跳至

首頁

尾頁

洋房

Re: 2004年1月媽媽會~part 2

請問一下,(香港兒童合唱團)係唔係好難考,係何文田區果到呢?

洋房

妳好嗎

洋房

牛媽媽好嗎?

大宅

hello!大家好,我都係第一次黎媽媽會, 多多指教

禁止訪問

大宅

好耐無响呢度同各位 chat 啦 (我多數係攝影特區 ). 各位小朋友好嗎?

想問吓您地有無咁 ge 問題, 近來 Jason 真係好唔聽話, 完全當我講 ge 野係耳邊風, 完全唔啋我唔應我.

好似食飯咁, 日頭食得好地地, 我媽咪話佢可以食哂一碗飯, 一碗餸同飲一碗湯, 但夜晚得我同老公 (媽咪返左屋企), 又 tum 又鬧又喊都唔肯食, 有時 tum 成個鐘, 都唔知點算好 :-( 攪到晚晚食完餐飯我都好唔開心, 連陪佢睇書都無哂心機, 覺得同佢關係差左好多 :cry:

複式洋房

Small Cloud,

Natalie 呢排食飯都好麻煩﹐ 一加菜落碗飯度就食得好慢﹐ 有時仲會走左去第度玩。於是我就恐嚇佢﹐ 到我食完之後就收野﹐ 你想食都無得食﹐ 甘佢就會返埋位扒兩淡。如是這一餐飯都要食好耐架。

你有無試過由得佢吾食﹐ 比佢餓下呢﹖(到佢真係肚餓果陣都吾好比佢食﹐ 要第二日先有得食) 等佢試下肚餓既滋味﹐ 下次夠鐘食飯就吾敢吾食

大宅

NatMom,

我梗係試過啦, 我可以好狠心嫁, 但佢老豆唔得呢, 成日話佢瘦, 係都要氹佢食 其實宜家 d 細路點會餓親 ar

複式洋房

洋房

香兒係好難考嫁,8月取表格,我都想帶個女去試下。

大宅

忙了一排, miss左大家d message, sorry sorry!!

About music Lesson, Hayhay joined the class @柏斯. 完左la. Let the children have some basic knowledge about music. 主要是聽o下歌仔, 打o下拍. Small group, 4-5 children/class. last for 9 mths.

About 扭計, 我從3月便為Hayhay set up a 獎勵計劃. (may see my "blog" for sharing)幾work bo. e家發展到目標為本, 4 tasks everyday: wake up, 食飯, 刷牙 & sleeping. 聽聽話話自動自覺就有印仔.

~-~-~-~-~-~wingwingchu

大宅

好耐冇入黎la,大家好嗎 亞女9月終於開學la,佢冇番n1,希望佢會好快適應啦

複式洋房

wingwingchu,

your 獎勵計劃 sounds good, I think I may try it too

大宅

hope that the idea of 獎勵計劃 can help u la. For hayhay, it really work.

大宅

大宅

其實您講 ge 奬勵方法, 香港電台有個節目都講過, 自己都諗過, 但始終冇實行到, 就算之前學校家長日, 同老師講開 (我同 daddy 話 Jason 喺屋企咁曵, 個老師完全唔信, 直至 daddy 攞部電話出黎比老師睇我哋錄佢 d 曵嘢, 個老師直程呆咗 ), 老師都提議試吓呢個方法, 但我始終覺得好功利, 好物質. 不過我早幾都開始咗呢個方法 (最好笑係 daddy 第一樣嘢就話如果佢乖就帶佢去廸士尼, 我聽完之後完全唔識反應, 第一樣就去廸士尼, 咁之後仲有咩可以吸引到佢 ). 我 set 個計劃係咁 ge :

夠 5 個印仔/貼紙就去麥當勞
跟住夠 6 個印仔/貼紙就去踏單車
之後夠 6 個印仔/貼紙就去玩搖控車
再之後夠 6 個印仔/貼紙就去游水
最後夠 6 個印仔/貼紙就去圖書館.

我覺得呢 d 會好過買玩具比佢.

實行咗幾日, 效果都唔錯, 雖然差不多每日都會比印仔或貼紙佢, 但見到有改善我已經好開心啦, 加埋明天 ge 貼仔就會帶佢去麥當勞, 但如果到星期六或星期日先帶佢去, 佢會唔會唔開心呢:tongue:

仲有, 您好有心機幫 hayhay 寫 blog 呀 Jason 個 blog 來來去去都係得 1x 篇 (我冇您咁有恒心 )

大宅

我o地一家人又走左影相la.

Share with u all: http://photo.lifestudio.hk/HazelWong

大宅

Small_Cloud ,

功利e個問題我都有諗過. 不過我發現實行左一排Hayhay就自自然然乖左, 根本唔駛"討價還價".

e家我轉左regulation. 好似set time-table咁, list左每日一d指定動作, 如起身唔扭計, brush teeth, 乖乖食飯...... 做得好就有印仔. 試左一排, 連工人都話Hayhay自律左. e家Hayhay都not追我給印仔, 都無問我有mud獎.

BTW, 多謝你來我個blog. 得閒就來看看啦. 我覺得透過寫blog, 幫左我好多, 使我好好的去細味生活點滴. 好多媽媽寫blog ga, 有d仲有fans添. 加油!!

大宅

多謝您 ge 分享 可能 arm arm 開始呢個奬勵計劃 (遊戲), Jason 好興奮, 噙晚到佢瞓時我唔記得同佢 cup 印仔, 佢起番身同我講未 cup 印仔, cup 完就自己番去瞓

講開 blog, hayhay 個 blog 都有好多 fans 呀 :mrgreen: 我自己就冇您咁好恒心, 硬係覺得冇咩好寫咁, 所以好似好耐冇 update 到咁, 有時直程唔記得幫佢開咗個 blog tim

別墅

嘩 :lol: :lol: :lol: Winnie, 張張都影得你地好自然好lan呀. 我都鍾意life studio但hubby鍾意vital pixel:tongue: :tongue: , so book左8月去vital pixel.

原文章由 wingwingchu 於 07-7-4 12:36 發表
我o地一家人又走左影相la.

Share with u all: http://photo.lifestudio.hk/HazelWong

首頁

尾頁

跳至