跳至

首頁
23456...20

尾頁

子爵府

Re: ~~2002年4月bb就4歲~~

丸媽媽 寫道:
Tabima>>> 別來無恙嗎? 原來你今次無帶她必發一齊返呀! 有無近照睇呀? 我都好掛住佢呀 :wink:

丸媽, 想睇近照, 可以click我"網址"icon :lol:
(曾經失去, 更感恩現有的快樂)Timothy 係天父照顧沒有哭聲的細哥哥

大宅

Tabima 寫道:
丸媽, 想睇近照, 可以click我"網址"icon :lol:

睇完 :mrgreen:

她必發愈大愈鬼妹,愈大愈靚女,可能因為佢鬈毛,好cutie~~~ :lol: :lol: :lol:

細佬個樣都好似家姐細時,佢兩姊弟一齊影果d好溫馨呀! 家姐一定好鍚細佬

男爵府

Tabima 寫道:
[quote]
丸媽媽 寫道:
Tabima>>> 別來無恙嗎? 原來你今次無帶她必發一齊返呀! 有無近照睇呀? 我都好掛住佢呀 :wink:

丸媽, 想睇近照, 可以click我"網址"icon :lol: [/quote]原來返咗香港, 玩得開心嗎??

睇咗少少相簿, 妳真係好好心機, 1個月1本 她必發個樣越大越精伶, 響加拿大生活又舒服又開心, 真係戥妳高興 細佬同家姐企埋一齊, 真係好細粒

大宅

tabima, 我都睇左d 相簿la, tabitha 大個左好多, 越大越靚女!

丸媽 & 貞貞, 你地同小朋友近排點ar? :mrgreen:

晴晴媽媽

大宅

晴媽
丸丸咪繼續返全日幼兒園囉! 所以d課外活動都只可以星期六/日返,佢而家返緊:
SAT 1100-1300 English playgroup
SAT 1415-1500 Ballet
SUN 1600-1800 Gymnastics

晴晴返全日定半日呀? 佢響邊間讀呀?

男爵府

晴晴_媽媽 寫道:

丸媽 & 貞貞, 你地同小朋友近排點ar? :mrgreen:
冇乜特別! 臭兩個, 咪周身散曬咁囉

大宅

媽 寫道:
晴媽
丸丸咪繼續返全日幼兒園囉! 所以d課外活動都只可以星期六/日返,佢而家返緊:
SAT 1100-1300 English playgroup
SAT 1415-1500 Ballet
SUN 1600-1800 Gymnastics

晴晴返全日定半日呀? 佢響邊間讀呀?

丸媽, 晴晴返全日ga, 讀緊黎桂潻. 丸丸係邊度讀ar
晴晴媽媽

大宅

晴媽,

好耐冇見, 晴晴好嗎? 呢度好靜啊~~
星仔放完年假開始日日有功課喇, 重係要寫字果d, 要寫成18個, 雖然只係寫1,4,一,十. 但我已經有d驚喇~~

Tabima,
Tabitha 大個左好多, 今次得你返hk, 點解唔帶佢地呀?

大宅

天星媽, 真係好耐無見la!

晴晴都係日日寫字+工作紙, 又係寫成十幾個, 已經寫左 一,十,土, 1, 2, A, B, 中文字仲要係無虛線寫落簿的
晴晴媽媽

大宅

晴媽 & 天星媽,

YOKO係加拿大讀間學校就不是日日有homework,只有星期五先有,而且放長假期就一定沒有homework! 不過佢係9月時,學校已教寫字啦! 而Yoko又好喜歡學習,所以佢自己係家中會叫我比工作紙佢做!

Yoko而家已識寫晒A-Z的大細楷(可以默出來),0-9組合 (學校今個week 的homework就係寫16),而中文就係直線為主的中文字,如 上,下,一,二,三,土,工,木,林.....等! Yoko都唔係寫虛線,中文同數字係方格寫,英文就係線上,而且寫得都ok,話5歲人寫都有人信!

我覺得Yoko間學校教d野都唔少,而且Yoko又成日自學(佢問,我答,咁佢就學左),人家唔知重以為我勁迫佢tim! 最好笑既係,年初一那晚,Yoko同我講 "媽咪我想做exercise", 我諗左一陣...無啦啦咁有興致跳舞, 我咪同Yoko講"咁夜唔做運動啦", 點知Yoko話 "唔係運動呀,係寫o個d exercise呀! 我個朋友都聽到佢個問題, 個朋友問我"你開tape比佢做運動呀?" 我講真正個意思比我朋友知,佢都大笑出來!

大宅

mansoklam,

Yoko間學校好深喎, 拍得住HK d 名校 le 係咪唸住俾Yoko返HK讀書呀?

大宅

tin_tin,

我都想比Yoko返HK讀書架,不過要諗好多野....如可能要個女同daddy天各一方;Yoko可能只可以讀私校啦(好貴呀 );Yoko係HK身份的問題等.....

