時政擂台

跳至

首頁

尾頁

子爵府

http://hk.news.yahoo.com/%E6%A2%81%E6%8C%AF%E8%8B%B1%E5%91%BC%E7%B1%B2%E4%B8%8D%E8%AA%8D%E5%90%8C%E6%8B%89%E5%B8%83%E5%B8%82%E6%B0%91%E7%99%BC%E8%81%B2-143800013.html

候任行政長官梁振英說,高度關注立法會議員拉布,擔心會影響新政府架構重組。

他說,議員如果知道自己在立法會的言行,會令自己在三個月後的選舉落選的話,他們會三思,又呼籲不認同拉布的市民,應該發聲。

CY 真係好掂, 有話直說! 好buy佢!!

我真係唔鐘意D議員咁嘥公帑, 又嘥時間!!! :;pppp:

chicken_patpat  緊係啦:)CY又唔係人人有得選~又唔洗向市民交代既,做得唔好又唔會比人炒  發表於 12-5-12 00:27

珍珠宮

支持

Love and Kindness are never wasted.

翡翠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

回覆:梁振英呼籲不認同拉布市民發聲

甘今次我支持佢地wo!吾掉野吾整烏糟地方阻止過惡法! 如果次次所以法例係咪都通過我地就大鑊啦!

cc89cc89    發表於 12-5-12 02:04
Alphamia  觀念正確 !  發表於 12-5-12 01:21
唔係化  乜唔可以投入對咩? 係咪好過absent?  發表於 12-5-12 00:59

子爵府

畀面勳章

打倒無賴政棍,不認同拉布手段,浪費人力物力!

別墅

拉布是政府支持的,三位議員是被動,主動權是政府!

cc89cc89    發表於 12-5-12 02:04
Alphamia  正確  發表於 12-5-12 00:53

男爵府

我好反感拉布,下下有少數人唔like就玩嘢,民主係少數服從多數,唔係少數嘅用D低劣手段去阻止立法。如果修訂係有建設性,令正苦要考慮其他風險因素,我做選民及巿民就會支持。我唔覺得呢次係和平,只係無謂地燒緊納稅人(我有份交)錢!

大宅

有冇人可以答我幾個問題

咩叫公帑搞補選?(補選既人都一定夠18歲,18歲好多人都有交稅,點解反對既人唔用自己既選票踢走佢?)

點解辭左職既人可以入番立法會???(反對既人去左邊?唔投比第2個人?絕對可以選第2個)

cc89cc89  正確  發表於 12-5-12 02:05

複式洋房

happybobobaby 發表於 12-5-11 23:52
我好反感拉布,下下有少數人唔like就玩嘢,民主係少數服從多數,唔係少數嘅用D低劣手段去阻止立法。如果修 ...
小數服從多數前題係要民主,我唔認為香港家陣係民主政體第一係立法會分功能組別同埋地區直選
第二就係分組點票

天星碼頭,700億高鐵等等等等
全部都係因為功能組別同埋地區直選既建制派令到多數服從小數

講番家陣單野,前因就係替補機制
其次就係網絡23條

大律師公會都講到明,替補機制係違反人權
二來當年五區公投就係因為要推翻上面提到既不公平"多數服從小數"既歪理

大宅

引用:有冇人可以答我幾個問題咩叫公帑搞補選?(補

原帖由 chicken_patpat 於 12-05-12 發表
有冇人可以答我幾個問題

咩叫公帑搞補選?(補選既人都一定夠18歲,18歲好多人都有交稅,點解反對既人唔用自己 ...
果次好似無得𢵧喎

chicken_patpat  無得其他選就直接自動當選啦,你可以話無得選建制派,咁點解佢地唔出選???  發表於 12-5-12 11:49
chicken_patpat  點解無得選??
無得選就自動當選啦
真多你話無得選建制派,點解佢地唁出選?  發表於 12-5-12 11:32

禁止訪問

禁止訪問

珍珠宮

回覆:唔係化 的帖子

支持CY!要爭取要反對仲有好多方法呀!唔洗日日拉布,浪費納稅人金錢!

唔係化  exactly!!  發表於 12-5-12 01:48

子爵府

Alphamia 發表於 12-5-12 01:23
回覆 Fanny2012 的帖子

D 議員唔可以投反對票? 一定要用拉布方法??

我覺得果3件野想出位多D囉, 又上電視, 又上報紙, 又增加知名度啦 :;pppp:

chicken_patpat  跟本政府要過咩都一定可以過到包括廿三條立法,即係反正比人老強,唔反抗?  發表於 12-5-12 11:33

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

用選票發出我嘅訴求,用行動表達我嘅不滿!
香港撒瑪利亞防止自殺會熱線:23892222
撒瑪利亞會熱線(多種語言)︰28960000
生命熱線︰23820000
東華三院芷若園熱線︰18281
社會福利署熱線︰23432255
醫院管理局精神健康專線(24小時精神健康熱線諮詢服務):24667350
明愛向晴熱線:18288

侯爵府

男爵府

佢地3個無賴,從來只有破壞無建設,找到任何漏洞只會利用來做自己有利益的事,但不會建議如何改善,最慘佢所作為,都損害香港所有市民,以民主為口號,但只會反對別人而從不接受任何反對聲音,仲毒害新一代,當佢地爭論英雄,戰士,什麼事情都要用不和平的方式爭取,如果這批新一代成長還沒有反醒的話,將來的社會不堪設想了

首頁

尾頁

跳至