自由報料

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

兩歲囡囡成日嘔,已經連續三日朝早食奶就嘔,有時"民族點好?

大宅

好媽媽勳章

回覆:兩歲囡囡成日嘔,點好?

頭先企係到,無端端話嘔,冇發燒,冇病徵,佢平時都好易就易,大家有冇經驗分享一下?

公爵府

畀面勳章

胃寒啊?試下睇中醫!

禁止訪問

兩歲囡囡成日嘔,點好?

公爵府

畀面勳章

引用:我女細個都成日開噴泉医生話佢胃淺大個啲就

原帖由 woodstockyee 於 12-05-10 發表
我女細個都成日開噴泉医生話佢胃淺大個啲就唔會而家肥到成隻豬

...
係!我個女7歲了都系食野急就會噁心!距細個都成日噴泉式嘔奶

禁止訪問

引用:Quote:原帖由 woodstockyee 於 12-05-10 發

大宅

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由+woodstockyee+於+12-05-10+發

原帖由 fannychan1213 於 12-05-10 發表
係!我個女7歲了都系食野急就會噁心!距細個都成日噴泉式嘔奶

...
咁大都咁容易嘔?我個囡bb時都係噴泉嘔奶. 佢依家好瘦

大宅

我個囝由出生到宜家快六歲, 都係好易嘔. 胃淺但又為食, 好易食到嘔. 嘔到佢都變成 "嘔吐專家", 會自己衝入廁所嘔, 唔會整污糟地方或自己件衫. 嘔完後好似完全無事. 醫生話大D會無事. 到宜家我都麻木晒.
我們惟有成日叫佢食飽就要停, 寧願少吃多餐. 現在連學校老師和嬸嬸都習慣晒, 唔俾佢食太多野, 寧願帶回家吃.
不過如果你囡囡一向都慣了早上吃奶無事, 這幾天突然嘔, 有幾種可能性: (1) 作感冒, 因為腸胃會差D, 對奶類較敏感. 最好留意下她有沒有胃口.多探熱. (2) 佢可能開始唔鍾意食奶, 想轉下口味. (3) 生活上的改變. 例如開始返 PLAYGROUP 未習慣, 影響情緒.

公爵府

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+fannychan1213+於+12-05-10+

原帖由 happylily 於 12-05-10 發表
咁大都咁容易嘔?我個囡bb時都係噴泉嘔奶. 佢依家好瘦
依家唔會嘔!但係食得急就噁心囉距胃淺

公爵府

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+fannychan1213+於+12-05-10+

原帖由 woodstockyee 於 12-05-10 發表
諗起半夜要換床單換衫真係
我阿媽屋企個牆身都仲有距細個遺留既戰績

禁止訪問

遊學勳章 趣教勳章 有「營」勳章 叻叻勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 爸B勳章 BK Milk勳章

伯爵府

我囡由出世到e家 (2歲)都係"嘔吐專家", 去到邊嘔到邊, 攪到麻煩, 擔心之餘仲好尷尬, 後來醫生叫我同呀囡介奶 (個時歲幾), 話我囡可能胃淺, 唔裝到流質食物, 但我又唔想呀囡唔食奶, 所以由8安減到5安, 3餐改為2餐, 明顯改善左....但e家都會嘔, 好似昨晚佢咳, 咳2野就嘔啦, 換完床單被套等等, 又嘔過

如果你囡囡只係近日先嘔, 可能想作病 (大吉利是)

珍珠宮

woodstockyee 發表於 12-5-10 08:47
我女細個都成日開噴泉医生話佢胃淺大個啲就唔會而家肥到成隻豬

...
我個仔就 3歲都成日嘔, 最主要係咳個倫/ 跑得勁就嘔!!! HELP

想問你小朋友幾大先唔會成日嘔?????????????????????????

複式洋房

引用:我個囝由出生到宜家快六歲,+都係好易嘔.+胃

原帖由 bearmouse 於 12-05-10 發表
我個囝由出生到宜家快六歲, 都係好易嘔. 胃淺但又為食, 好易食到嘔. 嘔到佢都變成 "嘔吐專家", 會自己衝入 ...
我個仔同一case!

大宅

我屋企人個B平日就ok,但一搭車同食得凍野多就好易嘔,真係好難搞

男爵府

回覆 happylily 的帖子
唔好意思原來是好久以前的帖了.現在才見到答你.打擾晒.
可能個胃有風都會有呢問題.你試下用2片薑要連皮的+適量紅糖+2碗水煲30分鐘比佢飲下睇有冇幫助.

大宅

我姪女BB時都是一樣好容易嘔,醫生話她胃淺,現已六歲幾就沒有咁容易嘔。她的2歲妹妹同她一樣是胃淺都是好容易嘔,另外妹妹乘坐車都會嘔。

首頁

尾頁

跳至