自由講場

跳至

首頁
34567...12

尾頁

禁止訪問

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用: Quote:jensan 發表於 12-5-3 15:08 唔止.

原帖由 jojoplanet 於 12-05-03 發表
我仔都中開刀生

子爵府

畀面勳章

我個女有ADHD, 可唔可以加入呢度傾下呢

uhtcl2006  wellcome啦, why not  發表於 12-5-3 23:31

珍珠宮

szeszes 發表於 12-5-3 17:46
無問題, 仲咩成日諗咁多啦!!

有問題果 d , 其實細時已見到一些野 (不過, 真係個個都不同, 同埋都有分輕重 ...
我有個朋友個女係阿氏保加佢話個一路都冇問題直至佢k2時手足口病燒左一星期後就覺得佢有問題。

小倩  我仔係豬流感後覺得佢專注力有問題, check完中亞氏   發表於 12-5-3 23:50

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

jojoplanet 發表於 12-5-3 20:09
我有個朋友個女係阿氏保加佢話個一路都冇問題直至佢k2時手足口病燒左一星期後就覺得佢有問題。 ...

我家姐仲慘, 佢女受唔到會考壓力, 爆左煲, 精神出現問題, 果時試圖係醫院入面自殺, 而家長期食藥, 醫生話佢腦分秘出左問題

由唔夠90LBS 既女仔, 而家體重係 DOUBLE, 而家成日唔出街, 連食飯都唔去, 好固執, 成日諗以前野, 少少野又睇唔開 ... 好彩既, 係姐夫後生搵到 $, 而家一家三口過退休生活 (之但係個女才30歲)

水晶宮

我仔都是開刀生架,不過我覺得同遺傳最大,當然亦有可能同外在因素有關,如食物。我老公都是外星人,好難溝通!

jensan  同意!  發表於 12-5-4 00:14

已刪除用户

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

水晶宮

szeszes,
我覺得你仔仔唔似自閉症,最多有少少亞氏,有時都唔知點區分?因為好多人都有固執的行為等等,中得多些就是嗎?

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

TTCC 發表於 12-5-3 17:31
我姐夫 (40 幾歲人) 早幾年先知原來自己係有亞氏保加症............以前唔知我家姐仲成日同我呻, 好似嫁左 ...

我懷疑我老公都係呀....
但可能又有d關我事, 因為我數學係好叻.....mouth:

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

jojoplanet 發表於 12-5-3 17:05
老師又點發覺架..

其實係咁啱同個老c傾計, 佢問左我幾個問題, 主要係關於亞仔係屋企既表現.....
咁個老c就話覺得亞仔好似亞氏保加仔, 因為呢個老c對亞氏保加好有認識, 因此可能咁, 佢會比較敏感, 同埋好易察覺佢身邊有無呢類學生~

禁止訪問

水晶宮

szeszes 發表於 12-5-3 17:46
無問題, 仲咩成日諗咁多啦!!

有問題果 d , 其實細時已見到一些野 (不過, 真係個個都不同, 同埋都有分輕重 ...

你講既, 我仔全部都有.....
佢對車直情係痴用個迷字都形容5到佢.....
去到反狗城, 佢眼入面只有車, 對其他所有玩具都視而不見.....
同佢坐車, 就算架車行緊, 佢都好留意出面有咩車經過.....
離遠都可以話我知佢見到'parking'個指示牌......
佢5歲左右, 就可以記到港鐵大部份車站名, 重要係順次序背出嚟.....
西鐵路線由頭背到尾, 由尾背返上頭亦Ok......
每次坐輕鐵, 落左車一定同我講佢數到中途見到幾多架新款輕鐵.......
同佢去街, 去過一次佢就會認得.....
最勁既係, 舊年同佢去泰國, 去到一個商場, 只係途中見過有廁所, 之後大家行商場, 後來婆婆話要去廁所, 但其實我同婆婆都5記得廁所係邊, 但亞仔係可以帶婆婆去到廁所, 我地以為佢講笑話記得, 點知跟住佢行, 佢真係可以去到廁所門口....我地幾個大人都O晒咀.......
我仔都有語言問題, 不過已經係出面上晒治療~
佢講野都係好like講佢鍾意既野, 特別係車, 成日會講d車會點點點, 但其實好多話題都係重覆既......
感統方面同樣有問題, 怕比人掂....5 like身體接觸......但呢方面好似上左小學又有好轉左.....
但情緒就差左好多, 成日發脾氣, 一5順佢意, 就即時谷眼淚, 講野好晦氣, 無尾音.....
份人好硬頸......佢就算明知係錯既, 明知我會鬧, 但佢都要挑戰我做左先......
但佢喺外人面前, 例如我去買野, 佢會5該ee, 5該叔叔, 鬼死咁好禮貌.......
由我仔好細開始, 我就覺得佢好似有幾個人既合體咁, 有多重性格.....複習都不得了mouth:

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

mrshung86 發表於 12-5-3 18:56
我阿哥係
其實都冇乜問題
之前我都睇過資料,有千分之7機會有
我有舖睇地圖 & 字典癮
(地圖王, 我大大話話儲咗4-5本
所以當知道阿仔有亞氏
我都懷疑過自己㗎 )

k_lego  arr..我細個都有睇地圖癮架..  發表於 12-5-3 23:41

水晶宮

引用:szeszes,我覺得你仔仔唔似自閉症,最多有

原帖由 emilylam 於 12-05-03 發表
szeszes,
我覺得你仔仔唔似自閉症,最多有少少亞氏,有時都唔知點區分?因為好多人都有固執的行為等等,中 ...

我都有同醫生理論過,醫生話:好少語言delay同時對巴士,火車,數字及地圖的。仲話睇到三年級就可以sure係咩野問題,醫生都話問題不太,進展不差,半年先返去一次。

就係醫生都唔 sure 佢係咩, 就確診為 "非典型自閉", 呢個句我一聽左就抓頭, 我仲走去問醫院社工, 社工解釋咩野叫 "非典型自閉"

水晶宮

我仔係亞氏,應該遺傳我老公同奶奶!佢今天十一歲也開始領悟自己問題!我結婚後先知老公係咁,比佢呃佐
自由太多會令世人失去平衡

侯爵府

畀面勳章

我擔心個女有讀寫障礙, 佢d字成日漏左1-2劃...
有時左右邊調轉...

水晶宮

mickeywinnie3 發表於 12-5-3 23:41
我仔係亞氏,應該遺傳我老公同奶奶!佢今天十一歲也開始領悟自己問題!我結婚後先知老公係咁,比佢呃佐:cry ...

亞氏保加/自閉/過度活躍都not big deal啦....
咪又係自己仔女......最緊要心態正確, 5好逃避, 加油~

水晶宮

k_lego 發表於 12-5-3 23:42
我擔心個女有讀寫障礙, 佢d字成日漏左1-2劃...
有時左右邊調轉...

呢樣都有得check架, 有無check到?

禁止訪問

侯爵府

畀面勳章

uhtcl2006 發表於 12-5-3 23:45
呢樣都有得check架, 有無check到?
冇啊,要幾大先check到嫁?貴唔貴嫁?

szeszes  $3,500 左右, 佢地既評估 range 係由 6-15歲, 太細小朋友唔好擔心住  發表於 12-5-4 00:38

首頁
34567...12

尾頁

跳至