嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章

男爵府

BK猜猜猜慶中秋

回覆 auraze 的帖子

好勁呀! 咁都俾你搵到個movie!!! 睇完真係好懷念個女細個食奶個樣, 又係一路食一路吹泡泡, 好好笑...

大宅

引用:我囡囡8日人仔大,出世時喺醫院凡係餵過佢嘅

原帖由 KoyeBaby 於 12-05-10 發表
我囡囡8日人仔大,出世時喺醫院凡係餵過佢嘅姑娘都話佢食得慢唔識食,但係佢有黃疸唔食唔得!我已經換NUK嘅咀, ...
真係身同感受,我細b半個月大,係e院無問題,黃疸都ok,但返到屋企飲奶超慢,真係要1.5hrs先飮完90ml,有時明明喊肚餓,但飲飲下瞓著點整都唔醒,仲飲得少,真係餵到喊加埋我仲泵奶真係無時間休息同照顧大b。

子爵府

回覆:KoyeBaby 的帖子

晤洗吉大試下個奶樽晤好擰禁實bb會啜得舒服d同無禁多風e院姑娘教架

大宅

引用:晤洗吉大試下個奶樽晤好擰禁實bb會啜得舒服

原帖由 Icelee411 於 12-05-11 發表
晤洗吉大試下個奶樽晤好擰禁實bb會啜得舒服d同無禁多風e院姑娘教架
已經試咗,無乜分別。姑娘都教我餵密d,3個鐘餵一次,小食多餐,追返每日奶量,但壓力好大因為要成日計住條數,餵得密d,更加無時間休息!

大宅

KoyeBaby 發表於 12-5-11 00:15
唔係我想迫佢!係佢有黃疸,之前已經留院照燈,醫生指示要佢食90ml,要食得多先夠水份排便減黃,唔係好易翻發分 ...
看來大家都是頭一胎, 我分享下自己同朋友經歷:

朋友話囡囡出世帶佢去健康院 check up , 第一同二次, 護士又係話黄, 寫紙入院照燈, 又要做 blood test, 見到都心痛, 后來佢留意到, 其實健康院怕死, 總之指數較低係咪都叫入院, 結果第三次去檢查, 又係話黄, 寫紙入院照燈,今次朋友無理佢, 囡囡根本吾係差, 健康院怕要揹飛咋, 所以你哋自己也要因情況而做決定

至于我, 仔仔都係黄, 但佢係外地出世, 如不是嚴重根本吾主張照燈, 佢吔建議陰天帶BB散步 ,屋企將BB床近窗旁, 等有D紫外光吸收, 黄会慢慢減! 如家人吾反對, 陰天叫家人推車落街 BB 吸收下天然

大宅

回覆 回覆:KoyeBaby的帖子

試下用Dr.Brown 奶樽啦!d奶會自己滴,唔駛吸咁大力

伯爵府

zcw2011 發表於 12-5-14 09:34
看來大家都是頭一胎, 我分享下自己同朋友經歷:

朋友話囡囡出世帶佢去健康院 check up , 第一同二次, 護士 ...

我都覺得健康院係怕c!

我個囝出世後係全人奶,返左屋企唔記得第2定第3日後突然好似好攰、唔肯食奶,我同老公都好驚,漏夜帶佢去睇c+門診,當時個醫生話佢係黃,本來都有諗過佢入院照燈,但咁o岩全院滿晒!唯有出院!

返到屋企再call番自己個兒科,佢話基本上好多BB都會黃,就算黃亦唔需要照燈,叫我第2日帶阿囝返去比佢睇!
終於佢見到阿囝,佢話佢係黃,但冇需要照燈,亦唔需要特登出街晒太陽 (因阿B太細之餘,當時亦係夏天),佢叫我每日同阿囝去窗邊晒下已經OK!

其實我未帶阿囝去過健康院,不過我對你講既有同感,係因為產檢時覺得健康院同C+真係好大分別,健康院比我既感覺係跟住張checklist去做,有d tick唔到就話唔合格,但c+因為係醫生睇番,佢地既經驗會好好多!

大宅

irene_the_pooh 發表於 12-5-14 21:24
我都覺得健康院係怕c!

我個囝出世後係全人奶,返左屋企唔記得第2定第3日後突然好似好攰、唔肯食奶,我同 ...
thanks!

男爵府

回覆:求救~初生B唔識啜奶,食得超差!

其實得8日人仔,唔駛喂3安咁多。我個大隻b初初果十日都係食60/70ml ja,佢食到先慢慢加比佢啦!唔好比大家咁有壓力!唔好比奶粉冠上的指示嚇親,佢地只想食多d食多d!仲有!沖完奶你睇下實際係幾多,因沖完出黎係通常多半安架!

大宅

其實唔使太擔心啦!我個囝由出世到頭兩個月都係每餐食1-2安,佢唔食我地就唔會迫佢,因為食得少佢好快又餓,返健康院都話我個囝係少食多餐,咁我地就唯有密密餵,大個左就越食越多。

複式洋房

我個BB是因為有特別原因用pigeon丫型奶咀,同一個奶咀上半硬下soft,條脷一定就有奶出,好易飲。你或者可以試下

大宅

呢個情況最好喂人奶!我個仔都係咁!用奶瓶吃得好慢同吃少少就吾吃!我就埋身喂!吃得好好!黃疸都係睇左兩次就得左!不過我係喂全人奶!

大宅

如果吾得就要用針筒喂嫁啦!加油!

首頁

尾頁

跳至