少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

育兒性格勳章

~4歲小朋友腳痛

~4歲小朋友時常話腳痛,又時日間,又時會半夜腳痛痛醒要你幫佢按摩,點算 :-( :-(

別墅

Re: ~4歲小朋友腳痛

在我細個時候都是這樣,你個仔仔腳什麼地方痛呀?我記得在我4歲左右是常因腳痛痛到哭,如果當日跑得多或行得多都會腳痛,細個時我呀媽沒有同我睇醫生,直至我出來工作,我有睇中醫�針灸�西醫,都睇唔好,直至我去排政府骨科,個骨科醫生同我講到我過三十歲會有d,起初我覺得個醫生有問題,這個答案都可以答,我現在過了三十歲,真痛少了好多.
[img] [/img]

男爵府

JCHANG 寫道:
~4歲小朋友時常話腳痛,又時日間,又時會半夜腳痛痛醒要你幫佢按摩,點算 :-( :-(

同佢睇脊醫/骨醫。

大宅

我仔仔現4.5歲, 由佢差不多4歲開始又係成日話腳痛 (有時是上5吋下5吋位置 & 有時是膝蓋位置), 有時晚上痛到哭話行唔到, 要我抱佢去toilet, 我都很擔心, 但我 99話應該無野 & 我都有問過醫生, 佢話小朋友發育&增高期間是會有骨痛情況出現.......................亞仔去Dr. Kong 買鞋時 & 發現佢有扁平足, 之後看有關扁平足資料, 完來扁平足也會引起腳痛.
我都唔知仔仔腳痛是否以上原因......都唔知點幫佢好....

大宅

育兒性格勳章

Cammi, PINKAVA, YWWong
Thanks

PINKAVA
脊醫/骨醫- 有無介紹??

YWWong
1)同你差不多-多數是上5吋下5吋位置 & 有時是膝蓋位置 & 有時是ankle位,
2)佢地用药膏(any)按摩後就唔痛,問過兒科e生如按摩後唔痛 那就即是冇事,冇開any 治療 &藥
3)我老爺話係風濕 ?-(
4)呀囡去Dr. Kong check 冇話佢系扁平足

複式洋房

可能係風濕. 我自己好細個(小學)都有. 酸酸痛痛咁, 辛苦到

大宅

育兒性格勳章

whitehorse
How can I do???? :-( :-(

複式洋房

如果小朋友沒有皮膚敏感, 可以用一些摩擦膏替他按摩吧, 還有可用膏布, 效用長些, 可安睡一晚....先問問醫生有冇問題. 呀, 還有用熱毛巾/熱水袋敷患腳.

到現在我都是用這些方法.....太痛就要吃止痛藥.

我試過痛到過大馬路到一半時隻腳發軟行唔倒...個燈又快轉, 結果單腳跳去安全島.

大宅

我兒都有這個問題,他2歲半, 常常說腳面位置痛, 我摸下他, 覺得熱熱地(好似發燒咁), 都唔知咩事...
腳面上, 見到他有小小青根, 我估係抽根, 但我應該可以點做呢?
cf

大宅

育兒性格勳章

whitehorse
好彩個次冇事,小心啲
膏布--我想她們太細唔系咁好
我買了紅外線熱墊給她,有時肯用有時唔肯,奶奶話風濕好即管試試,用的時候佢地話好小小

如果小朋友沒有皮膚敏感, 可以用一些摩擦膏替他按摩吧, 還有可用膏布, 效用長些, 可安睡一晚....先問問醫生有冇問題. 呀, 還有用熱毛巾/熱水袋敷患腳.
我試過痛到過大馬路到一半時隻腳發軟行唔倒...個燈又快轉, 結果單腳跳去安全島.

民房

JCHANG:

我個仔細個時都常有這些情況出現,由其是日間行或玩得長時間,晚上就多數會腳痛,位置在上五吋下五吋或膝蓋,也是瞓到半夜三更就痛到喊醒,看過兩個醫生,都說是因為骨骼生長(增高)而造成,因為有些小朋友會比較敏感,所以感覺會特別大,痛時可搽醫生給的藥膏及按摩,大概十至五分鐘便會回復平靜再瞓,現在阿仔已九岁,這情況依然間中出現,不過反應已小得多了,可能是大個仔忍耐力高了吧!放心,應該沒事的.

