論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

今日巳續約幾星期個賓同我講,佢d姊妹話出面有d工$4000或以上或因要外宿+千多元津貼但佢可住親戚處慳好多,她15/16.

我告訴她我只付標準工資,做得好間中有打賞.如佢找工就早d通知.我花了$續約賣機票,佢宜家來玩野....

点解有d家庭要付4k或以上(鬼佬除外)或准外宿又有$袋,做壞規律,令其他工人心生異向或要求加人工...累街坊呀!

shoppingbaby  外宿是犯法的~  發表於 12-5-18 10:56

侯爵府

回覆:Jasmine-4711 的帖子

我見有D人俾$5000-$6000添,所以而家D工人好揀工嚟做

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

其實我知好多人都會比高人工, 各有原因啦, 但佢地無諗到會累街坊, 我就一定唔會~

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

Coz it's really difficult to find a good maid. That's why ppl may want to give them higher salary to ask them to stay and renewal contract.

大宅

回覆:shoppingbaby 的帖子

我覺得我哋唔須要理個工人, 求其答佢,你俾心機做,我做僱主嘅自然識做。

公爵府

版主

我都唔會俾高於法例規定既人工

大宅

回覆:多唔多僱主俾高於標準工資? 及為何?

其實如果每個月比多1-200,當比佢買野食,氹下佢開心,佢做得穩定D,對小朋友好D,大家都好啫。我比高過巿價好耐,我對工人大方,佢都成日自己買野送俾囡囡同請佢食野

子爵府

牛年勳章 畀面勳章

比高人工唔代表佢一定會做好份工, 果D僱主唔該唔好做壞市.

Raspberry2011  agree  發表於 12-5-19 13:02
333s  几乎看透菲/印本性喲.  發表於 12-5-18 13:17

男爵府

回覆 ngbetty01 的帖子

我由今個月開始都比 $4000 (第 13個月), 因為滿意工人表現 而且只係比多少少 等佢開心又比心機做野

333s  價值觀人人都不同, 干淨 & 企理, 煮食, 認真... 基本都達不到標.  什么叫清潔? 什么叫整齊?  發表於 12-5-18 13:21

男爵府

我令願捐比窮人都唔比佢地呢D永不満足既人,主要佢地真係唔值,三仟幾係平但好多質數勁差,

333s  認同!  發表於 12-5-18 13:22

翡翠宮

回覆 kkvicky 的帖子

咁為何俾咁高....家中多人/有病人/屋大??

大宅

引用:比高人工唔代表佢一定會做好份工,+果D僱主

原帖由 noproblemom 於 12-05-18 發表
比高人工唔代表佢一定會做好份工, 果D僱主唔該唔好做壞市.
冇錯。好睇人,我舊工人要求加人工我加到5000/月,佢就覺得冇佢唔得,坐大咗佢,但工作卻沒有改善,佢煮飯好唔掂我叫佢俾心機學都系原地踏步,有時仲退步Tim.所以完約時冇再同佢續。

noproblemom  咁佢真係笨,有幾多僱主會加到咁高,佢咁都唔珍惜,都唔係想黎打工,想玩多D.  發表於 12-5-18 11:31

翡翠宮

回覆 goodgoodluck 的帖子

咁你即係話質素好的應加底薪???

珍珠宮

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 熱血勳章 玩具勳章 好媽媽勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章

我一定唔會

男爵府

剛開始不會,若做落好就加人工但不會簽落合約處

cmir  agree!!!  發表於 12-5-18 13:55

侯爵府

引用:回覆+kkvicky+的帖子 咁為何俾咁高....家

原帖由 Jasmine-4711 於 12-05-18 發表
回覆 kkvicky 的帖子

咁為何俾咁高....家中多人/有病人/屋大??
都唔係吖,我見有D只係照顧兩個小朋友(唔係BB)。 之前見有個post 仲誇張,個僱主"櫃"底求個工人唔好唔做。

子爵府

By the time i signed the contract in early 2011, the min salary was only $3580, then before she arrived raised to $3740, since i found her performance very good, i am going to raise her salary to $4000 next month as a reward of her outstanding performance and treat my baby so nice.

大宅

一定唔會俾多! 其實佢做好本份是應該的,為何仍要額外俾? 唔通你工作表現好,你老細每月額外俾多啲$你!

大宅

我的育兒心得勳章

其實唔駛俾多人工佢地,妳俾多,佢同其他姊妹講甘令其他僱主仲慘,如果做得好我會買d野俾佢食或買玩具俾佢個仔,咁仲實在又唔會令佢向$看

Capricorn2521  AGREE.....  發表於 12-5-18 14:52

大宅

回覆 bubuli 的帖子

佢走時仲串我話唔同佢續自求多福啦,請個虐待小朋友的我就知煩,佢最多唔撈返鄉下je.我就更加覺得換佢換得啱!新姐姐來了一個星期,so far都ok.依家俾標準工資仲慳返

首頁

尾頁

跳至