懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:催生是否比自然生更痛?

我只生過一次係催生,所以冇得比較邊樣痛d,不過我塞左藥之後都唔得,要人手穿水,吊藥,六個鐘就生左,我本身算忍得痛,所以開頭只靠聞氣,一路都冇嗌出聲,但到最後一個鐘都頂唔順,有嗌痛,但唔係嗌到拆天果隻mouth:

男爵府

引用:其實係你唔會分倒咩係一至十級痛,+因為一o

原帖由 mskaman 於 12-05-10 發表
其實係你唔會分倒咩係一至十級痛, 因為一o黎就o黎料, 不過我prefer催生(第一貽催生) 因為快D, 如果自然o個o ...
我都聽過痛好耐唔知點解越臨近生就越緊張。我平時做野處事好冷靜的。這種感覺都係第一次。又驚又想快生。真係好重

男爵府

引用:Quote:凱旋門+發表於+12-5-10+12:38+我位貝

原帖由 camaychanyip 於 12-05-10 發表
我生第一胎係催生GA,我覺得超痛,同埋D痛係黎得好快,痛到我一邊喊一邊叫呀,催生左成4小時先生呀 ...
你好叻。但是否叫得多會唔夠氣?我醫生叫我生時盡量留氣。忍住唔好叫。唔好晒氣喎咩可以忍嗎?痛就痛架啦

男爵府

引用:我又唔覺太痛,+係可以忍受嘅,+我都無嗌過出

原帖由 tanjoen 於 12-05-10 發表
我又唔覺太痛, 係可以忍受嘅, 我都無嗌過出聲。到埋入到產房有笑氣, 我自己覺得有幫助。 ...
有幫助就好,恭喜你想請教聞笑氣後,你覺得產後記性有差嗎?

男爵府

引用:回覆+camaychanyip+的帖子 我同你差不多只

原帖由 邱質B 於 12-05-10 發表
回覆 camaychanyip 的帖子

我同你差不多只係無喊叫(因為死忍)但五官走嘛一齊仲要吸 ...
想像到你當時情況。能夠唔叫,勁唔知我忍唔忍到

男爵府

引用:回覆+凱旋門+的帖子 第一胎通常要十幾個鐘

原帖由 baby0604 於 12-05-10 發表
回覆 凱旋門 的帖子

第一胎通常要十幾個鐘,通常係塞藥先,如果子宮開得慢先吊藥。 一隻手指為之1度,十隻 ...
多謝你同大家咁詳細之解說我心情開始放鬆小小。起碼大約知道過程係點。祝你兩位小朋友一生健康,孝順。媽媽一樣健康

男爵府

引用:Quote:邱質B+發表於+12-5-10+13:01+回覆+ca

原帖由 camaychanyip 於 12-05-10 發表
我直情癲左甘,係甘抓我老公,我老公係甘俾氣我聞,但當時痛到傻左,係甘勃開,總之生完我見我老公對手傷 ...
你好勇,咁痛重可以生第2次。我同先生講如果今胎好痛。我唔再生。but我又想生2個。等貝貝有個伴mouth:

男爵府

引用:Quote:邱質B+發表於+12-5-10+13:01+回覆+ca

我直情癲左甘,係甘抓我老公,我老公係甘俾氣我聞,但當時痛到傻左,係甘勃開,總之生完我見我老公對手傷 ...
祝你大小順利,健康先。加油

男爵府

引用:我edd17/5.+而家又係一d跡象都無!我都好驚

原帖由 Siuduckduck 於 12-05-10 發表
我edd17/5. 而家又係一d跡象都無!我都好驚bb會過期居留,要催生!
我都一d跡象都冇。而家日日洗定頭等貝貝出來。佢成日郁郁貢。醫生照佢話好開心咁。就係唔出住。難為我日日帶住個大西瓜出街貝貝你再唔出來,我就

raymondbaby    發表於 12-5-17 13:37

男爵府

引用:回覆+camaychanyip+的帖子 大家都做個幸福

原帖由 邱質B 於 12-05-10 發表
回覆 camaychanyip 的帖子

大家都做個幸福+開心女人
大家咁話。最緊要大家都大小平安呀

男爵府

引用:我只生過一次係催生,所以冇得比較邊樣痛d

原帖由 dargon_mother 於 12-05-10 發表
我只生過一次係催生,所以冇得比較邊樣痛d,不過我塞左藥之後都唔得,要人手穿水,吊藥,六個鐘就生左,我 ...
我會嘗試學你唔嗌,希望一切順利啦

