跳至

首頁
34567...8

尾頁

大宅

Re: 報左06年n1的媽咪, 你地有結果未?

小倩,

靈糧堂係幼稚園,唔係幼兒園。我都知靈糧堂唔錯,但我心底都係想孖仔返全日。

大宅

大宅

I help Lesley to register Nam Tin - Creative. Anyone register there also?

大宅

siubakto,

你真係要諗清楚, 如果屋企附近兩間幼兒園收孖仔, 係咪係番屋企附近好d呢 ? 去官塘返學孖仔會唔會太辛苦呢 ? 2歲人仔搭校車, 我覺得佢地唔識照顧自己, 如果官塘個2間收盈盈, 我一定唔會去九龍城聖三一囉 !

其實而家好似分左2類學校, 1係口碑校譽好, 多人報名到爆, 1係沒有什麼口碑校譽, 就成日收生不足, 我外家個間幼兒園, 到而家仲有學位, 招緊生囉 !

男爵府

上星期去左青衣creative同個囡去interview, 唉.........
老師問完我個囡幾大,再望一望張申請表, 就爆左一句...咁細個咋.
可能我地唔好彩啦, 所以我估多數都唔收喇. 應該下星期內會收到信通知結果囉.
我的曳豬囡囡在浸會順產出世架 ! 3.05kg-Oct 04; 4.9kg-Nov 04; 6.1kg-Dec 04; 6.8kg-Jan 05; 10.3kg-Dec 05; 12.0kg-Jul 06; 14.0kg-Jan 07; 14.6kg-Jun 07; 16.2kg-Jan 08; 17.6kg-Jun 08; 19.0kg-Jan 09;  19.8kg-Jun 09; 22.4kg-Jan 10; 22.6kg-Jun 10

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

ck1656 寫道:
上星期去左青衣creative同個囡去interview, 唉.........
老師問完我個囡幾大,再望一望張申請表, 就爆左一句...咁細個咋.
可能我地唔好彩啦, 所以我估多數都唔收喇. 應該下星期內會收到信通知結果囉.

係咪詠芝識好多O野, 所以老師以為佢好大個... 點知一望之下好訝異原來佢咁細呀?

男爵府

小倩,
好邪呀, 今日下午收到creative電話, 叫我地可以寄cheque俾留位費喇. 但係仲諗緊, 過年後要決定喇.
係呀, 詠芝表現好主動架, 佢見到小朋友會主動伸手要握握手啦, 佢會拿起玩具俾老師一齊玩啦, 又會把叠起的玩具砌到3-4層, 我都估唔到呀.
我的曳豬囡囡在浸會順產出世架 ! 3.05kg-Oct 04; 4.9kg-Nov 04; 6.1kg-Dec 04; 6.8kg-Jan 05; 10.3kg-Dec 05; 12.0kg-Jul 06; 14.0kg-Jan 07; 14.6kg-Jun 07; 16.2kg-Jan 08; 17.6kg-Jun 08; 19.0kg-Jan 09;  19.8kg-Jun 09; 22.4kg-Jan 10; 22.6kg-Jun 10

大宅

DuncanMaMa
我又係想報藍田啟思呀, 不過又聽到d媽咪話佢地d課程太淺, 上到小學好辛苦, 我而家都頭暈暈呀! 不過我打左電話去佢地話要今年9月至可以報名做N1插班生喎, 唉..., 遲多幾個月至算喇

男爵府

藍田啟思要九月先可以報名, 青衣啓思收左我個囡未知讀唔讀 唔係間間一樣架. ?-(

大宅

ck1656,
係呀! 我上個月打去話想報, 佢話截哂止架啦, 要今年8/9月再試下可唔可以今年插班喎 或者今年幫佢報埋k1囉, 不過我都未知會唔會讀, 你in完感覺點呀

大宅

siubakto, fostermak,

我真係勁唔開心呀 ! 聯合醫院幼兒園reject左盈盈呀 ! 我相識另外1個bk媽咪, 佢個囝囝都收左, 不過佢3月出世, 可以8月開學前足2歲入學, 我參觀時已經知道足歲優先, 我諗住盈盈個日表現都ok, 點知真係唔收囉 ! :-(

而家官塘我得番官塘幼兒園呢個機會咋, 都好微架啦 ! 我要再諗諗遠少少其他幼兒園, 但就近過九龍城聖三一啦 !

男爵府

嘩, 啟思青衣半日幼兒園全期要三萬二, 勁貴呀. 半日幼稚園全期兩萬三咋嘛, 我諗我未必會留位喇, 差咁遠喎. (我諗我唔會眼花睇錯呀)

別墅

Man Yin was accepted by 迦南 - Lam Tin. She will start N1 in November this year. Any baby will also go there?

大宅

盈盈BB 寫道:
siubakto, fostermak,

我真係勁唔開心呀 ! 聯合醫院幼兒園reject左盈盈呀 ! 我相識另外1個bk媽咪, 佢個囝囝都收左, 不過佢3月出世, 可以8月開學前足2歲入學, 我參觀時已經知道足歲優先, 我諗住盈盈個日表現都ok, 點知真係唔收囉 ! :-(

而家官塘我得番官塘幼兒園呢個機會咋, 都好微架啦 ! 我要再諗諗遠少少其他幼兒園, 但就近過九龍城聖三一啦 !

盈盈BB,

你唔好唔開心啦,鬼叫我地生個時無諗要返幼兒園咩。我發覺基督教服務處幼兒園不同地方收生的程序都不同,我識一個bb 11月出世,大坑東已經收左佢,觀塘就要等阿b大d先可以interview,同一個機構收生都唔一樣。

我孖b星期二都去左屋企附近其中一間幼兒園面試,基本上係同父母面試,唔係同小朋友,佢話如無意外都會收喎,但上年我打電話問時,佢話唔足歲都唔會confirm有位,但星期二個校長又話都唔會唔confirm,可能今年我個區無人報 ??

複式洋房

盈盈BB,
唔駛唔開心架...仲有觀塘幼兒園嘛~
一唔係轉移目標去幼稚園,你會唔會考慮藍田區呀?
我考慮比小蝦讀啟思�靈糧呀~

複式洋房

qqbma,
想問o下迦南係咪o係麗港城果間呀?
讀完n1,係咪會升上去k1架?

大宅

giy2000_hk,

幼稚園唔會考慮啦 ! 其實官塘幼兒園同聯合收生標準好似架, 都係鐘意收大b, 而且又多人報名, 所以都唔樂觀囉 !

我同老公都想盈盈讀全日n1, 所以打多2個底, 會報賣九龍灣小童群益會樂緻幼兒園同麗港城個間保護兒童會幼兒園囉 !

大宅

siubakto,

我覺得應該一視同仁囉 ! 大家一齊去面試, 機會均等至岩, 點解要分大b比細b早面試呢 ?

你要問清楚呀, 究竟收唔收架, 好似一時一樣囉 !

大宅

盈盈BB,

如果屋企呢間又唔收,我都會考慮九龍灣樂緻幼兒園,因為我係九龍灣返公,可以順便帶佢地返學。

別墅

giy2000_hk:
yes, my baby will study N1 麗港城迦南. 讀完n1 can directly enter K1.

giy2000_hk 寫道:
qqbma,
想問o下迦南係咪o係麗港城果間呀?
讀完n1,係咪會升上去k1架?

首頁
34567...8

尾頁

跳至