自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆:十歲女發燒死都唔肯食葯, 點算好?

其實就算半歲bb食糊仔,都識用作嘔呢招,用到十歲就真係太過了(好明顯一直有效至繼續啦)。我姑仔個女,公公喂就嘔鑊金,我喂就123食左,揀人蝦喇!我都覺得,吾食就打針入院,費用喺利是錢扣,睇下佢食吾食

大宅

一休 發表於 12-5-23 10:38
醫生話唔食會肺炎, 擒晚由10:30pm食到1:30am只係食到一半份量既葯, 當中嘔晒啲葯出o黎,所以要再食過, 最後 ...
我相信你囡囡係因為識吞藥丸,但又吞得唔夠快,藥丸在口腔裏面溶了一些,她覺得苦自然反胃想嘔.可否試試準備定一啲她平時喜歡吃的糖(要咀嚼的),一吞完藥丸即放入口"趙",甜味蓋了陣苦味便不會反胃.

如果萬一已反胃嘔了,別馬上要她再食,因為嘔完後口會很苦的,應該先刷牙潄口和飲水,確定口腔無異味,再試過.

另外,不要把藥丸一分為二,因為咁會出現藥粉,一樣會附在口腔,舌下,牙縫,那陣苦味仲難除.

grace0222    發表於 12-5-23 14:40

珍珠宮

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+一休+於+12-05-23+發表本帖最

原帖由 木土土 於 12-05-23 發表
十歲?問佢係咪真係想死?
我的口吻!

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

話佢聽唔食藥就去打針或者俾醫生塞PETPET, 叫佢自己揀!

伯爵府

熱血勳章

你話唔食藥就入醫院啦, 不過入咗醫院係唔俾父母探嘅, 到時醫生姑娘同你打針又好, 塞pat pat又好,阿媽都唔會喺你身邊.

伯爵府

引用:Quote:原帖由+sukkiu+於+12-05-23+發表我個

原帖由 奀姑姑 於 12-05-23 發表
我個人buy呢套!
勁buy👏

大宅

睇嚟佢都係心理作用架喇~
同佢講唔食藥就打針, 一係叫醫生開藥水, 用針筒一次過啪晒落口度~
btw其實樓主個女會唔會接受中藥多過西藥, 如果係, 不如睇中醫~

伯爵府

我個女都係十歲,佢之前傷風加腸胃炎,食咗葯勁嘔,後尾轉睇第二個醫生!
又係吾肯食箹,後尾叫佢食完藥食位糖(樂其樂)冇糖!樓主可以試下!而家女仔早熟又反叛,要有耐性!加油!

珍珠宮

咁大個.. 好難搞

公爵府

畀面勳章

我大女細個都好難餵薬,以前食親薬水都嘔番曬出㴝,食薬丸先好D,而家十歲,我覺得有D人對食薬真係會咁,同二女比真係完全唔同!如果咁大,我唔會氹,再唔食塞薬

首頁

尾頁

跳至