心聲留言

跳至

首頁

尾頁

大宅

阿仔..對唔住!!!

近排發覺自己情緒唔太穩定,有時會將脾氣發洩係大b同老公身上,但個刻真係控制唔到。尋日除夕夜大b又俾我打了,大b依家22個月(其實就好細),他成日好鍾意去噤hi-fi既制,我已經成日教導佢唔可以等等.....但尋日又如是,於是我就打佢(臉)都幾大力,之後佢又跟我入廚房,當然我又係唔俾啦,咪拉返佢出廳,一下大力推佢出廳,佢就跌係(廳)地下,地下有個膠水樽(硬膠飲管開了),就係咁插損左鼻樑位同眼角位(流血),當時佢喊到七彩,但我硬著心頭一直唔理佢(個幾鐘).....之後......真係好內疚,一直都好唔開心..對住佢喊.....其實我係見到地下有個水樽的,但冇意識去執起仲要推佢去地下,我真係.........我真係唔識去控制情緒了,就連自己個仔都俾我攪成咁...
尋晚到依家個心一直都好唔舒服,但個仔仲會對住自己笑...我真係好錯!!!
阿b:真係好對唔住!!!

男爵府

Re: 阿仔..對唔住!!!

你會唔會有點抑鬱連自己都唔知呀?我覺得真係你錯喎!佢咁細唔識,你唔想佢去按hi-fi,咪買些工具將hi-fi門鎖穩,唔想佢入廚房,咪買度安全門囉!我都怕寶寶入廚房,所以都買左一度。佢咁細你就咁打佢,點打得落手架?幾時打到大呀?有乜唔開心,搵老公或朋友傾傾,會舒服點呢…

男爵府

環保接龍勳章

我好明白你心情. 但係你一定要放鬆自己. 否則你只會讓這複雜的心情糾纏著. 到時心情不好時又會打, 打完了又會後悔. 惡性循環的影響著你. 所以你先要解決你的情緒才是大前題. 找人幫你照顧一下囝囝吧. 輕鬆一下.或是在你要發脾氣找個地方讓自己冷靜下來。
應當一無罣慮,只要凡事藉著禱告、祈求,和感謝,將你們所要的告訴神。
神所賜、出人意外的平安必在基督耶穌裡保守你們的心懷意念。

大宅

o甘你老公幫唔幫到你跟下眼,睇下大細b呀!有佢協肋下,教下,都好d既,我家下情況都好似你o甘湊女,鬧完佢,先知心疼,但我加多你一樣就係老公唔聽話、

love

民房

你咁對bb仔!
我覺得你要去搵下d精神科睇下,
今次整到眼角,下次可能會插盲對眼。

別墅

Perria,

我同你一樣有2個仔仔~~我又是在細仔細的時候常控制不到自己的情緒~我試過一巴打到大仔流nose血~~我都好心痛~~老公當時不停的罵我~令我更不開心~我同佢說過我控制不到~我打了仔仔我都十分十分的反悔~~我想當時的心情一定是同你一樣~~
:-( :-(

之後我想了一陣~當時我是全職媽媽~一個人湊2bb~
我的情緒是我不懂解放下在仔仔身上發了~~

Perria,你是否全職媽媽??放自己一天的假找親朋好友幫你湊一天自己去relax 或去逛街~~努力吧~支持你

大宅

Perria
我好心痛呀!你要正視這個問題,這個電話可能幫到你,防止兒童受虐組24502244.

大宅

焱焱 寫道:
Perria
我好心痛呀!你要正視這個問題,這個電話可能幫到你,防止兒童受虐組24502244.

100% agree! 努力呀!
比較不正常而靈裡較感貧窮的人, 比起正常而靈裡不感貧窮的人, 成長的更多......

大宅

Perria
我都好心痛呀!
心痛你太難受,心痛你個仔仔!!好心"up"!!
開心返D啦!!??先生完個細既,可能會有D情緒問題,吾好比太大壓力自己!!放鬆D!!D細佬係我地既心肝寶貝,係咪??
:-P  :-P  :-P

禁止訪問

公爵府

認識瑞士牛牛第一回 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

Perria,
首先要恭喜你做左第二任媽咪 你係咪壓力太大呀 兩個b 都仲係咁細, 明白你既苦況........ alex 同 issac 仔都係3月bb, 佢地而家係最百厭無時停既階段, alex 有時曳上黎, 我都會打佢, 不過事後我都會後悔, 但果刻我自己亦都控制唔到, 事後我會攬住佢同佢say sorry 架, 你都試下, 佢地而家應該會聽得明白大人講既野, 亦可以舒緩一下你的情緒. 趁而家坐月時期, 搵d 朋友傾下偈, 或者搵朋友幫下你, 如果處理得唔好, 好容易會有產後抑鬱架. 我地043媽咪, 都有一個媽咪同你一樣, 佢係5/12生左囝囝呀, 你都可以多d 返043 媽咪度一齊傾偈架

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

Perria,
同你一樣都係2任媽媽,好明白你的感受!
我都有2個女兒,她們相差剛剛2歲!
小b初出世時,我都適應唔到,
我從來都唔罵/打女的,我都引唔住打了幾次彤彤,
因為當時真係好忙,產後情緒亦有d失控,
有時亦會覺得大女既然係姐姐,點解唔幫手仲攪攪陣,
因為我大女平時係好乖的,見到bb後先開始有時特登唔聽大人講野,迫我理她!

