論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

引用:幾年前我經用開嘅agent請過一個海外印,+因

原帖由 yesmam 於 12-05-29 發表
幾年前我經用開嘅agent請過一個海外印, 因當時印尼傷寒病好流行, 我千叮萬囑agent要body check清楚工人無染 ...
係咪可以告agent乍騙呢?我會嘗試報警,再撥消委會投訴,告佢擺份假report嚟欺詐僱主,告唔告得入係後話,但起碼做咗應該保障自己嘅嘢。

子爵府

佢係咪生蟲?

唔驗清楚,如果係,傳埋比樓主家人就大 what~

ed應該要炸 agent 形,貨不對板;整d 老弱傷病殘黎香港 art 人,太過份~

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

yesmam 發表於 12-5-29 17:26
幾年前我經用開嘅agent請過一個海外印, 因當時印尼傷寒病好流行, 我千叮萬囑agent要body check清楚工人無染 ...
而家啲外傭,工會同agent就係不斷鑽勞例漏洞嚟揾僱主着數,仲有啲pk政客(如李x人)喺度抽水,香港僱主俾哩班pk不斷吸血,仲有啲不公平嘅平機會喺度助紂為虐,請外傭真係請到我心灰意冷。

大宅

芝達 發表於 12-5-29 18:22
係咪可以告agent乍騙呢?我會嘗試報警,再撥消委會投訴,告佢擺份假report嚟欺詐僱主,告唔告得入係後話, ...

嗰時個仔剛病好(係豬流感最早期要自我隔離嗰班病人), 根本無心情同agent周旋, 同埋我另一個工人也是經同一agent請的, 怕佢哋唔知會同工人講乜, 所以唔想再追究, 唔再揾佢請工人就算!

大宅

pineapple0983 發表於 12-5-29 18:31
佢係咪生蟲?

唔驗清楚,如果係,傳埋比樓主家人就大 what~

唔係生蟲, 傷寒係印尼風土病, 好多印尼人都曾病發, 會接觸傳染的, 尤其是大小便無洗手就惦D食物.
基本上同agent炸形佢睬我都傻, agent fee已收哂, 個工人又到咗, 唔要咪賠錢俾佢(其實係agent自己袋),
乜都同我講勞例, 總之個工人land咗就係僱主問題, 唔關佢哋事, 仲一副已經幫我好多嘅態度, 其实佢哋都想
我快D接走個工人, 唔覺意染咗baording house其他工人咪大劑?!
又可以即刻recycle個工人賺多筆!

大宅

DoReMi媽媽 發表於 12-5-29 18:39
而家啲外傭,工會同agent就係不斷鑽勞例漏洞嚟揾僱主着數,仲有啲pk政客(如李x人)喺度抽水,香港僱主俾哩 ...
真係有又煩, 無又煩.......唔知排幾耐先輪到新一介政府正事問題!

大宅

其實我問清楚晒勞工處, 勞工處方面, 炒佢好容易, 只要佢吾係放緊4日以上的病假時炒佢, 係無犯法, 係個個"平機會" 痳鬼煩, 令到我吾炒得佢.

老實講, 我都覺得個agent 有問題, 個agent 北角- 城市花園內的- 城x 僱傭.
但我又無證無據. 佢D 態度好幫個工人.

而且, 個工人有心來醫病, 而佢依家又得呈, 我條氣吾多順, 好似比人迫入左個局.
香港人的錢點解要比佢醫病....個個都貪香港福利,, 我地依D 中層, 有邊個幫呀?????

子爵府

yesmam 發表於 12-5-29 22:30
唔係生蟲, 傷寒係印尼風土病, 好多印尼人都曾病發, 會接觸傳染的, 尤其是大小便無洗手就惦D食物.
基本上同 ...
咁佢份驗身點講?燕疏有冇得賠?

如果乜都冇,咁花 ed 錢做乜?

等我了解下.......唉!超同情樓主

首頁

尾頁

跳至