大宅

育兒性格勳章

Thanks
希望真的只是因骨骼生長(增高)而造成及比較敏感
我都是每次按摩大概五至十五分鐘便會回復平靜再瞓

子爵府

想請問係咪大部份都係仔仔覺得痛?
因為我個女都有這個情況, 但見之前d post都是仔仔才有這情況.

大宅

Hihi,

A classmate of my boy had the same case, and his parents bought him to the doctor, yes, the doctor said the same thing "因骨骼生長" and he also pointed out that is also due to the lack of calcium... see if this helps after taking a bit more calcium (say cheese or milk)?

洋房

我女女3.5歲, 有腳痛問題已年多兩年, 佢通常係訓到半夜喊住話腳痛, 要你幫佢按摩, 然後要去我間房同我訓, 又或者行行下街話腳痛唔行要抱. 我最初以為佢蝦抱, 有時唔理佢, 有一次就嚇佢話去醫生度打針, 個女話"好呀", 我先認為佢唔係扮野. 有次我回健康院順便問問姑娘, 佢比我見醫生. 醫生話係好常見的, 有d小朋友長高時, 腳入面既筋拉動而令佢覺得痛, 而有d小朋友對痛比較敏感, 所以會有此情況. 之後佢再寫轉介信我去大口環根德公爵醫院(骨科專科)排期, 個顧問醫生都係咁講, 佢話小朋友到5、6歲應該會好d, 我先放心. 如果大家真係擔心, 可以試下好似我咁, 或者問下健康院姑娘, 有機會去醫院檢查下. 如果負擔得起, 搵個骨科睇下求個安心.

大宅

或者你地唔想用葯膏同小朋友"查"的話
可以每晚係上床瞓覺時先同佢用baby lotion按摩咗先丫
防患未然麻,好過佢又無得瞓,你又無得瞓;

再者,我都唔太贊成小朋友用咁多呢d有藥性既按摩膏,
咁快就用,當用耐咗就起唔到大作用 ...

我細過嗰陣都會成日對腳"luen "住"luen"住好唔舒服,
瞓嚟瞓去都瞓唔到,而家我個女(4歳幾嗰陣)都係,有時都會
叫對腳好痛,當我用lotion同佢按摩過後,就無事,因按摩可加促血液循環,舒緩痛楚,所以我簡唔中就會幫囡囡按摩,so far 到而家都無乜幾何聽佢講話痛了,keep住咁樣 我記得我咁既情況直至中學都仲有呀,不過嗰陣就無啊囡而家咁幸福了,無人幫我按摩架,唯有"典"嚟"典"去"典"到自己瞓著囉
[img align=right]http://home.so-net.net.tw/pennywu6699/images/19text/A10-024.gif[/img]

大宅

我囡囡差不多3.5歲了,早一兩個月前就成日腳痛,重要係夜晚先o黎痛,初時以為佢果日玩得特別興奮先會咁,但跟住差不多晚晚如是,後來同d朋友傾傾下先知佢原來係"長高"原來腳痛係咁普遍!我淨係同佢按摩下咋!下次我都試下用lotion按下先!

民房

我仔仔4歲都經常有腳痛問題,睇過醫生話可以比d鈣片小朋友食會改變個問題,因為鈣質供應不足,.而家仔仔食左之後改善左腳痛問題.

洋房

如果食鈣片, 記得多飲水, 一來怕會便秘, 二來怕會加重個肝或腎的負荷, 始終要額外將鈣質消化.
而家d奶粉咁好營養, 我個人認為如果小朋友仲有飲奶, 鈣質應足夠. 如果想增加鈣, 我想多吃菠菜、豆腐更好, 較為天然.

民房

thx~~
我個仔就係大左飲少左奶,又唔多食植物,所以好煩!!不過就會飲好多水囉!魚肝油加鈣真係幾好,食左之後真係痛少左.摔腳我都知辛苦架喇,各位媽媽請放心啦.發育痛既小朋友將來一定會好高,我大女17歲了已經有5'10....哈哈...係一名高妹呀!
wongnysw 寫道:
如果食鈣片, 記得多飲水, 一來怕會便秘, 二來怕會加重個肝或腎的負荷, 始終要額外將鈣質消化.
而家d奶粉咁好營養, 我個人認為如果小朋友仲有飲奶, 鈣質應足夠. 如果想增加鈣, 我想多吃菠菜、豆腐更好, 較為天然.

首頁

尾頁

跳至