大宅

凱旋門 發表於 12-5-10 19:52
我會嘗試學你唔嗌,希望一切順利啦

痛到癩左﹛唔嗌真係對唔住自己,因為我本身係一個好怕的人,我以前連打針都CRY GA,最攪笑生完,姑娘同我講「你知唔知你叫到全層樓都聽到呀」哈哈

男爵府

畀面勳章

回覆 回覆:tanjoen的帖子

我想問你血壓有幾高啊?

大宅

凱旋門 發表於 12-5-10 19:43
你好勇,咁痛重可以生第2次。我同先生講如果今胎好痛。我唔再生。but我又想生2個。等貝貝有個伴mou ...

其實真係好痛GA,不過生完見到BB就真係乜都唔記得了,我好記得我生第一胎時,生完要聯針,但剛剛笑氣用完,一係要等人再運上來,佢問我頂唔頂得順就甘聯,我話聯LA,最痛個陣都過左,我就係無笑氣無止痛的情況下聯針,姑娘仲話見我甘辛苦俾我KISS 啖BB,那一刻我已經忘記痛了

raymondbaby    發表於 12-5-17 13:38

男爵府

引用:Quote:凱旋門+發表於+12-5-10+19:52+我會嘗

痛到癩左﹛唔嗌真係對唔住自己,因為我本身係一個好怕的人,我以前連打針都CRY GA,最攪笑生完,姑娘同我 ...
全層樓都聽到,咁勁咁生時是否要用好多氣?我睇書話有氣的話要自己連胎盤都要自己push出來,真唔真!

大宅

引用:我位貝貝可能住得好舒服。重唔捨得出來。再

原帖由 凱旋門 於 12-05-10 發表
我位貝貝可能住得好舒服。重唔捨得出來。再唔出就要催生啦。醫生重講笑佢同我玩緊心理戰。越想佢快就唔出。 ...
我覺得差不多!

男爵府

引用:Quote:凱旋門+發表於+12-5-10+19:43+你好勇

其實真係好痛GA,不過生完見到BB就真係乜都唔記得了,我好記得我生第一胎時,生完要聯針,但剛剛笑氣用完 ...
你好勇敢呀聯針唔可以打麻醉針?我聽我同事話有打。所以聯針冇感覺,but過後話好痛。佢講到我貝貝你唔好令媽媽我痛咁耐呀。

大宅

引用:Quote:原帖由+camaychanyip+於+12-05-10+發

原帖由 凱旋門 於 12-05-10 發表
你好叻。但是否叫得多會唔夠氣?我醫生叫我生時盡量留氣。忍住唔好叫。唔好晒氣喎咩可以忍嗎?痛就 ...
痛係痛,但我冇乜點嗌,因為聞完氣開頭個人變得好眼訓,助產仕話係正常,仲叫我照訓添,我真係有訓,但亦會痛醒,之後又訓,斷斷續續大概訓到兩個鐘,之後就因為痛密左訓唔到,就係張床度典,到最後果個鐘開始有嗌痛mouth:果時忍唔到想打第二枝止痛針,但助產仕話我差唔多生得就唔俾我打,跟住俾我試左幾次就生左喇

男爵府

引用:Quote:原帖由+凱旋門+於+12-05-10+發表我位

原帖由 Dor527 於 12-05-10 發表
我覺得差不多!
你覺得我差唔多生?係就好我真係重到加熱到頂唔順。昨日醫生check貝貝有7磅啦。貝貝再唔出來我驚太大好難生

男爵府

引用:我只生過一次係催生,所以冇得比較邊樣痛d

原帖由 dargon_mother 於 12-05-10 發表
我只生過一次係催生,所以冇得比較邊樣痛d,不過我塞左藥之後都唔得,要人手穿水,吊藥,六個鐘就生左,我 ...
我同你一樣喎,不過我無聞氣

首頁

尾頁

跳至