樓市動向

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我老公話趁低息不如供15年...話好過攤長20年...而我計番供20年比15年係每月供少$1500...(雖然供多$1500係應付到)...甘我想下問下究竟情願攤長20年慢慢供好定係每月比多$1500 好呢...層樓就無諗過賣...想大家比d 意見我...因為我向e 方面無咩研究

別墅

回覆:按揭做15定20年好呢?

之前我同老公都有你地呢個思維,但兩次(兩年前同今次)不同銀行的不同人都話應該趁低息越長越好,後來我都好同意,因為我覺得1.即使你冇諗住賣,但你可以做部份還款來減低利息支出,因為你會發現15 or 20年,頭嗰幾年利息支出差不多,但你存起來做部份還款就比較彈性。2.即使供多一間都少啲機會唔過壓力測試。3.有人話可以運用這些低息太款來做更好回報的投資!

babyislove  agree!  發表於 12-5-15 09:56

男爵府

回覆:rony123 的帖子

唔知政府的每年供樓十萬利息免稅,要攞盡可以買幾錢樓?

禁止訪問

回覆:rony123 的帖子

禁止訪問

引用:我老公話趁低息不如供15年...話好過攤長20

男爵府

好多謝大家意見...真有用....我諗我會供20年先...過左罰息期至還d錢...

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

何不做夠30年? 縮短年期易, 延長年期難呀. 最靈活嘅就係有咁長得咁長.

大宅

jvkll 發表於 12-5-12 01:26
我老公話趁低息不如供15年...話好過攤長20年...而我計番供20年比15年係每月供少$1500...(雖然供多$1500係應 ...
低息應該供長O的先真,你覺得15年後還5000蚊辛苦定30年後還5000蚊辛苦呢?
而且多餘既錢可以儲起,加息時一炮過還又得,趺市時換樓/買多間都得,
記住,錢響自己個袋係最穩陣的

jessicatsehk  但係對於我地一般師奶仔,錢係身邊但唔多識增值最慘!  發表於 12-5-15 14:39

男爵府

eddy0clng 發表於 12-5-13 01:16
低息應該供長O的先真,你覺得15年後還5000蚊辛苦定30年後還5000蚊辛苦呢?
而且多餘既錢可以儲起,加息時一炮 ...

但我又想問下呢如果我入紙申請果時填15年供款期...到銀行批左申請ok..我係米可以隨時同銀行講改供25期..還是要再入紙申請過ka

複式洋房

你更係要再申請過, 所以一開始有咁盡借咁盡有鬆動就提早還錢, 幾時借人錢果個惡過債主架喇

男爵府

wwy0313 發表於 12-5-14 10:28
你更係要再申請過, 所以一開始有咁盡借咁盡有鬆動就提早還錢, 幾時借人錢果個惡過債主架喇 ...
其實最遲幾時要覆回律師樓邊間銀行批做按揭...如果再申請米又要1星期

複式洋房

我諗基本上你要2星期前已經一定要confirm 如果到成交有乜事真後唯有祝你好運, 同埋你唔好預一星期一定批到, 如果批唔到銀行無任何責任, 所以所有野你一定要預鬆D, agent 經常話成交預個半月夠晒時間, 但我就一定預2個月或以上, 因為有乜事重可以有機會托水去救, 如果你時間許可我勸你做最長年期喇, 而家咁低息無理由咁蠢去咁快還錢

男爵府

wwy0313 發表於 12-5-14 12:25
我諗基本上你要2星期前已經一定要confirm 如果到成交有乜事真後唯有祝你好運, 同埋你唔好預一星期一定批到, ...

吾好意思..你指兩星期前即係幾時...而我就今個星期比埋大訂尾數..照計都趕得切再批過個供款期~

但吾知係米男人同女人諗kei 野吾同...我老公又話吾想做甘長年期...仲咩吾早d 供完之類喎...真係比佢激死我mouth:..講真聽完大家意見..自己都計過供款表...拖長d 供有化算...起碼供得輕鬆d..真係牛皮燈籠

複式洋房

唔好意思我係男的, 俾大訂即係臨約後14天, 應該趕得切去改, 信我喇, 你一開始做長年期之後係可以減, 但係一開始係短年期你要再向銀行申請先有機會減, 亦可能要用轉按, 如果一開始唔用長年期你到時先想轉你一定會後悔. 同埋盡可能間樓只係其中一人名唔好兩個人名, 兩個人名只會浪費你第時買多層樓的quota, 呢樣我已經後悔中

大宅

jvkll 發表於 12-5-14 09:30
但我又想問下呢如果我入紙申請果時填15年供款期...到銀行批左申請ok..我係米可以隨時同銀行講改供25期..還 ...
最佳答案一定係問銀行先知,
正常批得你15年,即係你有能力還錢啦,
改20/25/30 響銀行角度係收多O左你利息,
而斷供風險因每月還小O左而下降(你有能力還1萬,唔通而家每月還8千會攪唔抵咩)
最大問題係你仲有幾多時間比銀行做手續O者

jvkll  明白...thanks  發表於 12-5-15 02:04

大宅

從通脤角度來計,越長越好,只係利息底於通脤你就賺緊錢,錢當然袋係自己道好D

大宅

jvkll 發表於 12-5-14 15:31
吾好意思..你指兩星期前即係幾時...而我就今個星期比埋大訂尾數..照計都趕得切再批過個供款期~
...
唔好咁講,正常人都係覺得無債一身輕.
我2年前層樓結欠銀行去到得返30萬時都唔知幾開心
不過見QE1,QE2全世界都係咁印銀紙
雖然層樓升O左,但手上既現金就越O黎越唔見駛,
剛好打算同女友結婚,想換個間大O的既新屋.
我太太就話賣O左而家O個度好可惜,(因為都幾實用,係舊O左O的)
不如直接買多間仲好啦,而原本O個度又可以放租
即時去O左問銀行,原本仲係考慮短年期既,
銀行個姐姐仔又解釋比我知,
而家你新做加轉按可以批到H+0.65%
試問有咩貸款可以平過1%丫,多出O黎既錢去定人仔都有3%啦
而家根本銀行送錢比客咁制,有錢第時加息咪一舊咁去還O蘿
聽完後即時選擇30年,
而家雖然欠繳多O左十倍,
但樓價+升值手上既物業由市值25X ->75X 足足多O左3倍

複式洋房

eddy0clng 發表於 12-5-14 19:46
唔好咁講,正常人都係覺得無債一身輕.
我2年前層樓結欠銀行去到得返30萬時都唔知幾開心
不過見QE1,QE2全世界 ...
完全正確, 現今銀紙眨值一定係有咁多借咁多, 無理由下下為左慳果小小息, 你信唔信30年後的一佰蚊可能只買到一斤菜? 你問下你老公如果佢信一定係同佢斗長命

男爵府

wwy0313 發表於 12-5-14 20:21
完全正確, 現今銀紙眨值一定係有咁多借咁多, 無理由下下為左慳果小小息, 你信唔信30年後的一佰蚊可能只買 ...

今晚我再詳細解釋佢知..比埋d數據佢睇及比較一下...再加埋大家kei 意見...後尾佢都明白...不過最後都係做25年...都好過15,20年啦...難得低息...

男爵府

915sooky 發表於 12-5-14 19:44
從通脤角度來計,越長越好,只係利息底於通脤你就賺緊錢,錢當然袋係自己道好D ...

甘吾知將來加息kei 情況會係點呢....

首頁

尾頁

跳至