但到現在小b5個月了,我都開始有點適應,
我成日同自己講,囡囡都只係一個2歲的小朋友,
我唔可能,亦唔應該迫她去做一個「姐姐」,
她都會搗蛋和妒忌,
她可能都唔想做「姐姐」,要分野比另一個人,
在這個時候我應該幫她去適應點做姐姐,
亦同時要只可當她係一個需要人照顧的2歲小朋友﹙不是大姐姐),同時要照顧2個小朋友,係我們3年抱2的代價,唔應該要小朋友去成受。
此生無悔入華廈,來生願在種花家!

男爵府

好媽媽勳章

mcdullyiu 寫道:

同時要照顧2個小朋友,係我們3年抱2的代價,唔應該要小朋友去成受。

好同意

男爵府

Perria

不如你試下把一張你認為個仔最可愛, 笑得最甜既相, 另一張係家人開心既合照, 放到好大, 貼在當眼處, 當你好有衝動想打仔時, 望下笑得好天真、好開心既相, 諗下咁天真可愛既小朋友怎打得落手, 轉移一下視線, 又睇下一家人既開心合照, 緩和一下情緒。

不要再打仔了, 學習一下包容, 原諒個仔既無知/不懂事吧。

大宅

咁多位媽咪

好多謝你們的關心!!!今日開始我唔會再咁唔理智搵個仔出氣,因我真的反覆了多次問自己點解會搵個仔承受我的情緒問題...到依家個心都好唔舒服,真係做唔出第二次了,原來呢種心情比人發脾氣更難受。我亦將呢件事同老公講(睇完倒數新聞後老公收工返家,佢仲以為阿仔白厭整親,而我拉左老公落公園仔講成件事經過俾佢知)佢都同我傾左好耐,最後答案,佢叫我要識得釋放自己,屋企有咩工作要做的等佢返家做,自己做下可鬆馳神經的事..eg..一有時間就聽下歌,睇下碟等...過度期會好快過的.我聽完之後個心更內疚。
所以...我唔會再咁對個仔(我同自己講)...
我好希望係我返工前可以好番!!!

mcdullyiu
我發覺自從有左細b開始,大b就非常痴身,(去個廁所唔見都喊),成日要坐上個肚抱住~~直到生左細b返家,佢就更加要我抱了,大家都認為他係好明顯的呷醋,所以我開始覺得大b既痴身變成好煩,直頭我去邊跟到去邊,冇一分鐘唔痴住,晚飯更加冇一日可以煮到,所以個人好燥...開始亂諗野...

PINKAVA
多謝你既提議,我都有諗過放大兩兄妹張相放係廳,希望有幫助!!!!

Michelmcy
你好嗎!!!我好耐冇上043了,但我知043有位媽咪5/12生左個仔仔..是嗎.間中都有見到她的post,她都有呢d問題嗎?希望佢都快d好番,我會多上043報下到先~~係呀..我6/12生了細妹(不過早產了2個月),托賴她一切安好.

大宅

你好幸福呀!有個咁好老公,我有個朋友湊兩個仔女,湊到有 抑鬱,佢同老公講好辛苦,想掟兩個仔女落街,點知佢老公認為個老婆無理取鬧,就同個老婆講,你鍾意就掟喇.好采個老婆撐得住,捱過咗.
多啲同大既講,你好愛佢,同佢一起唱吓兒歌.係安全情況下,就讓他百厭吓,人家有個衰老公,都捱得過.你有你個好老公一起同心協力,唔好講你唔惦.

公爵府

牛年勳章

Perria,

我都有2 個小朋友, 這所謂的爭寵了, 當細bb出世, 大的小朋友就會呷醋, 唔需要太緊張, 多d同大的小朋友傾下, 告訴他妹妹好細個, 好快佢大了,就會和你玩, 一路路引導佢, 妳現在只是起步, 慢慢去適應佢, 大的小朋友只得22個月大, 實在細, 如果要打, 打手腳好喇!

大宅

焱焱 & CMMANDY

好多謝你地既關心同支持!!!

禁止訪問

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

Perria 寫道:
mcdullyiu
我發覺自從有左細b開始,大b就非常痴身,(去個廁所唔見都喊),成日要坐上個肚抱住~~直到生左細b返家,佢就更加要我抱了,大家都認為他係好明顯的呷醋,所以我開始覺得大b既痴身變成好煩,直頭我去邊跟到去邊,冇一分鐘唔痴住,晚飯更加冇一日可以煮到,所以個人好燥...開始亂諗野...

努力呀!你有工人幫手,又有個好老公已經好好,好過我成日都得自己一個!
此生無悔入華廈,來生願在種花家!

首頁

尾頁

跳至