至於Yoko係加拿大間school,聽你們講完HK的教程之後,都覺得好似深左D,不過,可能Yoko係per-school開始係呢間讀,一步一步咁follow d 先生,所以我都唔知道,以為係同HK差不多! 而且Yoko好喜歡自己學野,所以我都唔多理,總之交足功課比先生就ok!

係呢~~~如果約 $1900 一個月 , 一日3個hours的幼稚園,貴唔貴,or 正常?

男爵府

mansok,

1900 一個月......都唔叫好貴,但都唔叫平.
因為承少依家返nursery,朝9晚5,一個月都係2200.......,但係1900,九龍塘o既幼稚園又會收得貴過呢個price.

你同yoko幾時返嚟探我地呀?

大宅

承媽,

而家Yoko讀緊間幼稚園約HK$1950左右,一日返3個hours咋,嘩~~~我諗hk好似平d喎,因為加拿大d名校,3個hours起碼要HK$5000以上一個月!

我同Yoko最快都要年尾先返HK啦,我都好想返多d HK,不過好貴.....d機票!
:cry: :cry:

男爵府

Mansok,

咁你前一陣子有無去睇吓我簽名o個四個靚仔o既concert呀? 最慘係......我有錢都要留番俾承少上堂用,如果唔係,睇怕我一定買機票去澳洲一次........,不過都係發吓夢好啦.........!唯有寄望佢地嚟香港咋~~!唉~~~!

大宅

大家好, 留低兩氣腳毛先.....
你地覺o吾覺而家我地d四月bb進入o左"知d o吾知d, 識d又o吾識d" o既階段, 有d野好難講佢地明, 但o吾講, 佢地又會追問到你瘦(雖然我俾佢追極都o吾瘦)

以下係錄自我同瑤瑤....

我: 肥妹仔~~~
瑤: 我o吾係肥妹仔呀
我: 做肥妹仔o吾好咩, 小朋友肥do do好得人鍾意架
瑤: 我o吾要肥, 我要瘦, 瘦先至靚架
我: 邊個講架?
瑤: (望一望個電視) 總之要瘦啦.......

天呀, 減肥真係女人一生o既奮鬥呀.

男爵府

Hi..留低兩條粗腳毛先.....諗起都想嘔

YiuYiuMaMa 寫道:
你地覺o吾覺而家我地d四月bb進入o左"知d o吾知d, 識d又o吾識d" o既階段, 有d野好難講佢地明, 但o吾講, 佢地又會追問到你瘦(雖然我俾佢追極都o吾瘦)

我個女咪一樣, 我指住本書上一隻著裙嘅豬仔話係佢,一隻著褲嘅熊仔話係佢同學,佢好大反應同我講,[size=x-large]我而家好肥咩??我唔要做肥豬!!我o吾要肥, 我要瘦, 瘦先至靚架<-- 一模一樣!! :-( :-( :-(

男爵府

好在~~好在~~~
好在我o個個係仔啫~~~

大宅

aves_y

稀客呀! 好掛住你,因為記得你囡囡同我粒丸同一日生日 :mrgreen:

大宅

aves_y 寫道:
Hi..留低兩條粗腳毛先.....諗起都想嘔

[quote]

我個女咪一樣, 我指住本書上一隻著裙嘅豬仔話係佢,一隻著褲嘅熊仔話係佢同學,佢好大反應同我講,[size=x-large]我而家好肥咩??我唔要做肥豬!!我o吾要肥, 我要瘦, 瘦先至靚架<-- 一模一樣!! :-( :-( :-( [/quote]
[size=medium]我家囡囡就唔同啦~~~上兩個week, Yoko病左成個week,結果瘦左4磅左右,有一日好番d啦,同佢洗澡時佢有以上對白:
[size=medium]
媽咪: YoYo快d過來著衫啦
瑤瑤: 哦~~~
媽咪: 好啦,著好啦可以出去玩啦
瑤瑤: 等一陣先~~~等我磅下有幾多磅先
媽咪: 好啦...不過一定輕左
瑤瑤: (上左磅,睇到個磅數之後,好唔開心咁講...)點解得36磅架
媽咪: 因為你病左,所以吸收無咁好,好易輕架...
瑤瑤: 咁我而家要食野啦...
跟住Yoko用10分鐘食完一大碗粥之後,立即再上磅...
瑤瑤: (上左磅,睇到個磅數之後,好開心咁講...)重番啦...有39磅啦
媽咪: 咁咪好....YoYo瘦d唔好咩?
瑤瑤: 唔好....肥d先好架....

[size=medium]果然~~~香港同加拿大d小朋友,對於身材有唔同睇法....一睇d西人身形,就知有幾fit啦(個手臂勁過我大臂),我個囡大個時一定瘦極到有限

首頁
23456...20

尾頁

跳至