番部機之後, 誰不知佢又有memory, 唔會重頭開始, 所以,
你要比佢抖下, 洗左腦, 5分鐘後至可以再重頭黎

2)
完成option 2後, 麵團已頂頂, 即是P仔加時攪拌好野, 發得好勁
有好有唔好, 難搓左囉, 又唔可以加好多手粉

3)
焗完之後, 整體好似再鬆左少少,
不過我都係選擇option 1, 唔洗每15分鐘服待部機一次,
佢長命時我都長命D

尋日係試驗性質, 唔講究外型, 核核突突係咁E

G.CHAN    發表於 12-5-4 16:38

水晶宮

引用:回覆+cheapbombom+的帖子 講下我尋晚試左o

講下我尋晚試左option 2之後, 即 15 mins => stop; 15 mins => stop; +1 hour co ...
尋晚我都跟2.整,嚇到我死死下取消兩次之後唔比開。。隔左陣兒開得返。。問題同你講既一樣,發完都有半桶高同難搓!!!所以都係唔好亂咁黎命都比埋佢。。我玩左p仔一個月多dd咋唔想咁快換機啊用返1已經好好喇。。尋晚整既包,落埋老麵種整,好好味

G.CHAN    發表於 12-5-4 16:38
tp168    發表於 12-5-4 01:40
從愛生憂患 從愛生怖畏 
離愛無憂患 何處有怖畏

男爵府

回覆:P仔機整手搓造型包- 分享心得

Winwin,
我個提子包,60g麵團,分兩份, 搓成兩條長條型,之後好似邊仔咁,左搭右,右麵團又搭左麵團,好似摟紋咁,再把頭尾駁埋一齊,成圓圈,發酵後,焗

翡翠宮

大廚勳章

cheapbombom 發表於 12-5-1 21:57
巴黎,

你再一次見証你超人的觀察力!果然係高人!Option 1: (共1.5小時)
(15mins 攪拌 + 45mins 發酵)+ (15mins 攪拌 + 15mins 發酵)
cheapbombom 發表於 12-5-1 09:44
[quote]原帖由 tp168 於 12-05-01 發表
即係 TOTAL 發酵三次, RIGHT ?
cheapbombom 發表於 12-5-1 09:44
tp168,

我計來計去都應該只係發酵二次

第一次係機入面,第二次係搓好造型之後

假如加時加足一小時,咁才會有三次發酵,唔知會唔會再好d 呢?

等我又硏究下再update 大家

.
我上次都有問你,係唔係有三次發酵 !

公爵府

畀面勳章

引用:Winwin, 我個提子包,60g麵團,分兩份,+

原帖由 bng0306 於 12-05-03 發表
Winwin,
我個提子包,60g麵團,分兩份, 搓成兩條長條型,之後好似邊仔咁,左搭右,右麵團又搭左麵團,好 ...
謝!咁提子乾係幾時落,搓時人手落?

歡迎參觀『文。穎之家』
文文小公主Corliss出生於28/9/2006, 重2.99kg, 31/12/2008重13.4kg, 高85cm
小穎小王子Wayne出生於01/11/2007, 重3.5kg, 27/2/2009重11.8kg, 高78m, 頭圍49cm

公爵府

畀面勳章

引用:Quote:winwin815+發表於+12-5-3+20:14+死!

winwin815,

係啊, 即係照跟P.32 "麵包麵團", 不過要減20ml 水
我上次就係用呢個食譜,但係屋企無晒牛油,我落相同份量既葡萄籽油,出黎油到阿媽都唔認得,我想問你地用其他油既份量?

歡迎參觀『文。穎之家』

男爵府

回覆:P仔機整手搓造型包- 分享心得

Winwin,
Yes,搓時人手加上去,與麵團混埋一齊

大宅

如果想停機, 不留任個memory在機內, 你試下按"取消" , 因我昨日都試你option 2, 係可以停到機, 又再立即開機。
不過由於做做下有人約我出去食飯, 咁唯有將個麵團放入雪櫃, 但點知雪完想再放返入機再繼續係唔得既, 個麵團好似水水地咁.. 仲之就唔ok。

但唸極都唔明, 點解option 2 會發得咁緊要呀?? 理論上, 你option 1 有成個鐘的發酵, 咪應該仲勁先岩, 點解會咁呢? 唸極都唔明???

大宅

CHEAPBOMBOM,

我仲有兩個問題呀!

1. 你係機拿出來, 仲有無做阿sir 教個個動作"排氣"

2. 你是否用250克粉? 咁用幾多水呀?

謝!

公爵府

畀面勳章

bng0306 發表於 12-5-4 09:17
Winwin,
Yes,搓時人手加上去,與麵團混埋一齊
不好意思...又要問白痴問題, 點可以落得平均一點? 我依家成日遇到既難題係, 就算我既造型包做得幾差都好, 小朋友都好捧場, 成日要我整, 但係其實真係未到家, 要C6硬哽, 又真係有點難為, 所以我見到你個提子包, 又諗, 可以整呢個比C6, 我唔使煩食唔晒而又要預2樣野既問題
歡迎參觀『文。穎之家』

公爵府

畀面勳章

YnnMa 發表於 12-5-4 09:25

如果想停機, 不留任個memory在機內, 你試下按"取消" , 因我昨日都試你option 2, ...

我上次由佢第二轉行到尾, 因為食緊飯, 都係發到成半筒, 不過搓兩搓, 就好似洩晒氣咁, 還原架喎
歡迎參觀『文。穎之家』

首頁
34567...46

尾頁

跳至