自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

印姐襯我返工拔走CAM個插頭,俾你會點做?

我個工人嚟咗四個月,睇表面佢好似好鍚我個仔,實質我返咗工就唔知啦!但觀察佢呢段時間就比較大意,好似同我個仔沖涼又成日唔記得關窗,嗰幾日凍又唔同我個仔換片話凍喎!我老公覺得佢大意覺得裝CAM有咩唔啱可以即時提點佢,都無諗過驚佢蝦BB,點知第一日SET咗返到公司咩都睇唔到,仲意為SETUP有問題,連錄都錄唔到,今日第二日,响屋企SETUP好,試清楚無問題先出門口,點知返到公司又係睇唔到,心諗唔通個電掣俾人拔咗,於是放工即刻返屋企睇,見個電掣又無事喎,於是睇吓個腦又錄到D嘢但係得廿分鐘,一開嚟睇就發覺係印姐响我出門口之後拔咗個電掣,到我差唔多返到屋企就插番,佢估唔到我錄起,以為神不知鬼不覺,我未篤爆佢,依家唔知點做,我個仔仲响佢手

大宅

Re: 印姐襯我返工拔走CAM個插頭,俾你會點做?

講到明叫佢唔準unplug囉, 你掛住個仔丫嘛, 想時時都見到個仔!

仲要問埋佢, 點解要unplug呢, 如果佢話mistakenly unplugged o既, 咪叫佢下次唔好啦, 一係就一返到公司睇唔到野o既話, 會打電話返黎叫佢plug返架喇.

另一方面, 你自己諗下啦, 佢咁古惑, 你係唔係應該仲要呢d咁o既工人, 恐防養虎遺患
居天下之廣居,立天下之正位,行天下之大道;得志與民由之,不得志獨行其道;富貴不能淫,貧賤不能移,威武不能屈:此之謂大丈夫。

別墅

緊係講明叫佢唔好unplug啦,而且私隱條例下裝cam一定要俾被mon者知道,尤其佢係打工,否則違法的!

大宅

m3d28 寫道:
緊係講明叫佢唔好unplug啦,而且私隱條例下裝cam一定要俾被mon者知道,尤其佢係打工,否則違法的!

我一裝就有話俾佢聽, 都有講唔好UNPLUG, 佢响我返嚟之前PLUG番好,如果我問佢佢實話無做

別墅

裝多隻cam睇住個plug...

大宅

m3d28 寫道:

唔好玩嘢啦!

大宅

嚴重警告佢,再有下次必炒,講多句都唔使,你話佢知,蓄意不服從僱主指示,可抄,連錢都唔使賠 !
Msma

公爵府

畀面勳章

警告佢

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

Msma 寫道:
嚴重警告佢,再有下次必炒,講多句都唔使,你話佢知,蓄意不服從僱主指示,可抄,連錢都唔使賠 !

Agree

民房

你唔須要問佢有無咁做, 亦唔須要鬧佢住, 你同佢講多一次唔好unplug, 仲要比佢feel 到你乜都知道哂。佢有做過一定會心虛, 唔敢再亂來。如果佢再咁做(一係佢真係好蠢, 一係好大

禁止訪問

別墅

你要嚴厲地對佢講,你部電腦係有record的,唔到佢唔認,要佢不可有下次,如果唔係就踢佢返祖家日日拔電制,最好出埋warning letter,然後就暗地裏出去搵新工人,等新工人一到就即炒佢.

呢d工人咁蠱惑,如果唔係身有屎,點解要拔走個電制,係唔係?所以此人不能留.

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

長遠來講, 換個個工人好d, 這個不老實, 都唔知佢日間點對bb!

水晶宮

叻叻勳章 畀面勳章

m3d28 寫道:

大宅

Warning first,
再犯 : 炒魷

民房

You can put all yr instruction in black and white and ask her to sign. It's work.

伯爵府

好媽媽勳章

勸你換人都得了, 佢可以咁做, 一定係身有屎啦.
你警告佢話炒佢咪仲大鑊, 點知佢點對你個仔呀?
如果有老人家的話叫佢地耐唔耐去你屋企睇睇囉, 唔係可以點丫. 我阿媽就係緊, 搞到差唔多日日都去我阿哥屋企巡一巡. 不過佢D女好彩都讀緊小學, 識得投訴.
全職/全母乳媽媽大仔在8/8/2004出世了!  3.02KGS細仔在23/2/2007出世!  23/2/07  2.84KGS     26/2/07  2.81KGS     08/3/07  3.12KGS     24/3/07  3.79KGS     23/4/07  4.77KGS     25/6/07  6.67KGS     25/8/07  7.73KGS

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

你裝此 cam 時佢應該知道 bor? 而且亦清楚知道唔好亂掂僱主物件的.....即 lee 個工人唔多老實, 佢其他表現是否 ok?
你可以再觀察多少少時間, 如沒有改善則要炒.

複式洋房

CANDY_SAMSON 寫道:
勸你換人都得了, 佢可以咁做, 一定係身有屎啦.
你警告佢話炒佢咪仲大鑊, 點知佢點對你個仔呀?
如果有老人家的話叫佢地耐唔耐去你屋企睇睇囉, 唔係可以點丫. 我阿媽就係緊, 搞到差唔多日日都去我阿哥屋企巡一巡. 不過佢D女好彩都讀緊小學, 識得投訴.

Agree

洋房

[quote]
bubble_bb 寫道:
我個工人

首頁

尾頁

跳至